• $32,3511
  • 35,112
  • 2302.12
  • 9079.97
2 Temmuz 2014 Çarşamba 18:12 | Son Güncelleme:

Başbakan Erdoğan istifa etmeli mi?

Başbakan Erdoğan istifa etmeli mi"

AK Parti'nin hukukçu kurmayları, Cumhurbaşkanı adayı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın istifasına gerek olmadığı görüşünde birleşiyor.

AK Parti'nin hukukçu milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nda, Cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyanlar arasında istifa etmeleri gerekli olanların açıkça yazıldığına işaret ederek, "Adayların görevden alması ve göreve dönmesi"ni düzenleyen maddede istifa etmesi gerekenlerin açıkça sayıldığı belirtiliyor.

Maddede,  "Cumhurbaşkanı adayı gösterilen hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar, aday listesinin kesinleştiği tarih itibarıyla görevlerinden ayrılmış sayılır. Bu durum, YSK tarafından aday gösterilenin bağlı bulunduğu bakanlığa veya kuruma derhal bildirilir" denildiğine dikkati çeken AK Parti hukukçuları, aksi görüşü ileri sürenlerin "konunun tartışılmasını istediği" görüşünde... 

İSTİFA ZORUNLULUĞU YOK

AK Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Haluk İpek, konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, herhangi bir yere aday olacaklarla ilgili yasalarda düzenleme bulunduğuna işaret ederek, "Bir teşkilat görevlisi, ilçe veya il  başkanı, il yönetim kurulu üyesi, kamu görevlisi veya milletvekili adaylığı sırasında sendika başkanlarının aday olacağı zaman istifa edeceğiyle ilgili hususlar ilgili yasalarımızda açıkça düzenlenmiştir. Bununla ilgili katalog var. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin kanunda, Başbakan'ın aday olduğunda görevden ayrılacağına ilişkin yasal zorunluluk bulunmuyor. Dolayasıyla aday olan kişinin kendi takdirine bırakılmıştır. Yasal zorunluluk olmadığı için Başbakan'ın istifasını zorunlu kılan bir durum yok" dedi.  

İpek, "istifa etmemesinin etik olmadığı" görüşüne karşı, "Şu anda ülkemizin içinde bulunduğu şartlar, devlette ve Hükümet'te devamlılık, güven ortamı gözönüne alındığında bu tartışmalar yersizdir. Kararı millet verecektir" değerlendirmesinde bulundu. 

KAMUYLA İLGİLİ OLANLAR İSTİFA EDER 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, seçimlerde kimlerin adaylıktan çekileceği, kimlerin aday olduğu zaman bulunduğu konumdan ya da işgal ettiği makamdan istifa edeceğinin ve  nasıl geri döneceğinin, kimlerin istifa etmeyeceğinin yasalarda belli olduğunu söyledi.

Seçim yasalarında bu konuda hükümlerin belli olduğunu belirten Kuzu, "Cumhurbaşkanlığı yasasına konuyu alırken yasalara bakarak oraya aktardık. Şu anki düzenlemede 'şunlar, şunlar' diye saymışız. Yani klasik anlamda devlet memuru, kamuyla ilgili olanlar haliyle istifa eder. 'Hakim ve asker sınıfı da geri dönemez' dedik. 11. maddede bu açık hüküm olarak var. Bu o zaman da tartışıldı, konuşuldu. Bunun dışında kalan baktığınız zaman işte milletvekilleri, bakanlar, başbakan, mevcut cumhurbaşkanı istifa etmemiş  oluyor" dedi.

BAŞBAKAN ŞU ANDA YASAL BİR HAK KULLANIYOR

Şu an istifa etmeme konusunun yasaya uygun olduğunu vurgulayan Kuzu, şöyle devam etti:

"Bunu bilelim. 'İstifa etse de olur etmese de olur' ya da 'yasada bunun dayanağı yok' gibi bir şey yok. Yasa çok açık olarak bunu zaten belirtmiş. Şu an sayın Başbakan yasal bir hakkını kullanıyor. Hem de denetimden geçmiş bir yasal hakkını kullanıyor. Bu manada istifa konusu, sözkonusu değil. Ahmet Necdet Sezer cumhurbaşkanı adayı olduğunda Anayasa Mahkemesi Başkanı idi. 'Bugün Başbakan istifa etsin' diyenler, o gün 'ne gerek var kardeşim istifasına' diyorlardı. O da istifa etmeden aday oldu. Seçildikten sonra görevinden ayrıldı. Bu tamamıyla yapay bir tartışma. Kamuoyunda seçimi etkilemeye yönelik 'şartlar eşit değil' şeklinde gibi. Tartışma 'etik değil' gibilerinden gidiyor. Canım 'o da benim takdirim' der, çıkarsın. Etik midir, değil midir? Yasayı bildiklerinden değil bence. Bilseler bunu söylemezler. 11. madde çok açık. Kimler ayrılır, kimler ayrılmaz sayılmış. Sadece ortalığı biraz bulandırma, 'etik değil' gibi birtakım laflar. Bunlar bir  şey bulamayınca 'ne diyelim' diye, bir de seçimi Tayyip Bey'in kazanacağı yönündeki kuvvetli emareler rahatsız etti adamları, bu tip şey söyleyip duruyorlar. Bunun bir karşılığı yok.

AHMET İYİMAYA: BU SANAL BİR SORUN 

TBMM Adalet Komisyon Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, Anayasa'da, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer" hükmü bulunduğuna işaret ederek, Başbakan Erdoğan'ın aday olması halinde istifasına gerek olmadığı görüşünü belirtti.

İyimaya, "Bu sanal sorundur. Cumhurbaşkanı adaylığı için Başbakan'ın istifa etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Böyle bir problem yoktur. Bu problemden çok üretilmiş yapay bir sorundur. Ne anayasa hukukumuzda ne seçim hukukunda karşılığı var" dedi. AA

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'