• $32,3303
  • 35,0906
  • 2297.53
  • 8989.52
10 Şubat 2021 Çarşamba 08:30 | Son Güncelleme:

Still hastalığın belirtileri neler? Still hastalığı nedir, tedavisi varmı?

Still hastalığın belirtileri neler" Still hastalığı nedir, tedavisi varmı"

İnflamasyon içeren bir hastalık olan Still hastalığı, yüksek ateş, gelen ve giden somon rengi döküntü ve artrit ile karakterizedir. Still hastalığı aynı zamanda sistemik başlangıçlı juvenil idiyopatik artrit olarak da adlandırılır. Yetişkin Still hastalığı, ateş, kızarıklık ve eklem ağrısı ile seyreden nadir bir inflamatuar artrit türüdür. Bazı kişilerde yetişkin Still hastalığının sadece bir bölümü vardır. Diğer insanlarda durum devam eder veya tekrar eder.

Yetişkin Still hastalığı olan çoğu insan aşağıdaki belirti ve semptomların bir kombinasyonuna sahiptir. Bu bozukluğun belirti ve semptomları, lupus ve lenfoma adı verilen bir kanser türü dahil olmak üzere diğer durumları taklit edebilir. Still hastalığı nedir, tedavisi varmı? Still hastalığın belirtileri neler?

STİLL HASTALIĞI NEDİR?

Still hastalığı günlük ateş atakları, eklem şişliği ve kısa zamanda silinip giden döküntülerle karakterize inflamatuar bir hastalıktır. Hastalığın nedeni bilinmemektedir. Ateş atakları en az bir hafta yada daha uzun sürelidir. Eklemlerde ağrı yada şişlik en az 2 hafta süre ile bulunmalıdır. Hastalık en tipik bulgusu ateş ataklarına eşlik eden özellikle gövde ile kol ve bacaklarda ortaya çıkan kaşıntısız pembe renkli döküntülerdir.

Kandaki beyaz küre hücrelerin de artış saptanırken kırmızı kürelerde azalma sonucu anemi görülür. Hastalığın diğer bulguları boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişmeler, karaciğer ve dalakta büyüme, karaciğer testlerinde yükseklik şeklindedir.

Romatoid faktör, ANA gibi eklem romatizması testleri negatif bulunur. Sebebi araştırılan uzun süreli ateş hastalarının önemli bir kısmınının nedeni Still hastalığıdır. Hastalık ilerledikçe özellikle hafif başlayan eklem şikayetleri daha şiddetlenir ve eklem hareket kısıtlılıklarına neden olur. Özellikle el bileği ekleminin tutulumu ve eklemde kısıtlılığa yol açan eklem daralmasının gelişimi yine bu hastalık için tipik bir bulgudur. Dizler, ayak bilekleri, dirsekler, parmakların orta eklemleri, omuzlar azalan sıklık sırası ile tutulan diğer eklemlerdir. Hastalığın tanısında kullanılan en önemli test %70 hastada yüksek bulunan kandaki ferritin değerinin yüksekliğidir ( >3000 ng/ml).

Hastalığın şiddeti Still hastalığının tedavisinde kullanılacak ajanların belirlenmesinde en önemli etkendir. Steroid olmayan anti inflamatuar ilaçlar ateş, döküntü ve artralji şeklinde hafif şiddette hastalığı olan kişilerde öncelikli olarak denenebilir. Ancak bu tedaviye cevap veren hasta oranı çok düşüktür. Hastaların büyük bir kısmında yüksek doz kortizon tedavisi gerekir. Kortizon tedavisi ile tam cevap alınamayan yada kortizon dozu azaltılamayan hastalarda metotreksat ve biyolojik tedaviler olarak gruplandırdığımız iltihabın oluşmasında rol alan molekülleri yada hücreleri etkisiz hale getiren tedaviler denenir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

SJIA, eklemler dahil tüm vücudu etkiler. Tipik olarak alevlenmeler halinde görülür ve bu alevlenme dönemleri atakların olmadığı sağlıklı dönemlerle birbirini takip eder. Tanı süreci, hastalığın seyri boyunca bu dalgalanmalar nedeniyle gecikebilir. Alevlenme olmayan bir dönemde SJIA tanısı koymak, akut alevlenme sırasında koymaktan daha zordur.

Tekrarlayan ateş nöbetleri, kırmızı renkte (veya somon pembesi) döküntüler ve ağrılı eklem tutukluğu veya iltihabı, SJIA'nın en yaygın belirtileridir.[4,5,9]

Akut bir SJIA alevlenmesinde (veya aktif fazda) sıklıkla şunlar görülür:

ATEŞ

2 haftadan uzun sürer

Sabah erken saatlerde veya öğleden sonra sıkça tekrarlar

Hasta hissettirir

DÖKÜNTÜ

Ateş dönemlerinde, döküntü veya birkaç kırmızı nokta şeklinde görülür

ŞİŞ VE AĞRILI EKLEMLER

Döküntü ve ateşten sonra oluşabilir

İÇ ORGANLARDA BÜYÜME

Sıklıkla lenf nodları, karaciğer ve dalakta görülür

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak