• $32,341
  • 35,1933
  • 2245.75
  • 8718.11
27 Eylül 2021 Pazartesi 07:06 | Son Güncelleme:

Başkan Erdoğan: ABD, Kabil gibi Suriye'den de çekilmeli

Başkan Erdoğan, Amerikan CBS kanalına konuştu: ABD terör örgütüne desteği kesmeli. Başkan Erdoğan, “Türkiye'ye saldıran terör örgütleri Amerika'dan silah, mühimmat desteği aldı. Bu, geçmiş hükümette oldu, şu anda da oluyor. PKK/YPG'ye bu desteklerin verilmemesi gerekir” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurul görüşmeleri için bulunduğu New York'ta Amerikan CBS televizyon kanalına verdiği mülakatın tamamı yayınlandı. Margaret Brennan'ın sorularını yanıtlayan Erdoğan, Afganistan'daki gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"ABD'nin Afganistan'dan ayrılmasının bölgeyi daha emniyetsiz hale getirdiğini düşünüyor musunuz" sorusunu Erdoğan, şöyle cevapladı:

GERÇEKLERİ GÖRÜN

"20 yıldır Amerika'nın burada kalışıyla bölge güvenli bir hale gelmedi ki... Tam aksine, bölge her geçen gün ciddi manada kan kaybetti. Bize en sonunda havalimanının korunması teklifi geldiğinde Brüksel'de Sayın Biden'la bunları konuştuk. Ama öyle şeyler oldu ki tam aksine Karzai Havalimanı'ndaki tüm silahların mühimmatların, araçların hepsi Taliban'a verildi. Şu anda da Taliban orada Amerika'nın silahlarıyla hareket ediyor. Bu gerçekleri de tabi görmek gerekir. Fakat biz bazı şeylere de alıştık. Aynı şekilde Türkiye'ye saldıran terör örgütleri de maalesef Amerika'dan çok ciddi silah, mühimmat desteği aldı. Bu, geçmiş hükümette de aynı şekilde oldu, şu anda da aynı şekilde oluyor. Öncelikle PKK/YPG/PYD terör örgütlerine bu tür silah desteklerinin verilmemesi gerekir." "ABD'nin, DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak gördüğü gruplara tedarik ettiği silahların Türkiye'ye karşı kullanıldığına yönelik bir kanıt var mı? ABD desteğinden dolayı bu gruplardan size yönelik tehdit var mı" sorusunu Erdoğan, "Bunu Sayın Trump döneminde de Trump'ın kendisine de ifade etmiştim. Şu anda da yine aynı şekilde TIR'larca silah, mühimmat vesaire bölgeye geliyor. Bunların hepsini biz kendilerine istihbarat örgütümüz vasıtasıyla da ifade ettik, ifade ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de aynı şekilde tabii bunu ifade edeceğiz" diye yanıtladı.

BÜTÜN DELİLLERİ SUNDUK

"Bunları Başkan Biden'a sundunuz mu" sorusu üzerine Erdoğan, "Bunların hepsini biz muhataplarımıza sunduk. Şu anda benim İstihbarat Başkanım aynı şekilde muhatabına bunları sundu, sunuyor. Bundan sonra da bunları sunmaktan çekinmeyiz. Çünkü bazı gerçekler var. Amerika NATO ülkesidir. Biz aynı şekilde NATO ülkesiyiz. NATO'da dayanışma içerisinde olmamız gerekirken, terör örgütleri buralardan bu tür destekleri almamalı. Bunu da söylemek durumundayız" dedi.

PARASINI ÖDEDİĞİMİZ F-35'LER TESLİM EDİLMEDİ

"Siz de ABD gibi NATO'nun bir parçasısınız. Rusya, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerini satın almaya devam etmeyi planladığını söylüyor. Neden buna devam ediyorsunuz? Biden sizden durmanızı istedi mi" sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

HAVA KUVVETLERİ YETMEZ

"F-35 uçaklarını aldık ve 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptık. Fakat bizim bu 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptığımız uçaklarımızı Amerika bize teslim etmedi." Sadece hava kuvvetlerinin bu işe yetmeyeceğini belirten Erdoğan, "Savunma sistemleri farklıdır, hava kuvvetleri farklıdır. Çünkü şu anda hava kuvvetleri noktasında da yarın Amerika'nın F-16'ların devamını sürdüreceğine, benim elimde bir garanti var mı? Böyle bir garanti de olmayacağına göre belki o zaman biz çok daha farklı adımları da atmak zorunda kalacağız" dedi.

S-400'E BİZ KARAR VERİRİZ

Sunucunun "Yani siz hâlâ S-400'lerin yeni partisini alma niyetinde misiniz" sorusu üzerine Erdoğan, "Bundan sonraki dönemde de kimse bizim savunma sistemleri noktasında hangi ülkeden ne kadar ne alacağımıza müdahale edemez. Bunun kararını verecek olan biziz. Şu anda 84 milyon nüfusa sahip bir ülke olan Türkiye, kendi savunma noktasındaki bütün kararlılığını ortaya koyacaktır. Bu kararına da kimse müdahale edemez" diye konuştu. Sunucunun "Bu, yanıtın 'evet' olduğu gibi anlaşılıyor." yorumu üzerine ise Erdoğan, "Ne demek... Tabi ki evet." dedi.

ABD, IRAK VE SURİYE'DEN DE ÇIKMALIDIR

"Amerikan halkı ABD'nin Orta Doğu'da askeri dahli olmasına siyasi irade göstermediğine karar verdi. Bu sizin ve ülkeniz için ne anlama geliyor?" sorusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle cevapladı: "Bu, Amerika'nın kendi "Suriye'deki 900 ABD askerinin kalmasını mı yoksa gitmesini mi istiyorsunuz?" sorusu üzerine Erdoğan, "Tabi ki benim burada tasarrufum olursa Suriye'den çıkmalarıdır, Irak'tan çıkmalarıdır; Afganistan'dan çıktıkları gibi çıkmalarıdır. Çünkü eğer dünyada biz barışa hizmet etmeyi istiyorsak barış için o bölgelerde kalmanın hiçbir anlamı yok. Bırakalım o bölge halkı, o bölgedeki yönetim kararını kendisi versin" diye konuştu.

KADINLAR HAYATIN HER YERİNDE OLMALI

"Taliban şu an sadece erkek çocuklarının okula gitmesine izin veriyor, kızlara müsaade etmiyor. Kamu kurumlarındaki kadınlara işe gelmemelerini söylediler. Taliban gelişim göstermiş gibi durmuyor. Böyle bir hükümetle çalışır mısınız?" sorusuna Erdoğan, "Türkiye'nin bu konuda özellikle kadına bakışı bellidir. Bizde kadın hayatın her yerinde vardır. Kendi ülkemizde bu böyle olduğuna göre, Afganistan'da biz niçin farklı bir şey düşünelim? Orada da aynı şekilde kadının hayatın her yerinde olmasını arzu ederiz. Bu olursa, Afganistan'a destek veririz" yanıtını verdi.

PIT PIT ŞEKER'LE GAZETE KEYFİ

Başkan Erdoğan sosyal medya hesaplarından torununun kedisi ile çekilmiş fotoğ- raflarını pay laştı. Erdoğan paylaşımın da "Sevgili torunum Aybike'nin kedisi Pıt Pıt Şeker... Güncel gelişmelere pek meraklı" ifadesine de yer verdi.

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'
Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'

İsrail ve Hamas heyetleri Katar'da! Aynı otelde kalıp ateşkesi görüşecekler
İsrail ve Hamas heyetleri Katar'da! Aynı otelde kalıp ateşkesi görüşecekler

İsrail ve Hamas heyetleri Katar'da! Aynı otelde kalıp ateşkesi görüşecekler

'Şüpheli' sıfatıyla çağırıldı! Canan Kaftancıoğlu 'para sayma' soruşturmasında ifade verecek
'Şüpheli' sıfatıyla çağırıldı! Canan Kaftancıoğlu 'para sayma' soruşturmasında ifade verecek

'Şüpheli' sıfatıyla çağırıldı! Canan Kaftancıoğlu 'para sayma' soruşturmasında ifade verecek