• $32,3743
  • 35,022
  • 2325.52
  • 9096.28
1 Ocak 2017 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Sessiz düşman 'Divertikülit'

Sessiz düşman 'Divertikülit'

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş

memgunes@hotmail.com

Sevgili okurlarım

Bugün sizlerle kalın bağırsakta kanama ve iltihaplanmalara neden olabilen kalın bağırsağın divertiküler hastalığı hakkında konuşmak istiyorum.

Kalın bağırsağın divertiküler hastalığı nedir?

Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde cepleşmesine, ‘Bağırsak divertikülü’ adı verilir. Bu küçük cepleşmelerin sayısı bir kaç taneden ‘multıpl’ dediğimiz çok sayıya ulaşabilir. Bağırsak divertikülleri, kalın bağırsağın inen kısmı dediğimiz son kısımlarında daha çok görülür. 

Hastalık ne sıklıkta görülür?

Batı toplumlarında, 40 yaş altında yüzde 5-10 sıklıkta, 50 yaş üzerinde yüzde 30 sıklıkta, 70 yaş üzerinde yüzde 50 sıklıkta ve 85 yaş üzerinde yüzde 66 sıklıkta kalın bağırsak divertikülleri görülür. Erkeklerde daha sık rastlanır. Divertikül sıklığı yaşla birlikte artış gösterse de obezite sorunu olan gençlerde de sık görülmekte ve divertikülü olan kişilerin yüzde 50’sinin obez olduğu bildirilmektedir. 

Divertiküller kalın bağırsağın hangi bölümünde daha sıktır?

Kalın bağırsağın sol tarafında yer alan ve ‘sigmoid kolon’ dediğimiz bölümde daha sıktır. Divertikül ile bağırsak içi basınç atışı arasında ilişki vardır. Bu nedenle burada fazla görülmesinin sebebi ıkınmaya bağlı basınç artışıdır. 

Kalın bağırsağın divertiküler hastalığı neden olur?

- Liften fakir diyetle beslenme

- Obezite

- Kabızlık

- Hareketsizlik

- Kortizon kullanımı

- Ağrı kesici ve romatizma ilaçlarının kullanımı

- Alkol

- Sigara

- Kafein

- Polikistik böbrek hastalığı

Belirtileri nelerdir?

Genelde sessiz seyreder ve hastaların çoğunda yaşam boyunca hiçbir belirti göstermez. En önemli belirtisi, divertikülit dediğimiz bu cepleşmenin iltihaplanması ve bazen bu iltihaplanmaya bağlı olarak bağırsak delinmesi ve tıkanmasının yaşanmasıdır. Bazı hastalarda ise gizli kansızlığın nedeni olabilmektedir. Bunun dışında şu belirtiler görülür:

- İshal

- Titreme

- Yüksek ateş

- Kramp tarzı karın ağrısı

- Gaz

- Kabızlık

- Karında şişlik hissi

- Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik

- Bulantı

- Kusma

- İdrar yaparken yanma

Hangi sorunlara neden olur?

- Divertikül denilen bu ceplerin iltihabı olan ‘divertikülit’ durumunda hastada ateş, karın ağrısı veya gaz çıkaramama, büyük abdest yapamama görülür. Divertikül iltihabının bulunduğu bu bölgede apse gelişebilir ve bazen de bu apse tüm karın içine yayılabilir. 

- Makattan kanamayla ortaya çıkar. Bazen anemi dediğimiz kansızlığın altında bu divertiküller yatar. Zaman zaman da bu divertiküllerdeki kanama şiddetlenir ve hastaya kan nakli gerekebilir.

- En korkulan komplikasyonu divertikülün delinmesidir. Bu durumda kalın bağırsak içeriği batın içine boşalır ve zamanında müdahale edilmezse bu durum ölümcül sonuçlara yol açabilir.

- Bağırsakla komşu organlar arasında fistüllere neden olabilir. Mesane denilen idrar torbasıyla ya da kadınlarda vajinayla fistülleşmeye neden olabilir. 

- Bağırsak tıkanıklığına neden olabilir. 

- Yukarıdaki komplikasyonlar geliştiğinde tedavi cerrahidir.

Nasıl teşhis edilir?

En önemli teşhis metodu kolonoskopidir. Bunun dışında batın tomografisi, ultrasonografi ve ilaçlı kalın bağırsak filmi de tanıda yardımcıdır.  

Unutmayalım ki, çarpan her kalp bir gün duracak, ecel soluk alan her canlıyı bulacaktır. Hayatı bu kadar kıymetli kılan ölüm değil midir? Ölümün en güzel yanı, bir daha ölümün olmamasıdır ama ölümü ölümsüzleştirmenin en güzel yanı ölürken yeni bir hayat bahşetmektir. Organ nakli konusunda duyarlı olalım ve yine unutmayalım ki umut nefestir, umut hayattır,     umut yaşam sevinci ve acıların     ilacıdır. Tüm umutlarınızın yeni yılda gerçekleşmesi ve yeni yılın sizlere sağlık, huzur, mutluluk getirmesi dileğiyle sevgi, saygı ve hürmetlerimi arz ederim.

 

 

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı