• $32,3898
  • 35,0592
  • 2326.49
  • 9142.4
1 Ekim 2020 Perşembe 13:39 | Son Güncelleme:

Kovid-19 tedavisi görenlerin genetik yapısı çözüldü: Artık hastalığı kimin ağır, kimin hafif geçireceği belli olacak

Kovid-19 tedavisi görenlerin genetik yapısı çözüldü: Artık hastalığı kimin ağır, kimin hafif geçireceği belli olacak
AA

Dünya genelinde yapılan 650 ağır hasta üzerinde yapılan çalışmada, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) ağır geçiren hastaların genetik yapısı çözüldü. Yapılacak testle hastalığı kimin ağır geçireceği, kimin belirti göstermeden atlatacağı belli olacak.

“Covid İnsan Genetiği Korsiyumu” koronavirüsü ağır geçiren hastalar üzerinde yaptığı araştırmayla, tedavi gören hastaların genetik yapısını çözdü. Çalışmayla birlikte kimlerin ağır hasta olacağı, kimlerin asemptomatik şekilde hastalığı geçireceği genlere bakılarak öngörülecek.

AA’da yer alan habere göre, bilim insanlarının koronavirüsü ağır geçiren hastalar üzerinde yaptığı araştırmada, tedavi görenlerin genetik yapısının virüse karşı savaşan "tip I interferon" isimli protein grubunu üretemediği ortaya çıktı.

ARAŞTIRMA İÇİN 150 HASTANE BİRLİKTE ÇALIŞTI

Araştırma için 28 ülkeden 50 genetik merkezi ve 150’ye yakın hastane bir araya geldi.

Asya, Avrupa, Amerika, Avustralya ve Orta Doğu ülkelerinin yer aldığı ve "Covid İnsan Genetiği Konsorsiyumu" olarak da adlandırılan çok uluslu araştırmanın yönetim kurulu üyeliğini Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özçelik yaparken ana ekibin klinisyenleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesinden Prof. Dr. Kadriye Kart Yaşar, Prof. Dr. Nevin Hatipoğlu, Dr. Sevtap Şenoğlu ve Dr. Şemsi Nur Karabela yer aldı.

650 AĞIR HASTA İNCELENDİ

Bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin vücutla olan haberleşmesinde yer alan genlerde bozukluklar olabileceği hipotezinden yola çıktıklarını anlatan Özçelik, Türkiye'den 60, dünyadan 600 olmak üzere toplam 650 ağır Covid-19 hastasının genomlarını incelediklerini anlattı.

Özçelik, bunun sonucunda hastalığa ağır yakalanan kişilerin, interferon sinyal ileti yolunda yer alan genlerinde doğuştan gelen mutasyonları tespit ettiklerini, bu nedenle de vücutta antikor oluşumunun sekteye uğradığını ortaya çıkardıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Hastalığı ağır geçirenlerde vücudu virüslerden koruyan ve 17 proteinden oluşan tip I interferon bulunmadığı tespit edildi. Böylece hayatı tehdit eden ağır Covid-19 hastalığının genetik ve immünolojik nedenleri keşfedilmiş oldu.

KİM AĞIR HASTA OLACAK KİM BELİRTİ VERMEYECEK BELLİ OLACAK

Bu araştırma ile ilk kez, yaşamı tehdit eden Kovid-19'un tip I interferon sinyal ağının bozulmasından kaynaklandığının ortaya çıktığını bildiren Özçelik, "Kimlerin ağır hasta olacağı, kimlerin ise asemptomatik şekilde hastalığı geçireceğini de artık genlere bakarak öngörebileceğiz. Bunun için tüm dünyada genetik testlerin yapılması gündeme geliyor" dedi.

Tedavide aşının önemli olduğunu, ikinci önemli noktanın da tedavi edici ajanlar olduğunu anlatan Özçelik, şöyle konuştu:

"Şu an tedavi edici ajanlar var ama bunlar spesifik değil. Bu araştırmanın sonuçlarına göre ileri sürdüğümüz sav, interferon sinyal ileti yolunu direkt olarak uyaran beta interferon ilacının erken dönemde kullanılmaya başlanması bu hastaların çabuk iyileşmesi için anahtar niteliğinde olabilir. Çalışma bize interferon tabanlı tedavilerin gerekliliğini ve önemini göstermiş oldu."

Konsorsiyumun her hafta toplantı yaptığına işaret eden Özçelik, "Geçen pazartesi yapılan toplantıda alınan karar, 'şu anda dünyada Covid tedavisi klinik incelemelerinde var olan hastalara beta interferon gibi ajanları vermeye başlayalım mı?' yönünde. Tedavilerde etik kurul izinleri önemli bir safhayı oluşturuyor. Bu izinlerin alınmaya başlamasıyla ilgili adımlar atılmaya başlamış bulunuyor. Bu ajanların kullanılması kurtarıcı olabilir mi? Konsorsiyumun öncelikli çalışması bunun üzerine yoğunlaşmıştır." diye konuştu.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi