• $32,3787
  • 35,1277
  • 2324.82
  • 9079.97
12 Ocak 2021 Salı 07:01 | Son Güncelleme:

İlk aşılar bu hafta

İlk aşılar bu hafta

Test süreci biten aşılar özel donanımlı araçlarla dağıtılacak. Erdoğan, “İlk aşılar perşembe veya cuma uygulanacak” dedi.

Başkan Erdoğan, yılın ilk kabine toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu:

EKONOMİ: 2021 yılının yatırım, üretimin ve istihdamın arttıracağı bir yıl olacağına inanıyorum. Yeni yılda önceliklerimiz fiyat istikrarı ve reformlar olacaktır.

SU TASARRUFU: Bu yıl mevsim yağışlarının altına düşmesi, ülkemizi kuraklık tehdidiyle karşı karşıya bırakmıştır. Günlük kullanımdan, tarımsal kullanıma kadar her alanda tasarruf anlayışıyla hareket etmek zorundayız. Ülkemizdeki suyun 3’te 2’si tarım sulamada kullanılıyor. İçme suyu yatırımlarımızı da süratlendirerek, toplam içme suyu kapasitemizi 4,8 milyar metreküpe ulaştıracağız.

TEDBİRLER AZALACAK: Aldığımız tedbirler sayesinde salgının artış hızını geriletmeyi başardık. Salgın tedbirlerinin, faaliyetlerine ara verilen esnaflarımız, öğrencilerimiz başta olmak üzere vatandaşlarımız üzerinde açtıkları sıkıntıları yakinen biliyoruz. Vaka sayısının belirli bir sayının altına inmesiyle kısıtlamaları kademeli olarak azaltacağız. Aşılar öncelik sıralamasıyla uygulamaya geçecek, perşembe ya da cuma gününe kadar buna başlayacağız.

Kabine, Başkan Erdoğan başkanlığında toplandı.

KILIÇDAROĞLU’NA SERT TEPKİ! SÖZDE GENEL BAŞKANIN DERDİ MİLLETLEDİR

Başkan Erdoğan, kabine sonrası yaptığı açıklamalarda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Sözde cumhurbaşkanı” hakaretine de tepki gösterdi: 

“Türkiye, bu ülkede kimin Cumhurbaşkanı seçileceği konusunda milletin temsilcileri yerine vesayetin dayatmasının belirleyici olduğu günleri geride bırakmıştır. Artık bu ülkede Cumhurbaşkanı, milletin yarısından fazlasının doğrudan iradesiyle belirleniyor.“

SANCISININ SEBEBİ

“Böylesine büyük bir devrimi hala içlerine sindiremeyenler, sancılarını farklı görüntüler ve bahaneler altında dışa vuruyor. Bizzat kendisi bir kaset komplosuyla iş başına gelen, partisi içindeki taciz, tecavüz, hırsızlık hadiselerini görmezden gelerek orada kalmayı başaran bir siyasi partinin sözde genel başkanının sancısının sebebi de budur. Bunların derdi milletledir, milli iradeyledir, milletin tercihleriyledir.”

ÇUKUR ZİHNİYETİ

“Bunlara oy vermeye öğretmen sözde öğretmen, çiftçi sözde çiftçi, hakim sözde hakimdir. Türk demokrasisi millete ve onun temsilcilerine onun hakareti siyaset zanneden bu çukur zihniyeti hak etmiyor. Teröriste terörist demekten aciz bu genel başkanı öncelikle CHP seçmenine havale ediyoruz. Terör örgütlerinin ülkemiz içinde yaptığı eylemleri gizli veya açık şekilde destekleyenler, Büyük Türkiye’nin inşasını engellemek için çırpınıyorlar. Siyasi ve sosyal kaos denemeleriyle huzur kaçırmaya çalışanlar, karşılarında hukuku bulmaya devam edecekler. Bir kez diyorum ki; başaramayacaksınız. Ülkemizin, yeni düzende hak ettiği yeri almasına mani olamayacaksınız.”

10 BİN KİŞİDEN 34’Ü VİRÜSE YAKALANDI 

Çin’den gelen 3 milyon aşının ‘acil onay’ için inceleme süreci sürerken Sinovac’ın Faz-3 ön raporuna göre Türkiye’de aşılanan 10 bin kişiden sadece 34’ü koronavirüs oldu.

Cin’in Sinovac aşısının Türkiye’deki Faz-3 çalışmalarında sona gelindi. Gönüllüler antikor testine çağrılmaya başlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan, aşılamanın bir an önce başlamasının önemini vurgulayarak, “Çok az kaldı. 10 bini geçtik, 13 bine ulaşmamız bekleniyor. 40’ı bulursak bitmiş olacak” dedi.

ÇOK HAFİF GEÇİRDİLER

“Türkiye’de Faz-3 kapsamında aşılanan 10 bin kişiden sadece 34’ü koronavirüse yakalandı” diyen Akhan şöyle devam etti: “Brezilya’da 12 bin 400 kişiyi tamamlamışlar ve onlarda 170 kişide koronavirüs gelişmiş. Bu oran bize yüzde 78 olarak yansıdı. Virüse yakalananların hiçbiri ağır ya da orta ağır dediğimiz şekilde geçirmemiş. Aşıdan yarar görmüşler. Bu anlamda aşı 60 yaş üzerine de güvenle uygulanabilir.” 

Aşılar, illere verilen rakamlara göre, 10’un üzerindeki iklim lendirmeli araçla tüm Türkiye’ye aynı anda sevk edilecek.

SALGINI BİTİRECEK TRANSFER 

Çin’den Türkiye’ye getirilen ve analiz işlemi süren Kovid-19 aşıları, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nce eksi 20 ve artı 20 derece aralığında özel soğutma sistemine sahip frigofirik araçlarla 81 ile transfer edilecek.TIR’ların, özel soğutma sisteminin yanında, uzaktan ısı ve stok takibi yapılabilme özelliği de bulunuyor. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı Lojistiği’nde görevli Tarkan Mustafa Yamanoğlu, aşıların güvenli şekilde depolanması ve dağıtımı için gerekli tüm tedbirlerin alındığını belirterek şunları kaydetti:

ROTAYA GÖRE SEVK

“Aşının hacmi, gidilecek yere göre değişmekle birlikte genelde rotalarımız var. Bu rotalarla Ankara’dan çıkan araç Türkiye’nin en ücra köşesindeki kente ulaşıyor. İllerimizde sayısı 360’dan fazla olan soğuk hava depolarında bu aşıları koruyoruz. Yedek araçlarımız var, 2 saat gibi kısa sürede araca ulaştırıp aşılar bozulmadan aktarımı yapabiliriz. mRNA aşıları için ise eksi 20’nin altında taşımalarda kuru buz kullanıyoruz.”


Haberin Özeti

Başkan Erdoğan, yılın ilk kabine toplantısının ardından gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Kısıtlamalar
"Vaka sayısının belirli bir sayının altına inmesiyle kısıtlamaları kademeli olarak azaltacağız."

Aşı takvimi
"Aşılar öncelik sıralamasıyla uygulamaya geçecek. Perşembe ya da cuma gününe kadar buna başlayacağız."
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Başkan Erdoğan ile görüştü: O anları 24 TV'ye anlattı: Saliha Gündüz'den 'birlik olalım' mesajı
Başkan Erdoğan ile görüştü: O anları 24 TV'ye anlattı: Saliha Gündüz'den 'birlik olalım' mesajı

Başkan Erdoğan ile görüştü: O anları 24 TV'ye anlattı: Saliha Gündüz'den 'birlik olalım' mesajı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür