• $32,3614
  • 34,9693
  • 2324.82
  • 9079.97
28 Ağustos 2019 Çarşamba 08:00 | Son Güncelleme:

Rejim İdlib'de sivilleri hedef almayı bıraksın

Rejim İdlib'de sivilleri hedef almayı bıraksın

Başkan Erdoğan, Putin’le görüşme sonrası “Rejimin İdlib’de sivilleri hedef alması radikal unsurları güçlendiriyor. Soçi’nin gereğini yerine getirmek için Şam rejimi saldırılarını durdurmalı” dedi.  

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başta İdlib’deki son gelişmeler olmak üzere iki ülke arasındaki konuları baş başa görüşmede değerlendirdi. 

Toplantı sonrası kameraların karşısına geçen iki lider İdlib’deki sorunun çözümüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Şam rejiminin İdlib’de sivillere saldırılarına dikkat çekerken, Putin ise, İdlib’de teröristlerin faaliyetlerinin endişe verici boyutlarda olduğunu, önlem alınması gerektiğini söyledi. 

MASUM İNSANLAR HEDEF 

Esad rejiminin Soçi mutabakatını ihlal ettiğini belirten Başkan Erdoğan, “İdlib’de rejim saldırılarında mayıstan beri 500’ü aşkın masum insan hayatını kaybetti, bin 200’ün üzerinde sivil yaralandı” dedi. 

Türkiye sınırlarına yönelik yeni bir göç dalgası tehlikesine dikkat çeken Erdoğan, “1,5 milyon Suriyeli yeni bir insani felaketle karşı karşıya. İdlib yeni bir insani dramla karşı karşıya” diyerek şöyle devam etti: “Türkiye sınırına dönük göç tehlikesi var.

İdlib için Astana ruhuna uygun çalışmalıyız. Suriye’nin istikrarı için adımlar attık. Teröre karşı gereken adımları atmalıyız. Eylül ayında İstanbul’da üçlü zirve yapılacak. Gayemiz akan kanın durması, komşumuz Suriye’nin sekiz yıldır özlemini çektiği huzur ortamına bir an önce kavuşmasıdır.” 

GÜVENLİ BÖLGE TÜRKİYE’NİN HAKKI

Putin, “Türkiye Cumhurbaşkanı ile İdlib’de teröristlerin ortadan kaldırılması ve yapılması gerekenler için anlaşma sağladık” dedi. Putin şunları söyledi: “Rusya ve Türkiye, Suriye krizinin çözümünde en verimli süreç olan Astana formatındaki çalışmalarını verimli bir şekilde sürdürmektedir. Rusya ve Türkiye ilişkileri dostluk, karşılıklı saygı ve çıkarlar üzerinde gelişmektedir. İdlib’de derin endişe duyuyoruz. Teröristlerin yok edilmesi için ek tedbirleri belirledik. Türkiye’nin hassasiyetlerini iyi anlıyoruz. Türkiye’nin güney sınırlarında bir güvenlik bölgesi oluşturulması, Suriye’nin toprak bütünlüğü açısından olumlu. Güvenli bölge Türkiye’nin meşru hakkıdır.”

UZAYDA SÖZ SAHİBİ OLACAĞIZ

MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’nın açılışında konuşan Erdoğan, “Savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinde söz sahibi bir ülke haline geliyoruz” dedi.  

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova’daki Jukovski Uluslararası Havaalanı’nda düzenlenen MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’nın açılış törenine katıldı. Erdoğan şunları söyledi: “Bizim de bu sene 14’üncüsünü gerçekleştirdiğimiz İDEF Fuarımız var. Ayrıca MAKS-2019 tarzı, özellikle gençlerimize yönelik İstanbul’da TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ni de düzenliyoruz. Geçen yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz festival, 550 binden fazla ziyaretçiyi ağırlamıştı.” 

PUTİN’İ DAVET ETTİ 

Erdoğan, “17-22 Eylül 2019’da düzenlenecek bu seneki etkinliğe de 1 milyonun üzerinde katılımcı bekliyoruz. Sayın Putin başta olmak üzere tüm Rus halkını festivalimize beklediğimizi ifade etmek istiyorum. ‘İstikbal göklerdedir’ parolasıyla son dönemde Türkiye olarak havacılık alanında önemli hamlelere imza atıyoruz” dedi. 

RAKAMLAR HER YIL ARTIYOR 

Dünyanın en büyük havalimanlarından İstanbul Havalimanı’nın ilk etabının devreye alındığını hatırlatan Başkan Erdoğan, şöyle devam etti: “Temennimizi odur ki İstanbul Havalimanı tüm aşamalarıyla faaliyete geçtiğinde yıllık 200 milyon yolcuyu ağırlayacaktır. Bunun yanında savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinde söz sahibi bir ülke haline geliyoruz. Dünyanın en hızlı büyüyen havacılık şirketleri arasında yer alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, ihracat rakamlarını her yıl artırıyor. 2018 yılsonu itibarıyla savunma ve havacılık sektörümüzün toplam ihracatı 2,5 milyar dolara ulaştı.”

Başkan Erdoğan, Putin’le birlikte F-35’e alternatif olarak gösterilen SU-57 uçaklarını inceledi. 

SU-57’DE ORTAK ÇALIŞMA OLABİLİR 

Fuar alanındaki stantları gezen Erdoğan, aralarında 5’inci nesil Rus savaş uçağı SU-57’nin de bulunduğu uçak ve helikopterler hakkında yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan ve Putin, fuar alanında uçak ve helikopterlerce sergilenen gösterileri de izledi. Putin ortak açıklamada ise, “SU-57 savaş uçağı konusunda işbirliği yapabiliriz” dedi. 

ÇABALARIMIZI BİRLEŞTİRELİM 

Moskova Jukovski Uluslararası Havaalanı’ndaki görüşmenin başında kısa bir konuşma yapan Erdoğan, “Uzaya yönelik atılan adımlar ilmi noktada zaten bilimsel anlamda Rusya’nın nereye geldiğini göstermesi bakımından büyük önem arz ediyor. Kendileriyle buradan görüşmemizi yaptık, yolculuklarında başarılar diledik” dedi. Putin ise, “Türkiye’nin ekonomi alanında yüksek teknoloji üretmesiyle ilgili planlarını biliyoruz. Elbette çok rağbet gören alanlarda çabalarımızı birleştirebiliriz. 

HEDEFİMİZ 100 MİLYAR DOLAR TİCARET

Türkiye ile Rusya arasındaki samimi ve yakın diyaloğun, zengin tarihi geçmişe dayanan köklü ve çok boyutlu bir işbirliğinden beslendiğini vurgulayan Erdoğan, “Rusya’dan ülkemize gelen turist sayısında rekor üstüne rekor kırılmaya devam ediyor. Bu yıl yaklaşık 6 milyon Rus turistin ülkemizi ziyaret etmesini bekliyoruz. Aramızdaki ticaret hacmi 25 milyar doları geçti, hedefimiz ise 100 milyar dolardır. Havacılık ve uzay teknolojileri alanında Rusya ile geliştirmekte olduğumuz sinerjilerin ikili ilişkilerimizin daha da derinleşmesine yardımcı olacağına inanıyorum.” diye konuştu.  

S-400’LERİN TESLİMATINDA İKİNCİ ETAP 

Milli Savunma Bakanlığı, Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sisteminin ikinci batarya malzemelerinin Türkiye’ye sevkıyatının başladığını, ilk uçağın Mürted Hava Meydanı’na indiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin ikinci batarya malzemelerinin Mürted Hava Meydanı’na intikaline başlandı. İntikal takriben bir ay sürecektir” ifadelerine yer verildi. 

DONDURMAM VANİLYALI OLSUN  

Gezinti sırasında Putin ile Erdoğan dondurma yedi. Putin, Erdoğan’a dondurma tercihini sordu. Erdoğan, dondurmasının vanilyalı olmasını istedi. Bu sırada çikolatalı dondurma seçeneği de hatırlatıldı. Erdoğan, “Benim parayı da veriyorsun değil mi” diye espri yapması alanda gülüşmelere neden oldu. Putin, dondurmaların ücretini ödedikten sonra iki lider dondurma yiyerek sohbetine devam etti. 

RUSYA’DAN TÜRK ASTRONOT TEKLİFİ 

Rusya Federal Uzay Ajansı (ROSCOSMOS) Başkanı Dmitriy Rogozin, Recep Tayyip Erdoğan’a uzaya Türk astronot göndermeyi teklif etti. Rogozin, Başkan Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’nda, kısa süreli görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmede, uzaya Türk bir astronot göndermek istediklerini belirten Rogozin, “Size ortak bir teklifimiz var; Cumhuriyetinizin 100’üncü yılını yörüngeye Türk bir astronot göndererek kutlamak. Kozmonot Eğitim Merkezi buna hazır” ifadelerini kullandı. Teklifi memnuniyetle karşılayan Erdoğan, “Saygıdeğer çalışmalarınıza katılacağız. Ülkemiz adına teşekkür ediyorum, yaptığınız işler için teşekkürler” dedi.  

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı