• $32,3346
  • 35,1721
  • 2240.74
  • 8718.11
15 Şubat 2014 Cumartesi 09:25 | Son Güncelleme:

Robotik Cerrahi Nedir?

Robotik Cerrahi Nedir"

Prof. Dr. Fuat Demirci robotik cerrahi ve kullanım alanları hakkında açıklamalarda bulundu.

Robotik cerrahi; geleceğin teknolojisi diye de geçen, en gelişmiş ve uygulanma sıkılığı en yaygın olan minimal invaziv cerrahi tekniğidir. Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi; operasyonu gerçekleştiren cerrahın olabilecek en en az kesiyle operasyonu gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Robotik cerrahi, üç boyutlu üstün görüntü sağlaması ve ileri teknoloji hareket yetisinin yanında hassasiyet özeliklerine sahip olması sebebiyle yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Robotik Cerrahi Ne Zaman Kullanılır?

Laparoskopi genel anestezi altında yapılan hastanın göbek deliğinden ince bir teleskopun karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesi prensibine dayanan bir işlemdir. Robotik cerrahide ise bilinen tüm kapalı ameliyat yöntemleri robot kolları aracılığıyla laparoskopik olarak gerçekleştirilebilmektedir. Bu ameliyatlar; çoğunlukla prostat ameliyatları, safra kesesi ameliyatları, kalp ve damar ameliyatları, kadın hastalıkları ameliyatları gibi geniş bir içeriğe sahiptir. Son yılların yeni cerrahi akımı olarak kabul edilen ve minimal inzaviv cerrahi denilen operasyonların tümünde hedef, kişinin sağlığı için ihtiyacı olan cerrahiyi çevre bölgelerdeki dokulara en az hasar vererek ve organları muhafaza ederek yapma prensibine dayanmasıdır. Dolayısıyla robotik cerrahi, başarı oranı ve yan etkilerinin minimal seviyede olması bakımından hastanın yararını ön planda tutmaktadır.

Niçin Robotik Cerrahi?

Kişinin karnında robotik cerrahi yöntemi sayesinde ameliyat izi olmamaktadır. Bunun sebebi, ameliyat olacak kişinin karın boşluğunu minik kesilerden giren bir kamera ve robotun kolları ile ameliyatın gerçekleştirilmesidir. Robotik cerrahi ardından hastanın iyileşmesi ve günlük hayatına geri dönmesi çok daha hızlı ve rahat bir şekilde olmaktadır. Tıpkı laparoskopinin avantajı gibi, robotik cerrahi işleminde de bu geçerlidir. Ancak robotik cerrahinin laparoskopiden farkı ve gelişmiş tarafı, cerrahın ameliyat ettiği kısmı çok yakından, 3 boyutlu haliyle ve en ince detayına kadar görelebilmesidir. Böylece küçük sinir ve damarları fark edebilmesi ve muhafaza edebilmesi, açık cerrahi işlemde işlemi gerçekleştiren doktorun elinin ve aletlerin erişemeyeceği veya çevreye hasarı dokunabileceği durumlarda dahi robot, yapay bir el gibi çalışmaktadır. Doktorun dışarıdaki hareketlerini büyük bir özen ve hassasiyet ile içeriye aktarır. Bu sayede de operasyon mükemmele yakın bir düzeyde gerçekleşmiş olur. Robot kolunun içerdeki sınırsız hareket yetisi, aynı anda birkaç cerrahi alet işlevini yapabilmesi, ele benzer şekilde kolayca dikiş atılması, çok daha az kanamaya sebep olması ve iyileşme zamanının daha kısa olması robotik cerrahinin tercih edilmesinin ve bu denli yaygınlaşmasının esas sebepleridir.

Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

·        Hissedilen ağrının en minimal düzeyde olması.

·        Olabileceğinin en küçük yara izi

·        Kişinin hastanede kalış süresinin diğer yöntemlere göre daha az olması

·        Daha gelişmiş bir biçimde kanser kontrolü?

·        Kan nakli ihtiyacının daha az olması

·        Daha çabuk iyileşme süresi

·        Günlük yaşantıya daha hızlı bir şekilde dönme şansı 

Miyom Operasyonlarında Robotik Cerrahi Kullanımı Nasıldır?

Miyom, 4-5 kadından birinden görülme sıklığına sahip bir problemdir. Genellikle zararsız olan miyomlar tedaviye ihtiyaç duymaz, yalnızca takip gerektirir. Fakat hızlı büyüyen, kısırlığa ve tekrarlayan düşüklere yol açabilen miyomlar da mevcuttur. Bu gibi durumlarda miyomlara cerrahi operasyon yapmak gerekmektedir. İRobotik cerrahi ile miyomlar alınabilmektedir ve hasta, kısa sürede normal hayatına geri dönme avantajına sahiptir. Miyomlar, bazı durumlarda rahmi büyütür ve normal olmayan kanamalara sebep olur. Bunun yanında; basıya, ağrıya ve kısırlığa da yol açabilir. Bu durumlarda cerrahi müdahale şarttır. Laparoskopi aracılığıyla gerçekleştirilen miyom operasyonlarında karında kesi yapılmamaktadır. Ancak miyom rahim duvarı içinde ise dikiş atma zorluğu sebebi ile laparaskopi yapılamamkta ve karın açılarak operasyon gerçekleştirilmektedir.

Robotik Cerrahinin Miyom Ameliyatlarında Sağladığı Avantajlar Nelerdir? 

Robotik cerrahi, karında kesi olmadan kapalı şekilde her çeşit miyom operasyonunu gerçekleştirmeye olanak sağlayarak açık ameliyatın tüm dezavantajlarını ortadan kaldırmaktadır. Jinekolojik operasyonların yaklaşık % 96'lık bir kısmı robotik cerrahi ile gerçekleştirilebilmektedir. Robotik cerrahi yöntem sayesinde dokular 10 hatta 20 kat daha büyük, 3 boyutlu ve detaylı görülebilir. Robotik cerrahi, cerrahın el titremelerine fırsat vermeden karın yan alanlarında doktorun erişemeyeceği bölgelerde hareket alanı sağlayarak, aletlerin girmesini sağlayabilmektedir. Diğer avantajları ise, ağrının çok az olması, ameliyat izinin çok küçük olması, enfeksiyon ihtimalinin azalması,  iyileşmenin çok daha hızlı olması, karın içi yapışıklıklarının daha az olması ve kişinin normal hayatına daha çabuk dönebilmesidir

Kaynak : http://www.fuatdemirci.com.tr/robotik-cerrahi-nedir/

(BASIN BÜLTENİ)

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'
Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'

İsrail ve Hamas heyetleri Katar'da! Aynı otelde kalıp ateşkesi görüşecekler
İsrail ve Hamas heyetleri Katar'da! Aynı otelde kalıp ateşkesi görüşecekler

İsrail ve Hamas heyetleri Katar'da! Aynı otelde kalıp ateşkesi görüşecekler

'Şüpheli' sıfatıyla çağırıldı! Canan Kaftancıoğlu 'para sayma' soruşturmasında ifade verecek
'Şüpheli' sıfatıyla çağırıldı! Canan Kaftancıoğlu 'para sayma' soruşturmasında ifade verecek

'Şüpheli' sıfatıyla çağırıldı! Canan Kaftancıoğlu 'para sayma' soruşturmasında ifade verecek