Selanik susamlısı şerbetli tatlılar arasında yer alıyor. İrmik, un, yumurta gibi evde bulunan malzemelerle yapılan Selanik tatlısı hem bereketli hem de sunumu güzel bir şerbetli tatlıdır. Selanik susamlısının püf noktası ise hamurunda kullanılan malzemelerin oda sıcaklığında olması ve şerbetinin sıcak dökülmesidir. İşte Selanik susamlısı tarifi ve malzemeleri...
SELANİK SUSAMLISI İÇİN MALZEMELER
2 adet yumurta
250 gram tereyağı
1 su bardağından iki parmak fazla pudra şekeri
Yarım çay bardağı irmik
1 çay bardağı toz fındık
Aldığı kadar un
1 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
Üzeri için:
Süt
1 kâse susam
Şerbeti için:
5 su bardağı su
6 su bardağı şeker
Yarım limon suyu
SELANİK SUSAMLISI TARİFİ
Selanik susamlısında püf nokta malzemelerin oda sıcaklığında olmasıdır. Bu nedenle yumurta ve yağı öncesinde dolaptan çıkarmakta fayda var.
Hamuru için un haricinde tüm malzemeleri karıştırın. En son un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek yoğurun. Kulak memesi kıvamında bir hamur olmalıdır.
Cevizden biraz büyük parçalar koparıp yuvarlayın. Yuvarlanan bezelerin her bir yanını önce süte ve sonra susama bulayın.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklarla dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkınca sıcak şerbet dökün. Selanik susamlısı hazır. Afiyet olsun...
Şerbetin yapılışı
Bir tencereye su ve şekeri ekledikten sonra ocağa koyun. Kaynadıktan sonra altını kısın ve limon suyunu ekleyin. Birkaç dakikadan sonra altını kapatın.