• $ 5,7635
  • € 6,4297
  • 281.805
  • 97149
Haber hattı
0530 708 54 54
Haber hattı
0530 708 54 54
Reklamı Kapat

Uzmanından kurban eti pişirme tüyoları

Bayram dönemlerinde aşırı et tüketimi özellikle kronik hastalıkları olanları olumsuz etkiliyor.

Doç. Dr. Hadim Akoğlu, kronik böbrek hastalarının ve diyalize giren hastaların Kurban Bayramı sürecinde kendilerine hekim kontrolünde verilen diyetlere uymaları gerektiğini belirtti.  

İDEAL VÜCUT AĞIRLIĞINA DİKKAT 

Doç. Dr. Akoğlu, “Diyet listelerinde böbrek hastalığının derecesine ve hastanın ideal vücut ağırlığına göre alınması gereken protein miktarları belirlenmiştir. Bu miktarlar Kurban Bayramı süresince uygun kurban eti miktarına rahatça uyarlanabilir. Böylece hastalar fazla et tüketimine bağlı açığa çıkan zararlı maddelerden rahatça korunabilirler” dedi. 

FAZLASI KOMAYA SOKABİLİR 

Kronik böbrek hastalarında yüksek protein alımının böbreklere hasar vererek hastalığın ilerlemesine yol açtığına dikkati çeken Doç. Dr. Akoğlu “Vücuda giren protein miktarının artması hayatı tehdit eden koma gibi ciddi klinik tabloların gelişmesine yol açabiliyor. Proteinlerin sindirimi sonucu açığa çıkan metabolik ürünlerin de kanda tehlikeli düzeylere çıkması bu hastalar için risk oluşturuyor” dedi.

Doç. Akoğlu kurban etinin pişirilmesiyle ilgili de şu önerilerde bulundu: 

- Eti pişirilirken ve tüketilirken ayrıca tuz eklemeyin. 

- Mümkün olduğunca görünen yağından temizleyin. 

- Pişirirken ekstra yağ eklemeyin, kendi yağı yeterlidir. 

- Pişirmeden önce mutlaka en az 24 saat dinlendirin.

(STAR)

Son dakika haberleri, son dakika haber, son dakika gelişmeleri
Son dakika haberleri

<p>Terör nedeniyle yıllarca gidilemeyen Gabar Dağı eteklerinde yer alan, kent merkezine 45 kilometre

Gabar Dağı Şelaleleriyle Büyülüyor

İşsizlik maaşı için şart koşulan 120 günlük 'prim ödeyerek sürekli çalışma' maddesi değiştiriliyor

Aigai'de 1900 yıllık hayvan kemikleri bulundu

Huzurun tablosu Artvin