• $32,3103
  • 35,0956
  • 2307.39
  • 9079.97
20 Nisan 2018 Cuma 01:44 | Son Güncelleme:

2018 genel seçimleri YSK son dakika ne zaman seçim tarihi değişti mi

2018 genel seçimleri YSK son dakika ne zaman seçim tarihi değişti mi

Seçim tarihi değişti mi, 3 Kasım 2019 yılındaki seçim bu sene, 26 Ağustos 2018 yılında mı yapılacak? MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin açıklamalarının ardından yeni seçim tarihi gündem oldu. YSK takvimine göre normal şartlarda 3 Kasım 2019 yılında yapılması planlanan seçim erkene mi alındı, 29 Ağustos 2018 yılında Türkiye erken seçime mi gidecek? Şimdi gözler Yüksek Seçim Kurulu YSK'dan gelecek resmi açıklamaya çevrildi. AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemesi dün TBMM'ye sunuldu. Teklifin maddelerinin açıklanmasının ardından oy pusulasının nasıl görüneceği merak ediliyordu. Oy pusulasının taslak örneği belli oldu. Buna göre pusulada ittifak oluşturacak partiler yan yana ve ittifakın isminin altında görünüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yarın Bahçeli ile konuyu görüşeceğiz” dedi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, 'Bahçeli'nin çağrısı yetkili organlarda değerlendirilir' dedi.

Türkiye genel seçim tarihi değişti mi, seçimler ne zaman yapılacak? YSK seçim takvimine göre 3 Kasım 2019 yılında yapılması planlanan genel seçimler Bahçeli'nin açıklamalarından sonra erkene mi alınacak? Türkiye 26 Ağustos 2018 tarihinde erken seçime mi gidecek? MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis grup toplantısında milletvekillerine seslendi ve erken seçim çağrısı yaptı. Bahçeli şunları söyledi: "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi resmen hayata geçmeden devamlı yargılanmakta, kararlanmakta ve hasar verilmeye çalışılmaktadır. Türkiye'nin bu ağırlığın altında daha fazla kalması, 3 Kasım 2019'a kadar sabırla dayanması geldiğimiz bu aşamada mümkün, makul ve münasip değildir.Bu çekişmelere son verilmesinin zamanı gelmiştir. Teklifimiz, 26 Ağustos 2018 Pazar günü, Türkiye'nin sistem tartışmalarıyla boğulmak istendiği bugünkü şartlar altında 3 Kasım 2019'a istikrar ve dengeyle ulaşması zorlaşmaktadır... İktidar partisiyle varılan uzlaşma neticesinde mahalli idareler seçimleri hariç olmak üzere, cumhur ititfakının iki paydaşından biriyiz.Milli mutabakatın titizlikle korunması ve hedeflerine varması elzemdir. .. Gerekli uyum yasalarının çıkarılması akabinde, MHP takdir ve tercihini seçimlerin erkene alınmasından yana kullanacaktır. Seçim var mı, erken mi, zamanında mı... Bu çekişmelere son verilmesinin zamanı gelmiştir. Teklifimiz, 26 Ağustos 2018 Pazar günü, Malazgirt zaferiyle Büyük Taarruzun yıldönümünde, Türk milletinin yeni bir zafer ruhuyla sandığa gidip, hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili seçimlerinde Türk düşmanlarına hak ettikleri dersi vermesidir."

ERKEN SEÇİM TARİHİ AÇIKLANDI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim çağrısı yapan MHP Lideri Bahçeli'yi Beştepe'de kabul etti. 30 dakika süren görüşme sonrası Erdoğan açıklama yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Erken seçim teklifine olumlu yaklaşıyoruz” dedi. Seçimler 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak

MHP lideri Bahçeli Külliye'de

Erdoğan ve Bahçeli arasındaki kritik erken seçim görüşmesi birazdan başlayacak. MHP lideri Bahçeli Külliye'de... 

ERKEN SEÇİM SON DAKİKA HABERLERİ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yarın Bahçeli ile konuyu görüşeceğiz” dedi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ''Bahçeli'nin çağrısı yetkili organlarda değerlendirilir'' dedi.

BAHÇELİ’DEN ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI

Partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli Türkiye gündemini değiştirecek bir açıklama yaptı. Erken seçim çağrısı yapan Bahçeli, şunları söyledi;

"Cumhurbaşkanlığı Sistemi henüz tam devreye girmedi. Türkiye'nin 3 Kasım 2019'a kadar dayanması kolay değildir. 3 Kasım 2019'a kadar ulaşmak her dakika zorlaşmaktadır. Partimiz mahalli idareler seçimleri hariç geçerli olan Cumhur İttifakı vardır. Türkiye'nin bekası açısından Cumhur ittifakının korunması elzemdir. İttifakın başarıyla seçimlerden çıkılması için toplumsal olayların iyi takip edilmesi, atılan adımların verilere göre atılması gerekmektedir. Türkiye'nin, ABD, Fransa, İngiltere ile ilgili kurulan ilişkiler değişime uğramıştır. Ülkemizin cumhurbaşkanlığı sistemine acilen geçmesi acil bir hal almıştır. "

TARİH ÖNERDİ: 26 AĞUSTOS'TA SEÇİM YAPALIM

31 Mart Mahalli idareler seçiminden sonra neyle muhattap kalacağı belli değildir. Mahalli idareler seçimlerindeki kutuplaşmaların 3 Kasım'a nasıl yansıyacağı az çok malumunuzdur.Bu riski kaynağında kesmek başlıca amacımızdır. Önümüzde 2 seçim vardır. Ya normal tarihi beklenecek. Ya da Milli mecburiyetten dolayı seçimleri erkene çekilecektir. Bilinmelidir ki gerekli uyum yasalarının çıkarılmasının ardından MHP seçimlerin erkene aluınmasından yana takdirini kullanmaktadır. 26 Ağustos'un Malazgirt'in yıl dönümünde yeni bir zafer ruhu ile Cumhurbaşkanını seçmeli ve en makul ve mantıklı yoldur.

CUMHUR İTTİFAKI OY PUSULASI NASIL OLACAK?

AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemesi dün TBMM'ye sunuldu. Teklifin maddelerinin açıklanmasının ardından oy pusulasının nasıl görüneceği merak ediliyordu. Oy pusulasının taslak örneği belli oldu. Buna göre pusulada ittifak oluşturacak partiler yan yana ve ittifakın isminin altında görünüyor.

YSK 1 OCAK İTİBARİYLE SEÇİME GİREBİLECEK 9 PARTİNİN İSMİNİ AÇIKLADI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), milletvekili, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine katılabilme yeterliliğine sahip siyasi partileri belirledi. YSK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, 298 sayılı "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun" ile 2820 sayılı "Siyasi Partiler Kanunu"nun ilgili maddelerine göre, 1 Ocak'tan en az 6 ay öncesi itibarıyla illerin en az yarısında teşkilat kurdukları ve büyük kongrelerini yaptıkları saptanan 9 partinin seçimlere katılma yeterliliği bulunduğu bildirildi.

Bu partilerin alfabetik sırayla Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Halkların Demokratik Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olduğu belirtildi.

Diğer partilerin ise genel kongre veya teşkilatlanma koşulunu yerine getiremedikleri, dolayısıyla 298 sayılı kanunun 14. maddesinin 4. ve 11. fıkraları ile 2820 sayılı kanunun 36. maddesinde öngörülen nitelikleri kazanmadıklarının belirlendiği ifade edildi.

26 MADDELİK KANUN TEKLİFİ

Bu ittifak ve bundan sonraki ittifakların yolunu açmak için yasal çalışma yürüten iki parti, 9 toplantı ve toplamda yaklaşık 24 saatlik mesai harcayarak yasa teklifi hazırladı.

Bugün (21 Şubat) Meclis'e gidecek olan 26 maddelik kanun teklifi AK Parti ve MHP'nin ortak imzasını taşıyor.

ORTAK MUTABAKAT SAĞLANDI

AK Parti'den yapılan açıklamada, seçmenin hür iradesi ile oy kullanmasının önündeki bütün engelleri kaldıracak ve buna imkan sağlayacak düzenlemeler içeren kanun teklifi metninde iki partinin ortak mutabakat sağlandığı belirtildi.

YEREL SEÇİMLERİ KAPSAMIYOR

MHP tarafından ise; daha önceki seçim kanunlarında bulunan ittifakı yasaklayan hükümlerin kaldırılarak siyasi partiler arası ittifakın yolunu açacak ve ittifakın da ne şekilde yapılacağına dair düzenlemeler bulunan metin için Milletvekili Seçim Kanunu ile ilgi  düzenlemeleri içerdiği ve yerel seçimlerle ilgili bir çalışmanın yapılmadığı açıklandı.

BBP’DEN İTTİFAK AÇIKLAMASI

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti ve MHP'nin ittifak çalışmalarına ilişkin, "BBP, ittifakın yanındadır. Görüşmelerimiz olumlu bir şekilde seyretmektedir. İnşallah BBP de bu ittifakın içinde yer alacaktır." dedi.

İTTİFAK NE DEMEK?

1.Devletlerin, çıkarlarını korumak amacıyla bir araya gelmeleri. Anlaşma, uyuşma, bağlaşma.

2. Uyuşma, birlikte hareket etmek üzere anlaşma, sözleşme.

3. Birlikte hareket etmek üzere anlaşmak, bağlaşma, birleşme, birlik, oy birliği.

CUMHUR NE DEMEK? CUMHUR NEDİR?

Cumhur, Arapça kökenli bir kelimedir. Bir yerde toplanmış olan halk topluluğu anlamı taşımaktadır. Cumhuriyet kelimesi de aynı kökten gelmektedir.

Cumhur, halk, topluluk anlamına gelen bir kelimedir. Eş anlamlısı olarak kullanılan deyim ise cümbür cemaattir.

1.Halk

2. Topluluk

3. Topluluk, kalabalık, halk.

4. Halk topluluğu. Hey'et, takım. Aynı kararı veya hükmü kabul edenler.

2019 SEÇİMLERİ NE ZAMAN?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ahmet Sorgun yaptığı konuşmasında; " Erken seçim yapmamaya vaktinde seçim yapmaya bugüne kadar kural olarak özen gösterdik. Bu çerçevede şu anda planlanmış anayasal takvim 24 Mart 2019'da yerel seçimler, 3 Kasım 2019'da da Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimini yapacağız.” Demişti.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'