• $32,3403
  • 35,0562
  • 2322.26
  • 9079.97
30 Mart 2014 Pazar 03:32 | Son Güncelleme:

Rüyalar aslında bize kendimizi anlatır

Rüyalar aslında bize kendimizi anlatır

Rüyalarımız öncü müdür yoksa bilinçaltımızın bir ürünü mü? Hâlâ bu iki sorunun cevabı net değil... Biz de bu soruların peşine düştük ve Bilimsel Rüya Analisti Ahmet Öztürk’e sorduk. İşte “Rüyalar bilinçaltımıza kaydettiğimiz negatif verilerdir. Bize kendimizi anlatır ve sorunun çözülmesi için sinyaller verir” diyen Öztürk’ün anlattıkları…

EMİNE BIYIK
emine.biyik@aksam.com.tr

BİZ RÜYALAR ÂLEMİNE GÖTÜREN ALT BEYİN

Biz uyurken beyin ikiye bölünür. Biri korteks denilen üst beyin diğeri de alt beyindir. Burada alt beyin devrede kalır. Çünkü organlarımızı çalıştıran kısım odur. Korteks ise günlük yaşamımızı düzenleyen sistemdir. Para kazanmak, düşünmek, yeme-içme gibi tüm kararlarımızı onunla veririz; acımasızdır, duygu yoktur. Alt beyin dediğimiz sistemse rüyanın görülmesini sağlar, senaryo ruhunu oluşturan bir yapıdır. Geçmişteki negatif kayıtları rüya yoluyla bize anlatmaya çalışır… 

BİLİNÇALTIMIZ NASIL OLUŞUYOR?

Hamileliğin 20. günü ceninde ilk önce sinir sistemi oluşur. Annenin alt beyniyle çocuğun alt beyni direkt olarak bağlantıya girer. Anne duygusal olarak ne hissederse bebek hepsini kayıt altına alır. Doğum gerçekleşip göbek bağı kopmasına rağmen istese de istemese de anne-bebek arasındaki beyinsel aktarımlar gerçekleşmeye devam eder. Çünkü korteks 0-2 yaş döneminden sonra oluşur. Mesela korteks oluşsaydı doğar doğmaz herkes acıktığını, canının yandığını dile getirebilirdi. Korteks oluşmadığı için bebek dışarıdan gelen kayıtları bilinçaltına kaydediyor. 

BU KAYITLARI NE ÜZERİNE KURUYOR?

Tabii ki yaratıcının yaptığı üç kodlama üzerine. Bunlar; beslenme, savunma ve cinsel dürtüler. Bu dürtülerin en önemlisi de cinsel dürtü. Örneğin; bebeğin altının değiştirilmesi gerekiyor. Anne değiştirirse sorun yok ama eğer anne dışında biri dokunursa, konuşamadığı için alt beyine ‘cinsel yerlerime dokundu’ diye bir kayıt geçiyor… Yaşam yavaş yavaş devam ederken alınan negatif kayıtları, ölünceye kadar devamlı gönderir. İşte bu yüzden rüyalarınızda bir bakıyorsunuz uzaydasınız, bir bakıyorsunuz geçmişte bir savaşçı olmuşsunuz…

SUYA ANLATIN

Rüyalarımızı anlatmamalı, yazmalıyız. Yapamıyor musunuz? Anadolu’da söylendiği gibi gidip suya anlatacaksınız. Bu rüyalarınızı büyük ölçüde serbest bırakmanıza izin verecektir. Rüya yalnızca kişinin kendiyle olan savaşını bitirmek ve güven duygusunu oluşturmak için kendi iç sesimizdir. Arayış içinde olduğumuzdan dolayı hep dışarıdan almak isteriz. Oysaki içimiz bize hem soruyu hem de cevabı veriyor, sadece biz kulak vermiyoruz. Fakat ‘rüya tabirleri’ veya ‘tefsirleri’ gibi şeyler safsatadır. Bilginin nerden çıktığı belli olmayan yerde fikir olamaz. Bu da neye yol açar; alt beyin negatif kayıtlarımızı çözmemizi isterken ve biz bu yolla çözemeyeceğimiz için daha çok karmaşaya girer. Sonra 10 yaşında da 17 yaşında da sürekli aynı rüyayı görmeye başlarız. Rüyanın ne anlatmak istediğini çözdükçe yavaş yavaş sis perdesi aralanmaya başlar. 

ANNEDEN BAŞKA HERKES YASAK

Rüyalarımız bize hiçbir zaman negatif bir şeyi anlatmaya çalışmaz. Negatifi pozitife çevirmemiz için mesajlar gönderir. Örneğin; eşim nefes koçu. Akademik kariyerini yapmasına rağmen beş ay boyunca ilerleme kat edemedi. Ne sorarsam sorayım cevabı; “Bilmiyorum, anlamadım, görmedim” oluyordu. Rüyalarını analiz etmeye başladık. Yaptığımız analizlerin sonucunda; 7 yaşındayken çok büyük bir olay yaşadığını ve bunu üzerinden atamadığını bulduk. Bir başka vakadaysa “Neden başarılı bir evlilik yapamıyorum, neden çocuğumuz olmuyor?” gibi sorunlar vardı. Rüyalarını inceledik, rüyalar devam ettikçe gördük ki 0-2 yaş döneminde anne hiç ilgilenmemiş. Bu durum onu cinsel organına küstürmüş. Şimdi evli ve bir çocuğu var. 

RÜYALAR ÖNCÜ MÜDÜR?

Rüyalar kişiye göre gelecekten haber veririler ve her rüya öncü değildir. Herkesin beyni aynı çalışmaz. Bahşedilen hikâye kişiye göre değişir. Algılama sistemi içinde kimisi günlük yaşamda kimisi geçmişte kimisi de gelecekte yaşar. Yazılım hangisine uyuyorsa ona göre öncü bir haber gelebilir. Bir sürü rüya çeşidi var. Ama burada unutmamamız gereken en önemli şey; rüyalar hiçbir zaman kötüyü göstermez. Bazen kâbus gördüğümüzü söyleriz. O kâbus değildir çünkü rüyalar gerçeklikten uzak olduğu zaman analiz edilir ve ne anlama geldiği de öyle ortaya çıkar. Geçmişle gelecek arasındaki her şeyi bilen alt beyin, yazılı olan kısım kendine göre kişinin anlayacağı dilde bir sembol dili oluşturur ve senaryolaştırır. Bilinçaltınız onu size rüya olarak gösterir. Yani bize anlayacağımız bir dilde sunmaya çalışır. 

KENDİLİĞİNDEN ÇÖZÜLMEYE BAŞLAR

Normal bire bir seansların dışında grupları internet sitesinden duyuruyoruz. 10-12 kişilik bu grupların en büyük avantajı hepsi ayrı ayrı rüyasını anlattığı için değişik değişik sembolleri duyuyorlar. Semboller ayrı gibi gözükse de birbirlerine yakındırlar. Bu sembollere aşina olduktan sonra kendi rüyalarını analiz edebiliyor ve yalnız olmadıklarını anlıyorlar. Bu nedenle birlikte ilerleyen gruplar çok daha verimli oluyor. Kişisel seanslara genelde kendilerinin özel olduğuna inananlar gelirler. Hatırladığınız en son ya da sizin için önemli olan rüyayı anlatıyorsunuz. O zaten kendiliğinden çözülmeye başlıyor. Rüyalar anlatırken sorunu verir, ilerler ve sonunda çözümünü de verir. Eğer isterlerse biz onlara gereken yanıtları da veririz, çözümleri de söyleriz. 

EN UZUN RÜYA 15 DAKİKADIR

Herkes her gece en az beş rüya görür. Yaklaşık 90 saniyeyle 15 dakika arası sürerler. Bu süre de senaryo oluşması için yeterlidir. Unuttuklarımız haricinde her rüyayı hatırlamayabiliriz. Özellikle erkekler hatırlayamazlar. Çünkü korteks günlük yaşam içinde savunma kodlamasıyla sertleşir. Kortekse ulaşamadığı için de gördüğü rüyayı hatırlayamaz. Bunu da aşmak için en son hatırladığınız rüyayı anlatıp alt beyni tatmin etmeniz gerekir ve böylece hem hatırlar hem de daha çok rüya görmeye başlarsınız. 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar