• $32,3695
  • 35,038
  • 2325.22
  • 9114.42
13 Kasım 2017 Pazartesi 01:00 | Son Güncelleme:

Kalbinizi sonbaharda ihmal etmeyin! 

Kalbinizi sonbaharda ihmal etmeyin! 

PROF.DR. MEHMET BALTALI 
mehmet.baltali@uskudar.edu.tr 

Mevsim geçişlerinde sık görülen gribal rahatsızlıkların özellikle kalp hastalarında ciddi problemlere yol açar. Kalp hastalarının hastaneye yatışları kış aylarında çok daha sık olur. Bunun için de özellikle kış mevsimi öncesinde ekim- kasım aylarında kalp yetmezliği olan yani kalbi yeterince çalışmayan ve yaşlı hastaların her yıl grip aşısı olması gerekiyor; bu hastaların zatürreye neden olan pnömokok bakterisine karşı pnömokok aşısı da olması gerekir. 

İlaçların düzenlenmesi gerekir 

Mevsim geçişlerinde ilaçların yeniden düzenlenmesi gereklidir. Kalp hastalığı, tansiyon, şeker gibi risk faktörlerinin tekrar değerlendirilmesi, kolesterolün yüksekliğinin kontrol edilmesi ve ona bağlı ilaçların tekrar düzenlenmesi gerekir. Özellikle yaz sonunda, sonbahar başlangıcında kalp hastalarının doktor kontrolüne gelmesi gerekir. Kalp hastalarının sigarayı mutlaka bırakması gerektiğine ve beslenmelerine dikkat etmesi lazım. Kalp hastalarının ilk olarak sigarayı bırakmalarını öneriyoruz. İkinci olarak kolesterollerine dikkat etmesini yani beslenmelerine dikkat etmesini öneriyoruz. Kalp hastalarının trans yağlardan uzak durması gerekir. Kırmızı et tüketimine dikkat edilmeli. Balık, sebze, bakliyat ve zeytinyağı özellikle sızma zeytinyağı kullanmaya özen göstermek gerekir. Özellikle yağlı et ve sakatatlardan uzak durulmalıdır. Kalp hastalarında tansiyon da çok önemli. Tansiyonun hiçbir şekilde yükselmemesi gerekir. Eğer kan basıncı ilaç kullanımı sonrası normal sınırlara gelmiş ise o ilaçlara devam etmesi hiçbir şekilde kesmemesi gerekir.  

Sabah saatlerinde risk artıyor 

Kalp krizi görülme riskinin günün 24 saatinde olduğunu ancak özellikle daha sık görüldüğü zamanlar sabah saatleridir. Sabah 08:00 ila 11:00 arası kalp krizi görülme riski daha fazladır. Çünkü bu saatlerde kalp hızı artıyor. Uykuda kalp hızı yavaşlar. Uyandıktan sonra kalp hızı artar. Kalp krizi öncesi kalp hızının artması bunu tetikleyen bir faktör olarak gözükür. Anne, baba, kardeşi erken yaşta kalp krizi geçirenlerin veya koroner arter hastalığı nedeniyle vefat edenlerin kalp hastası olma riski, olmayanlara göre daha fazladır. Bu kişilerin özellikle sigara içmemesi, kolesterolüne dikkat etmesi, eğer tansiyon şeker varsa bununla ilgili önlemleri almaları gerekir. Kan basıncının normal değerlerde seyretmesini sağlaması gerekir. Tansiyon hastalarının tuz kullanımını sınırlamaları gerekir. Türkiye’de tuz kullanım oranı çok yüksek. Ailesinde kalp hastası bulunanların spor yapmadan önce doktor kontrolünden geçmelidir. Kalp hastalığına bağlı ölümler sadece kalp krizine bağlı değil başka bir rahatsızlıktan da kaynaklanabilir. Resmi lisanslı spor yapacak kişilerin her hâlükârda kardiyolog kontrolünden geçmesi gerekir. Onun dışında spor yapmak, hareket etmek önemlidir. Spor yapanların ve hareket edenlerin kalp hastalığına yakalanmaları olasılıkları daha düşüktür. Özellikle yürüyüş öneriliyor. Haftada 4 gün en az 20 dakika olacak şekilde yürüyüş yapmayı tavsiye ediyorum. Kişilerin yapacakları sporu da düşünerek seçmesi gerekir. Kalp sağlığı açısından özellikle yüzme, yürüyüş, tenis gibi sporları tavsiye ediyoruz. Ailesinde kalp hastalığı bulunanların; sigara içmemeleri, sağlıklı beslenmeleri ve hareket etmeleri gerekmektedir. 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi