• $32,3258
  • 35,1555
  • 2299.7
  • 9059.59
17 Nisan 2017 Pazartesi 02:03 | Son Güncelleme:

Artık patinaj olmayacak

Artık patinaj olmayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, referandumdan ‘evet’ çıkmasının ardından Türkiye’nin çok önemli adımları, vites değiştirerek daha hızlı bir şekilde atacağını söyledi.

Katılım oranı yüzde 85.5 

Referandumda 58.366.647 seçmenden 49.674.066’ısı oy kullandı. Oyların yüzde 98.3’ü geçerli kabul edilirken oylamaya katılım oranı da yüzde 85.5 olarak gerçekleşti. 25.085.527 ‘evet’, 23.725.587 ‘hayır’ oyu kullanıldı. 'Evet' oyları ile 'hayır' oyları arasında yaklaşık 1 milyon 300 binlik bir fark oluştu. Evet net olarak kazandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, halk oylamasında "evet" çıkmasının ardından, Tarabya'daki Huber Köşkü önünde bir araya gelen vatandaşlara seslendi. “Şimdi vites değiştirerek daha hızlı bir şekilde gideceğiz” diyen Erdoğan, “Bunlar hep bize patinaj yaptırdılar. Artık Türkiye'de Allah'ın izniyle patinaj olmayacak. Her alanda Türkiye çok daha önemli adımları, çok daha büyük adımları atmak üzere muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkacak, hiç endişeniz olmasın” dedi. 

ATI ALAN ÜSKÜDAR’I GEÇTİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın yüzde 50, yüzde 55, bazı yerlerde de yüzde 35'lerle seçim yaptığını, bugün yüzde 86 katılım ile seçim gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Böyle bir katılım var mı? Bunun yüzde 51 buçuğunu 'evet' aldı ve bazı televizyonlarda, aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış ya, bu neticeyi küçümsemeye gayret edenler var. Boşuna uğraşmayın, atı alan Üsküdar'ı geçti, haberiniz yok" ifadelerini kullandı. 

MİLLETİM DİK DURDU 

Bir, iyi, diri, kardeş ve hep birlikte Türkiye olduklarını belirten Erdoğan, "Adeta yedi düvel saldırdı. Batı'nın nasıl saldırdığını gördünüz ama bütün bunlara karşı milletim dik durdu, bölünmedi, parçalanmadı. Yurt içi, yurt dışı, işte sandıkları siz patlattınız" diye konuştu.

İlk kez sistemi siviller değiştiriyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sonucu bir de düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi. Türkiye’nin tarihi bir karar verdiğini ifade eden Erdoğan, “Bu karar sıradan bir olay değildir. Her zaman olduğu gbii bu halk oylamasında da mevcudu savunmak kolay değişimi savunmak zor olmuştur. Hamdolsun bu zoru başardık ve milletimizin teveccühü ile hayata geçirdik. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa tamamen sivil siyaset eliyle yönetim sistemimizi değiştiriyoruz. Bu bakımdan bu çok çok önemlidir.16 Nisan, bugüne kadar yapılan anayasa değişikliklerinin çok ötesinde bir anlama sahiptir” diye konuştu.

Oyunu torunuyla verdi

Erdoğan çifti, yan yana kabinlerde oylarını kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, torunu Ahmet Akif Albayrak ile eşi Emine Erdoğan da torunu Emine Mahinur Albayrak ile seçim sandıklarına oy pusulalarının yer aldığı zarfları attı.

Erdoğan’dan 96.3 için teşekkür   

 

Adıyaman’ın Sincik ilçesinde resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 96.3 oranla ‘Evet’ oyu çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sonucun ardından Sincik Belediye Başkanı Mehmet Korkut’u telefonla arayarak teşekkür etti. Erdoğan’la görüşmesi sonrası Başkan Korkut, görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak, “Sayın Cumhurbaşkanımızla yaptığımız telefon görüşmesinde, bütün Sincikllilere teşekkür ederek selamlarını iletmemi istediler" ifadelerini kullandı. 

- Başbakan Yıldırım, AK Parti Genel Merkezi'ne balkon konuşması düzenleyerek, millete teşekkür etti. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, partililere seslendi.

Kaybeden yok, kazanan aziz Türk milletidir

Başbakan Yıldırım, birlik ve kardeşlik mesajı verdi: Kimsenin kalbi kırık olmasın. Kimse mahzun olmasın. 'Hayır' diyenler de 'evet' diyenler birdir aynı şekilde değerlidir.

Başbakan Yıldırım AK Parti Genel Merkezi’nde vatandaşlara yaptığı balkon konuşmasında Türkiye’nin demokrasi tarihinde yeni bir sayfa açıldığını söyledi. Birlik mesajı veren Yıldırım, “Meşru siyasetteki rekabet birlik bütünlüğümüzü bozamaz. Bu halk oylamasının kaybedeni yoktur. Kazanan Türkiye’dir. Bizde öteki beriki yoktur. Kimsenin kalbi kırık olmasın. Kimse mahzun olmasın. Hayır diyenler de evet diyenler birdir aynı şekilde değerlidir” diye konuştu. 

BOYUN EĞMEYECEĞİNİ GÖSTERDİ 

“Bu oylama demokrasi tarihimizde milletin kendi kararı ile verdiği bir seçimdir” diyen Yıldırım, “Herkes emin olsun ki bu sonucu halkımızın huzuru için en güzel şekilde değerlendireceğiz. Bu ülke artık hiçbir vesayete, hiçbir harici müdahaleye boyun eğmeyeceğini göstermiştir. Halkımız Cumhurbaşkanlığı sistemine olur vermiştir” diye konuştu. 

15 TEMMUZ’A CEVAP OLDU

Yıldırım, “Bu seçimlerle 15 Temmuz alçak girişimi yapan terör örgütüne, bölücü terör örgütüne Türkiye’ye düşmanlık yapan dış mihraklarla en güzel cevabı milletimiz sandıkta vermiştir. Bu sistem değişikliği ile iç ve dış düşmanlarla mücadelemiz daha da hiddetlenecek" dedi.

Rap şarkısıyla zaferi kutladı

Başbakan Binali Yıldırım, referandum zaferinin kesinleşmesinin ardından sosyal paylaşım sitesinden bir video paylaştı. Başbakan Yıldırım, videoda torunlarıyla birlikte zafer şarkısı söyledi. Yıldırım’ın torunları hep bir ağızdan  "Gece gölgenin rahatına bak, Evet çıktı keyfine bak" şarkı zölerini söyledi. Şarkı Çağatay Akman isimli şarkıcıya ait.

Bahçeli'ye teşekkür etti

Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliğinin halk oylaması sonucu kabul edilmesi dolayısıyla, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'yi telefonla arayarak, teşekkür etti.

Milletimiz dayatma ve şantajları püskürttü

Bahçeli: Egemenliğin yegane sahibi büyük Türk milleti ülkesinin geleceği hakkında son sözü söylemiş, istiklal ve istikbaline sahip çıkmıştır.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, referandum sonucunun “çok önemli bir başarı, ihmal ve inkarı imkansız bir kazanım” olduğunu söyledi. Milletin hür iradesiyle cumhurbaşkanlığı sistemine onay verdiğini vurgulayan Bahçeli, "Tüm dünyanın 16 Nisan referandumuna dikkat kesilip hayır tercihinin öne çıkması için yaptığı baskı, şantaj, dayatma, zorlama ve tehditler, Türk milletinin muazzam iradesiyle püskürtülmüştür” şeklinde konuştu. 

SONUCA SAYGI GÖSTERİLMELİ 

Sonuca herkesin saygı göstermesi gerektiğini ifade eden Bahçeli, “Bugünkü sonucun ülkemize, milletimize, Türk demokrasisine ve siyasi partilerimize kutlu olmasını yürekten diliyorum" ifadelerini kullandı. Önümüzdeki dönemde herkesin birlik ve beraberlik ruhu içinde hareket etmesi gerektiğini belirten Bahçeli, gerilimden kaçınılması mesajı verdi.

Mühürsüz zarf kararı ilk değil

YSK Başkanı Sadi Güven, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Maç oynanırken kural değiştirildi" sözlerine yanıt verdi.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, “Evet” ile “Hayır” arasındaki farkın 1 milyon 252 bin olduğunu, 594 bin oyun daha sayılacağını söyledi. Güven, mühürsüz zarfların geçerli sayılması kararının ilk olmadığını da söyledi. Güven, şunları kaydetti: Oylar büyük oranda sayıldı. Yoğun şikayetler ve AK Parti temsilcisinin müracaatı üzerine dışarıdan getirildiği kanıtlanmadıkça mühürsüz pusulaların geçerli sayılmasına karar verildi.

KURAL DEĞİŞTİRMEDİK

Oylamanın başlamasından sonra bir kısım YSK kurullarında tercih mührü yerine evet mührü dağıtıldı ve oy kullandırıldı. Bazı sandıklarda oy pusulasının arka yüzü yerine ön yüzüne, bazılarında arka yüzüne basması üzerine önünde çıkması nedeniyle, kanunda yer alan mühürlerden biri yerine diğerinin kullanılmış olması, seçmenin iradesini etkileyecek nitelikte görmeyerek geçerli saymıştır. Maç oynanırken kural değiştirmedik. Biraz önce söyledim. Bu YSK'nın aldığı bir karar değil. Seçmenimizin anayasal oy verme hakkını engellememek adına verildi bu karar. Siyasi partiler isterlerse kararları kendilerine vermeye hazırız.

İstifa sorusunu cevapsız bıraktı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dünkü halk oylamasında sekizincei seçim mağlubiyetini yaşadı. Referandumun ardından basın toplantısı düzenleyen CHP liderinin istifa edip etmeyeceği merak konusuydu. Ancak Kılıçdaroğlu gazetecilerden soru almayarak, istifa sorusunu cevaplamaktan kaçındı. 

YSK’YA YÜKLENMEYİ SEÇTİ! 

Kılıçdaroğlu bunun yerine mağlubiyetin üstünü örtmek için Yüksek Seçim Kurulu’na yüklendi. YSK’nın mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılmasına ilişkin kararını eleştiren CHP lideri, “YSK referanduma gölge düşürmüştür” ifadelerini kullandı ve halkın iradesine şaibe düşürmeye çalıştı. Bir grup CHP'li ise dün gece Kılıçdaroğlu'nu istifaya çağırdı. 

Bu referandum tarihe geçecek 

 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, memleketi Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesi'nde Mehmet Kaplan İlkokulu'ndaki 1023 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Bugünün, Türk tarihi bakımından çok büyük bir reformun, dönüşümün yapıldığı gün olarak tarihe geçeceğini vurgulayan Bozdağ, "Gördüğüm kadarıyla da halkımız büyük bir çoğunlukla sandığa gidiyor ve iradesine sahip çıkıyor, değişime sahip çıkıyor ve oylarıyla da bu konuda kanaatini sandıklara yansıtıyor. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu. 

Şimdi sesimiz çok daha güçlü

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş oyunu, eşi Sevgi Kurtulmuş ile Fatih Gelenbevi Anadolu Lisesi’nde kullandı. Kurtulmuş, referandum sonucunun belli olmasının ardından yaptığı açıklamada Türkiye’ye teşekkür etti. “Aziz milletimiz feraset ve basiretini göstermiştir” diyen Kurtulmuş, “Devletimiz de milletimiz de şimdi daha güçlüdür. Şimdi daha güçlü bir sesle ‘dünya beşten büyüktür’ diyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Akar Paşa oyunu Çankaya'da verdi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, anayasa değişikliği halk oylaması için oyunu kullandı. Eşi Şule Akar ile Çankaya İlkokulu'na gelen Akar, 1145 No'lu sandıkta oy verdi. Eşinin de oy vermesinin ardından Akar çifti, okuldan ayrıldı.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'