• $32,3275
  • 35,1066
  • 2302.07
  • 9079.97
6 Ocak 2017 Cuma 01:00 | Son Güncelleme:

'15 Temmuz gibi bu süreci de atlatacağız'

'15 Temmuz gibi bu süreci de atlatacağız'

Zor günlerden geçen Türkiye'nin gücünü milletten aldığını belirten Gökhan Tepe, "Birliğimizin devamı ülkemizin geleceği için çok önemli" dedi.

TUBA KALÇIK

1996’da ‘Çöz Beni’ albümüyle müzik piyasasına giriş yaptınız. Müziğe ilk başladığınız dönemden bu yana, pop müziğin geldiği noktayı nasıl görüyorsunuz? 

Profesyonel sanat hayatıma başlayalı neredeyse 20 yıl oldu. Bu süre zarfının sonunda bugün pop şarkılarındaki sözler, besteler ve arajmanlar eskiye göre genelde biraz daha incelikten yoksun hale geldi. Tabii günümüzde eskiye nazaran sayıca az da olsa hala estetik ve incelik hassasiyetini korumaya çalışan vizyoner müzisyen, söz yazarı ve aranjörlerimiz de var. 

POPÜLER KÜLTÜR BENİMSENMELİ 

Pop müzikle uğraşanlar arasında sizin gibi konservatuvarlı olanların sayısı çok az. Bu durumun olumsuz etkisi var mı sizce? 

Pop müziğin gelişiminin sadece müzik eğitimiyle doğrudan ilgili olduğuna pek inanmıyorum. Müzik eğitimi şart olmakla beraber bunun yanı sıra yapılması gerekenler de var. Pop müzik vasıtasıyla popüler kültüre hizmet etmek için bu kültürü benimsemek ve tüm diğer ayrıntılarıyla yansıtabilmek gerekir. 

Ama ‘Araftayım’ gibi bir şarkıyı da musiki eğitimi almayan birinin yapması zor bence…. 

Evet haklısınız. ‘Araftayım’ benim daha önce yaptığım bestelerden çok daha farklı bir yere sahip, özel bir şarkı. Bu şarkıyı yaparken aldığım müzik eğitiminin faydasını gördüm. Örneğin, ’Türkan’ şarkısını yaparken de Türk müziği eğitimimin inceliklerinden yararlandım. Bestelerimde Türk müziğiyle Batı müziğini harmanlamayı çok seviyorum. Sonuç olarak, aldığım eğitim benim hem çok yönlü hem de çok renkli bir besteci olmamı sağladı. 

SOKAKTAN BESLENEN SANATÇIYIM 

Bir röportajınızda ‘star olmanın derdine hiç düşmedim’ demişsiniz. Halbuki günümüzde birçok müzisyenin hayali star olmak. Siz neden kendinize böyle bir hedef koymadınız? 

Star olmayı hiçbir zaman hedeflemedim açıkçası… İşin mutfağında olmayı çok seviyorum. Belki de fazlaca mütevazı bir yanım var, müzisyen kafası olan bir insanım. Starlığın şartları biraz ağır. Benim yaşam tarzıma uygun değil. Özgürlüğüme düşkün bir insanım. Halkla iç içe olmayı çok seviyorum. Hayatın içinden, sokaktan beslenen bir sanatçıyım. Hayatın içinde olmazsam üretemem. Bundan dolayı da starlık gibi bir isteğim olmadı hiç. Ben sadece iyi müzik yapmak, ülkemiz pop müziğine kendimce kaliteli şarkılar kazandırmak ve seslendirmek istedim ve bu yolda devam edeceğim. Bir başka hedefim ise, uluslararası alanda herkesin beğenisini kazanacak bir şarkı veya melodiler üretmek… Ancak şunu da eklemeliyim ülkemizde starlığını yıllardır koruyan ve çok güzel taşıyan sanatçılarımız da var ve onlara da çok saygı duyuyorum. 

ÜLKEMi ÇOK SEViYORUM

15 Temmuz’daki darbe girişimine karşı Yenikapı’daki mitinge katıldınız. 15 Temmuz’dan bugüne ülke olarak bir çok terör saldırısı yaşadık. İçinde bulunduğumuz bu zorlu sürece yönelik sizin duygularınızı alabilir miyim?

Ülkemi çok seviyorum. Mitinge katılarak birlik ve beraberlik mesajının içinde ben de yer aldım. Bu birlik ve beraberliğimizin devam etmesi ülkemizin geleceği için çok önemli…15 Temmuz sonrası gerçekleşen büyük mitingte Sayın Cumhurbaşkanımız ve parti liderlerimizin verdiği birlik mesajı, içinde bulunduğumuz bu zorlu günler de daha da önem kazanıyor. Terör saldırılarında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bu zorlu ve üzücü süreçlerin üstesinden hep beraber geleceğiz. 

YORUMU GÜÇLÜ OLANI SEÇİYORUM

Sizden beste almak isteyen herkese şarkılarınızı veriyor musunuz? Bu konuda bir kriteriniz var mı? 

Maddi kazanç hiçbir zaman benim için ön planda olmadı. Şarkımın doğru yorumlanması benim için çok önemli. Bu yüzden şarkılarımı verirken bazı şartlarım oluyor. Yorumculuğuna güvendiğim, verdiğim besteyi hakkıyla taşıyacağına inandığım isimlere şarkılarımı veririm genelde. Bestelerimi paylaşırken butik çalışma yapıyorum adeta... Herkesin ölçüsüne uygun olacak besteler vermeye çalışıyorum. Şarkılarımı proje olarak ele alırım. Sanatçıya şarkımı verdiğim ilk andan albüm çıkana kadar her şeyiyle ilgileniyorum. Aranjmanından okumalarına kadar tüm detayları takip ediyorum

ALBÜME FIRSAT BULAMADIM 

Gelelim sizin albüm çalışmanıza. En son 2015’de ‘Seninle Heryere’yi çıkardınız. Yeni albüm ne zaman? 

‘Seninle Heryere’den sonra Funda Arar ve Aşkın Nur Yengi’nin albümleri için beste çalışmaları yaptım. Demet Akalın, Ayla Çelik ve Ebru Gündeş’in albümlerinde olacak bestelerime yoğunlaştım. Bu çalışmalardan dolayı da kendi albümüme henüz vakit ayıramadım.

BESTECiLiĞiMiN PÜF NOKTASI...

Bestelerinizin bu kadar ilgi görmesini siz neye bağlıyorsunuz? 

Ben bestelerimde özgünlüğümü ve samimiyetimi daima korumuşumdur. Müzik dünyasındaki değişimleri ve beğenileri yakından takip ediyorum. Tecrübelerim ve ön sezilerimden yararlanarak melodilerimin incelikli ve samimi sözlerle buluşmasını sağlıyorum. Söz ve müziğin çok iyi örtüşmesi ve kulağa samimi gelmesi gerekiyor. Bunu doğru yansıtmak başarılı besteciliğin püf noktalarındandır.

İÇİMDEKİ MÜZiKSUSMUYOR!

Melodiye uygun sözler yazmak kolay olmasa gerek? 

Ben genellikle sözün üzerine besteliyorum. Sözün doğru melodiyle buluşmasını sağlamaya özen gösteriyorum. İçimdeki müzik hiç susmuyor. Özellikle Hakkı Yalçın, Ayla Çelik, Şebnem Sungur gibi birlikte şarkı yaptığım değerli arkadaşlarımın yazdığı sözler melodilerimi tetikliyor. İçtenlikle yazdıkları sözler kalbime değiyor. Ez cümle; samimiyetle yazılmış sözler benim müziğimin ve kalbimin anahtarı adeta… Bu sözlere de kalbimin en derininden gelen melodilerle eşlik ediyorum

‘ARAFTAYIM’ÇOK FARKLI

Kariyerinizde sizi farklı bir yere taşıdığına inandığınız bir besteniz var mı peki? 

Seslendirdiğim ve paylaştığım besteler arasında var evet. Benim seslendirdiğim bestelerimden ‘Canözüm, Yürü Yüreğim, Gel Aşkım, Birkaç beden önce, Söz, Gelsen de anlatsam, Veda Makamı’ aklıma ilk gelenler. Sanatçı dostlarımla paylaştığım şarkılarda ilk önemli derecede popüleriteyi yakalayan bestem ise Ebru Gündeş’in seslendirdiği sözleri Şebnem Sungur’a ait olan ‘Beyaz’ şarkısıdır. Sonrasında Demet Akalın’ın yorumladığı, bestesi bana, sözleri Ayla Çelik’e ait olan ‘Türkan’ şarkısı oldu… ‘Araftayım’ da bu şarkıların ardından gelen bestelerimden biridir. Bu şarkılar sayesinde bir çok ödül aldım. 

PAYLAŞMAK MUTLU EDİYOR

Başka sanatçılara verdiğiniz besteler çok popüler olduğu zaman keşke bunu kendi albümüme koysaydım dediğiniz oluyor mu? 

Paylaşmayı çok seven bir insanım. Bestelerimi İyi yorumcuların söylemesi beni mutlu ediyor. Sonuç olarak her bestemi illa ben söylemeliyim diye bir düşüncem olmadı hiç. Bestelerimi ‘Türk müziğine hizmet ediyorum’ duygusuyla üretiyorum. Ebru Gündeş, Demet Akalın, Funda Arar, Aşkın Nur Yengi, Ayla Çelik, Alişan, Merve Özbey aklıma gelen ilk isimler.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'