• $32,3387
  • 35,1056
  • 2306.97
  • 9079.97
1 Aralık 2013 Pazar 05:11 | Son Güncelleme:

Henüz yolun başındayım

Henüz yolun başındayım

Her yıl 2 bin kişinin başvurduğu, ABD’nin 130 yıllık ilk konservatuvarı ‘American Academy of Dramatic Arts’a burslu seçilen ilk 30 kişiden biri ve ilk Türk olan, Esin Varan ile konuştuk...

Marmara Üniversitesi’nde siyaset okuyup oyunculuk hayallerinin peşinden New York’a giden Esin Varan, bu yolda en büyük adımını attı. American Academy of Dramatic Arts’a burslu seçilen ilk 30 kişiden biri ve ilk Türk olan Esin, Tony Ödüllü yazar Douglas Carter Beane’in yeni Broadway şovunda sahneye çıkacak. Esin ile başardıklarını ve hayallerini konuştuk… 

Seda TÜRKOĞLU
sdaturkoglu@gmail.com

Esin Varan, her yıl 2 bin kişinin başvurduğu, ABD’nin 130 yıllık ilk konservatuvarı olan ‘American Academy of Dramatic Arts’a burslu seçilen ilk 30 kişiden biri. Üstelik iki yıl önce başladığı macerasına her geçen gün yeni başarılar ekliyor. New York’ta sahnelenen oyununu izlemeye gelen Tony Ödüllü yazar Douglas Carter Beane’den Broadway’de sahnelenecek yeni oyunu için teklif aldı. Şimdi, oyunun hazırlıklarına tam gaz devam ediyor… 
Yolu New York’a düşmeden evvel bir an önce üniversiteyi bitirip New York’a gitme hayalleri kuruyordu Esin. “New York’a gitmeden önceki hayatım, New York’a gitmenin planlarını yapmakla geçti” diyor. 
Ailesi Esin’in tiyatro ve oyunculuk serüvenine başından beri destek verdi ancak oyuncu olmak isteyen hemen her gencin duyacağı cevapla karşılaştı: Önce mesleğini eline al, sonra hobi olarak yaparsın! Ancak bir söz aldı ailesinden. O da okul biter bitmez New York’a gitmesi konusunda ona destek olacaklardı. Oldular da: “Marmara Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdim ve ailem de sözünü tuttu; derken New York’ta açtım gözlerimi!” 

HOCALARIMI İYİ Kİ DİNLEMİŞİM

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler eğitimi aldığı için hiç pişman değil. Aksine, “İyi ki de okumuşum” diyor. Üniversiteyi bırakma planları yaparken bir tiyatro hocasının kendisine söylediği şu sözü anımsıyor: Her oyuncuya başka alanlarda öğrendiği şeyler lazım olacaktır. Esin, neden New York’u seçtiğini ise şöyle açıklıyor: “Sadece tiyatro değil televizyon ve film sektörüne de atılmak istiyordum. Film deyince Los Angeles, tiyatro deyince New York gelir akla. Kariyerime tiyatrodan başlamayı tercih ettim ve New York’ta buldum kendimi. ‘American dream’ (Amerikan rüyası) diyorlar ya, ben de o rüyayı yaşamaya geldim!” 

SEVİNÇTEN KASİYERE SARILDIM!

Esin’in başarı öyküsü aslında New York’taki konservatuvarlara başvurduğu sırada başlamış. Başvurduğu beş okulun beşine de kabul edilen oyuncu, bunların dördünden burs da kazanmış. American Academy’den kabul telefonunu aldığı anı bakın nasıl anlatıyor: “New York’ta tek başınaydım ve sevincimi paylaşacak en yakın kişi marketteki kasiyerdi. Ona sarıldım…”
İngilizcesi çok iyi olsa da New York’ta tiyatro okumak, hatta Broadway’de bir İngilizce oyun sergilemek sanıldığından da zor. Okulun ilk haftası eve sürekli mutsuz dönen Esin, ailesini arayıp “Yapamayacağım galiba” bile demiş... “Değil konuşmak, söylenenleri anlamakta bile zorlanıyordum” diye anlatıyor ilk günlerini: “Girdiğim seçmelerde jüri hep aynı şeyi söyledi. ‘İngilizceni toparlaman lazım!’ Başarısız hissettiğimde ‘Büyük bir potansiyelin olduğunu düşündüğümüz için sana evet dedik’ diyen hocalarımın sözünü hatırladım hep. Sabah akşam fonetik alfabe çalışıp farklı aksanları taklit ettim. İki yılın sonunda da başardım.”

AKSANIMI AVANTAJA DÖNÜŞTÜRDÜM

“Başlarda aksanımla ilgili inanılmaz sorun yaşadım ancak zamanla bu durumu avantaja çevirmeyi öğrendim. Okuldaki bir hocam ‘Sakın aksanından kurtulmaya çalışma. Bu, buradaki kimsede olmayan bir aksan’ dedi. Konuşmamda Türk kültüründen yansımalar da oluyor. Ve artık Amerikan kültürünü daha iyi anladığıma inanıyorum. Tüm bunlar birleşince özgün bir şey çıkıyor ortaya. Ne yaparsam yapayım kendi kimliğimi silemem ki asla böyle bir amacım yok. Sadece bu oranı azaltabilirim. İlk İngilizce oyunumda, kendimi sandığımdan çok daha rahat hissettim. Bir şeyi yapmak zorunda oldun mu yapıyorsun, o zorunluluk bütün korkumu aldı götürdü. Sonrasında tek hissettiğim, aldığım olağanüstü keyifti.”
“Kirk Douglas, Anne Hathaway, Adrien Brody, Danny Devito, Grace Kelly gibi başarılı yıldızların mezun olduğu bir okuldan mezun olmak nasıl bir duygu?” diye sorduğumuzda, “Onlarla konuşmak, onların serüvenini dinlemek, aynı sınıflarda okumak ve hatta aynı hocalardan eğitim almak hiçbir şeyin imkânsız olmadığını ve çalışınca nelerin başarılabileceğini gösteriyor” diyor Esin. 

BROADWAY TEKLİFİ ALINCA ŞOK OLDUM!

Tony Ödüllü yazar Douglas Carter Beane’den yeni oyunu için teklif alan Esin, o anları şöyle anlatıyor: “Douglas Carter Beane’in oyunu izlemeye geleceğini bile bilmiyordum! Oyunun sonunda tebrik için gelen kişiler arasında o da vardı. Önce yanıma geldi ve sarıldı ve beni çok başarılı bulduğunu, en sevdiği oyunlardan birinde bu kadar komplike bir karakteri bu kadar başarılı oynamamın ne kadar önemli olduğunu anlattı. Bense ağzım kulaklarımda, ne diyeceğimi bilmeden üst üste teşekkür ediyordum. Sonra, yeni çıkaracağı oyunuyla ilgili  konuşmak istediğini söyledi. Asistanıyla randevulaştık ve görüştüğümüzde bana yeni çıkaracağı Broadway şovundan ve oradaki periler kraliçesini oynamamı istediğinden söz etti. Şoktaydım. Tabii ki verilebilecek en mantıklı cevabı verdim: ‘Evet!’ dedim.” 

7/24 OYUNCUYUM, ŞİKÂYETİM YOK!

New York’taki tüm vaktini oyunculukla ilgili çalışmalara ayıran Esin bu durumdan hiç şikâyetçi değil. “New York Academy Theatre Company’e girdikten sonra, hangi yönde ilerlemek istediğim kafamda daha da netleşti” diyor ve ekliyor, “Hayatımda yaşadığım en güzel deneyimlerden birini yaşıyorum ve tam olarak olmak istediğim yerdeyim. Yapmak istediklerimin sadece yüzde birini  yaptım ama bu serüvenin her anı heyecan verici.” 

FIRSAT DOLU AMERİKA!

“Oyunculukla ilgili kariyer planlarım arasında televizyon ve sinema kesinlikle var. Bu alanda görüşmeye başladığım New York’ta birkaç ajans var. New York fırsatlarla dolu bir yer. Douglas Beane’in oyuna gelmesi örneklerden sadece biri. Her an, herkesle, her türlü fırsatla karşılaşmak mümkün. Bu da burada yaşadığım her anı daha da heyecanlı kılıyor. Broadway’deki oyundan sonra ne olur bilmiyorum ama gelecekte kendimi televizyon ve sinema alanında görüyorum. Şu an görüştüğüm bir proje var, eğer olumlu bir sonuçlanırsa, kısa süreliğine Los Angeles’ a gitmem gerekebilir.

“Kariyerim şu anda New York’ta devam ediyor ama Türkiye’den güzel bir teklif gelirse planlarımda değişiklik olabilir” diyen Esin Varan, buradan bazı teklifler almış ancak Broadway’deki projeyi bitirmeden dönmek istemiyor.

ASLA KORKAK OLMAYIN, RİSK ALIN!

Esin Varan, “American Academy’ye başvuran hiç bir Türk bu güne kadar kabul edilmemiş ama ben bundan sonra olacağına inanıyorum!” diyor ve başvuracak olanlara tavsiyeler veriyor: “Asla korkak olmayın, risk alın. Aldığınız riskin karşılığı olumsuz olsa bile ‘Keşke’ deme ihtimalinizi silmiş olacaksınız!”

AmericanAcademy’e, hem de burslu, giren ilk Türk olan Esin’in hedefleri büyük! “Başarmak istediğim ilkler çok. Her şeyden önce ülkemi oyunculukta en güzel şekilde temsil etmek istiyorum.”

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'