• $32,3987
  • 35,0423
  • 2327.01
  • 9142.4
10 Ocak 2020 Cuma 16:27 | Son Güncelleme:

12 Ocak Hafter için milat mı olacak? Coşkun Başbuğ'dan dikkat çeken ifade

12 Ocak Hafter için milat mı olacak" Coşkun Başbuğ'dan dikkat çeken ifade

Libya’nın doğusundaki silahlı milislerin lideri Halife Hafter, Türkiye ve Rusya’nın krize çözüm arayışı kapsamında Libya’daki taraflara 12 Ocak’tan itibaren ateşkes yapılması çağrısını reddetti. Peki, bölgede neler yaşanacak? Terör ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Coşkun Başbuğ, konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

TM Dijital Haber Merkezi

Hafter güçlerinin sözcüsü, Türkiye ve Rusya'nın ortak ateşkes çağrısına karşılık Türkiye’yi zikretmeksizin “Putin’in ateşkes çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak Trablus’u ele geçiren ve bazı ülkelerin desteğini alan terör örgütlerine yönelik savaşımız sonuna kadar devam edecektir.” dedi. Bölgeden gelen sıcak gelişmeleri değerlendiren Terör ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Coşkun Başbuğ, “Türkiye’nin attığı adımlar uluslararası hukuka uygun, biz Rusya ve bölgeyi hukuka davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

TürkMedya Dijital Haber Merkezi'nden Ezgi Aşık’a konuşan Coşkun Başbuğ, Rusya’nın, Türkiye ile vardığı ateşkes çağrısından sonra Hafter’e sahada baskı uygulayacağını belirtti. Başbuğ, “Sahadaki askeri gücün 3’te 1’ini oluşturan Rusya ağırlığını koyacak ve Hafter’in bu karara uyması yönünde baskı yaratacaktır.” ifadelerini kullandı.

Hafter’in sahadaki aktörlerden görev aldığını söyleyen Coşkun Başbuğ, “Sahada Fransa, BAE, Suudi Arabistan, ABD ve çok gözükmese de İngiltere ile ilişkileri olan bir figür. Bunların hepsi Hafter üzerinden politika üretmeye çalışıyor. Sahada en aktif varlık gösteren Rusya, Hafter’e askeri anlamda ciddi destek veren yapılardan bir tanesi.” şeklinde konuştu.

“RUSYA HAFTER’E BASKI YAPACAK”

Rusya’nın sahada Hafter güçlerine baskı yapacağını belirten Başbuğ, “Putin’in Erdoğan ile anlaşmış olması Rusya’nın sahadaki etkinliğini artırıyor. Bu durum Rusya’yı diğer ülkelerin önüne geçirecek. Bizim de Libya’daki kararlılığımızı gösteriyor. Sahadaki askeri gücün 3’te 1’ini oluşturan Rusya ağırlığını koyacak ve Hafter’in bu karara uyması yönünde baskı yaratacaktır.” dedi.

Rusya’nın sahada çok etkin olduğunu sözlerine ekleyen Coşkun Başbuğ, “Erdoğan ve Putin’in saha için aldığı kararda bir aksilik yaşanacağını düşünmüyorum. Rusya sahada çok etkin, Hafter’e baskı uygulayacaktır. Rusya ile yaşanmış bir İdlib örneği var, Türkiye bu ikisini dengede tutarak Libya’da bir alan açacaktır. Libya olumlu giderse bunun İdlib’e de yansıması olur.” ifadelerini kullandı.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi