• $32,3773
  • 35,096
  • 2325.97
  • 9094.31
29 Nisan 2018 Pazar 02:39 | Son Güncelleme:

Asla girmemeniz gereken Lanetli Evler!

Asla girmemeniz gereken Lanetli Evler!

BAŞAK BIÇAK

basakbicak@gmail.com

Geçtiğimiz hafta gösterime giren Winchester ve bu hafta izlediğimiz Lanetli Konak filmlerinden hareketle türün sevenleri için mutlaka izlemeniz gereken lanetli ev filmlerini listeledim…

Poltergeist

Evinizi nereye yaptığınıza dikkat edin. 80’lerde ABD’de yaşanan banliyö yaşamı çılgınlığına bir eleştiri olarak da görülen Poltergeist eğlenceli pahalı prodüksiyonu ve havalı özel efektleriyle korku filmlerini A sınıfına taşıyan işlerden biri oldu. Seriye dönüşen filmin geçtiğimiz yıllarda bir de remake’i yapıldı ancak orijinal olanı izlemenizi tavsiye ederim.

The Uninvited

Bu film gerçek bir hazine! Mükemmel bir hortlak hikâyesinde olması gereken ne varsa bu filmde var ve o dönem çekilen ucuz işlerden çok daha farklı bir noktada duruyor. Sanat yönetmenliği ve oyunculuklarıyla öne çıkan dramatik yapısı güçlü ve finale kadar merakla izlenen bir klasik.

House on Haunted Hill

William Castle tarafından yönetilmiş düşük bütçeli bir korku lunaparkı... İnsanların içindeki açgözlülüğü bir yeme çevirerek onları ölüm dolu bir malikânede sıkıştırma fikri ilk uygulandığında seyircinin çok hoşuna gitti ve bu filmin pek çok taklidi yapıldı. Korku sinemasındaki milatlardan biri...

The Shining

Bir Kubrick harikası olan ama eserin yaratıcısı Stephen King tarafından lanetlenen The Shining tehlikeyi dışardan getirmek yerine Amerikan filmlerinde her daim kutsanan çekirdek ailenin içinden çıkarıyor ve Amerikan gotiğinin müstesna işlerinden biri haline dönüşüyor. Oyuncuları kadar ikonik mekânıyla da (Overlook Otel) akıllarda kalan buz gibi soğuk bir katliam gecesi filmi...

The Innocents

Korku filmi tarihinin en naif karakterlerinden birini barındıran film gerçek bir kilometre taşı... Ve aynı zamanda korku sinemasında çocuk oyuncu kullanımının ön ve başarılı örneklerinden biri. Saklanmış bir geçmişin yarattığı gizem ve bundan beslenerek büyüyen dehşet! Jack Clayton sıra dışı bir yönetmenlikle filmini bir korku-gizem senfonisine çevirmeyi başarıyor.

The Changeling

Kanadalı Peter Medak’ın dönemin en iyi oyuncularından George G. Scott’u başrolde oynattığı tüm zamanların en ürkütücü filmlerinden biri... Merdivenlerden yuvarlanan ıslak top sahnesiyle akıllarda yer eden The Changeling, Japon kült korkusu Ringu’nun esin kaynaklarından biri aynı zamanda.

Evil Dead

Ormanda bir kulübe ve bir araba dolusu masum genç. Bilmeden kadim bir kötülüğü uyandırıyorlar. Çiçeği burnunda Sam Raimi’nin küçücük bir bütçeyle çektiği Evil Dead video piyasasında meşhur olduktan sonra 80’lerin en kült korku filmlerinden birine dönüştü.

The Beyond

80’lerde dünyanın her yerinde izlenen İtalyan korku sinemasının en akılda kalan işlerinden... Lucio Fulci, Hollywood sinemacılarının aksine şiddeti sonuna kadar göstermeye ve seyircinin sinirlerini zıplatmaya kararlı bir yönetmenlik sergiliyor. Bu filmler grotesk ama bir o kadar da etkileyici. Fabio Frizzi’nin müzikal temalarına çok şey borçlu olan The Beyond tam bir kâbus...

The Haunting 

Eve gelen paranormal araştırma uzmanları işte bu İngiliz filmiyle hayatımıza girdi ve neredeyse tüm lanetli ev filmlerinin klişesi haline geldiler. Filmin o dönem Hollywood’dan çıkan korku işlerine göre daha zeki ve dolambaçlı bir senaryo içerdiğini söyleyebilirim. Ürkütme görevini de mükemmel bir şekilde yerine getiriyor ve bu tür listelerin demirbaşı olmayı başarıyor.

The Amityville Horror

The Shining’e de esin kaynağı olan orijinal hikâyenin filmleştirilmiş hali... Bir aile babası ona seslenen kötülüğe uyarak ailesini katlediyor. Bunların sorumlusu yeni taşındıkları ev mi? Gerçek bir hikâyeden yola çıkan film, 70’ler korku sinemasında hatırlanan bir esere dönüştü ancak asıl ününü video furyası sırasında elde etti. 

 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi