• $ 5,8981
  • € 6,5065
  • 281.627
  • 99027.8
Haber hattı
0530 708 54 54
Haber hattı
0530 708 54 54
Reklamı Kapat

Muharrem, Aşure ve İstanbul

ZEKİ GÜMÜŞ

zeki.gumus@aksam.com.tr

Muharrem ayı ve bu ayın 10. günü “aşure günü”nün önemini, Sanat tarihçisi Dr. Süleyman Faruk Göncüoğlu’na sorduk.

Muharrem ayı Aşure ile ilgili genel bir değerlindirme yapabalir miyiz?

Muharrem; Hicri-Kameri yılın ilk ayıdır. Ve Hicri tarih peygaberimizin Mekke’den Medine’ye hicretiyle başlatılır.

Muharrem ayının 10. gününe de “aşure günü” denilir. Hz. Âdem’in cennetten yeryüzüne indirilmesi, Hz. Nuh’un tufandan kurtulması, Hz. Musa ve müminlerin, Firavun’un zulmünden kurtulmaları gibi, birçok önemli olay bu ayda olmuştur. Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesi de yine 10. Muharrem‘de vuku bulmuştur. 

MİMAR SİNAN’IN MİRASI 

Bugünün İstanbul Şehri sülietine baktığımızda, Mimar Sinan ile karşılaşmaktayız.

40 yıl gibi bir yaşam süresince, kesintisiz Osmanlı baş mimarı olarak hizmet etmiş olan Koca Sinan, yüzyıllar sonrasını düşünerek hizmetine devam ettiğini görüyoruz.

Muharrem ayı ile beraber Mimar Sinan Vakfı ile geleceğe bir miras bırakmıştır.

Mimar Sinan’ın vakıf senedinde kıyamete kadar sürdürülmesi istediği hususlardan biri de “Her sene vakfın gelirinden 300 akçe ayrılarak Muharrem ayının 10. gününde vakfın Süleymaniye imareti yakınındaki büyük evinde çeşitli yemekler hazırlanarak fukaraya dağıtılmasını ve yemekten sonra Kuran-ı Kerim’den cüzler okuyan üç kişi toplanarak hatmi şerif duası okunarak sevabını vakfa bağışlamalarını isterken, 60 akçenin de dua edenlerle mecliste bulunan fakirlere sadaka olarak dağıtılmasını” istemiştir.

Mimarbaşı Koca Sinan, yaptığı inşalar yanında onun bu toplum mimarlığı yönü de dikkatle incelenmelidir. İstanbul Şehri Kültür Tarihi Araştırmaları Merkezi 2006 senesinden itibaren her Muharrem ayının 10’unda vakıf senedini yerine getirmeye çalışmaktadır. Mimar Sinan’ın türbesi önünde ifa edilen bu vefa bir gelenek haline gelmiş oldu. 

AŞURE AYI BEREKET AYI 

Diyetisyen Burçak Çubukçu: Her yıl Muharrem ayında zengin malzemelerle yapılan aşurenin sağlık için birçok yararları mevcuttur. Geleneksel tatlımız olan aşure eve bereket bolluk getirsin diye bol malzemeli yapılan bir tatlıdır. Aşure, yüksek enerji ve bolposa içerir. Diyabetlilerin aşure tüketimi kontrollü olmalıdır.  

Sağlıklı Aşure Tarifi

2 su bardağı aşurelik buğday,

1 su bardağı haşlanmış nohut,

1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye,

1 çay bardağı küp küp doğranmış kuru incir,

1 çay bardağı küp küp doğranmış kuru kayısı,

2 adet portakal kabuğu rendesi,

1 su bardağı kuru üzüm,

1 paket kuş üzümü,

6 adet karanfil,

4 yemek kaşığı bal,

1 avuç fındık,

1 avuç ceviz içi,

1 kase nar tanesi ,

1 miktar toz tarçın

Yapılışı: Aşurelik buğdayı yıkayıp haşlayın.Yumuşadığında haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi sularıyla beraber ekleyin ve 10-15 dakika pişirin.

Kuru kayısı, incir, üzüm, kuş üzümü, portakal (limon)kabuğu rendesini ve karanfili kaynayan aşurenin içerisine ekleyin 10-15 dakika daha kaynatın.

Altını kapattıktan sonra balı ekleyin ve karıştırın.

Servis kaplarına aldığınız aşurenin üzerine ceviz, fındık, nar taneleri ve tarçını serperek soğuk servis yapın.

Ağzınızın Lezzeti Sofranızın Bereketi Bol Olsun.

Son dakika haberleri, son dakika haber, son dakika gelişmeleri
Son dakika haberleri

Milli Takımımız, Fransa´ya Gitti

İşsizlik maaşı için şart koşulan 120 günlük 'prim ödeyerek sürekli çalışma' maddesi değiştiriliyor

Herkesi şaşkına çeviren gelişme! Bir Recep Sert portresi...