• $7,6221
  • €8,911
  • 459.561
  • 1119.56
Haber hattı
0530 708 54 54
Haber hattı
0530 708 54 54
30 Haziran 2020 Salı 12:02 | Son Güncelleme:

Şeker hastaları meyve tüketirken protein de almalı! Karpuz tüketimine dikkat!

Şeker hastaları meyve tüketirken  protein de almalı!  Karpuz tüketimine dikkat!
IHA

Karpuzun faydaları saymakla bitmiyor. Fakat içeriğindeki şekerden dolayı bazı kişiler için zararlı olabiliyor. Özellikle bu noktada şeker hastalarını uyaran uzmanlar, şeker hastalarının meyve tükettiğinde yanında mutlaka süt, yoğurt, ayran veya peynir gibi proteinli bir besinleri de tüketmesi gerektiğini söyledi.

Yaz mevsiminin gelmesiyle tüketilen meyveler çeşitlenmeye başladı. Özellikle bu konuda şeker hastalarının dikkat etmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, karpuz gibi şekerli meyveler konusunda vatandaşları uyardı. Peki, karpuz tüketimi nasıl olmalı?

İHA'ya açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Seda Demetgül, özellikle sıcak havalarda serinlemek için en çok tercih edilen meyvelerden olan karpuzun antioksidan içeriği sayesinde prostat kanseri riskini azaltan meyvelerden biri olduğunu söyledi.

SU KAYBINI ENGELLER

Karpuzun içeriğindeki B vitaminleri ile gün içinde enerjiyi korumaya yardımcı olduğunu söyleyen Seda Demetgül, şunları anlattı:

“Karpuz kan dolaşımını hızlandırır ve zararlı maddeleri damarlarınızdan uzak tutarak kolesterol seviyesinin yükselmesini engeller. Bol su içeriğiyle vücutta su kaybını engellemektedir. Aynı zamanda ABD’de Ulusal Kanser Enstitüsünde yapılan bir araştırmaya göre, karpuzun içerdiği likopenin prostat kanseri hücre çoğalmasını azaltmaya yardımcı olduğu belirtilmiştir. Karpuz ayrıca A ve C vitamini içerir ve beta karotenden zengindir. Bu antioksidan bileşenler vücuttaki serbest radikallerle savaşarak kanseri önleyici özellik göstermektedirler. Aynı zamanda potasyum ve magnezyum minerallerinden de zengin olan karpuz, yaz için tercih edilebilecek bir ara öğündür.” 

ŞEKER HASTALARI MEYVEYİ NASIL TÜKETMELİ?

Meyveler çok sağlıklı bol vitamin ve mineral depoları olsa da şeker oranları yüksek besinler olduğunu unutmamak gerektiğini sözlerine ekleyen Demetgül, yaz aylarında en fazla tüketilen ve serinlik veren karpuzun, yüksek miktarda şeker içerdiğini vurguladı. Diyetisyen Demetgül, şu şekilde konuştu:

“Karpuz ara öğün olarak tercih edilebiliyor hatta bazen ana öğün olarak da tüketimleri görebiliyoruz ama sadece meyve ana öğün olarak tüketilmemelidir. Meyveleri tüketirken porsiyon kontrolüne ve hangi besinlerle beraber tüketildiğine dikkat edilerek yenmelidir. Fazla meyve tüketimi de vücuttaki yağ oranını artırmaktadır. Evet, meyveler şekerlidir fakat önemli olan ne kadar tüketildiğidir. Her besin için olduğu gibi meyvelerin tüketiminde de porsiyon kontrolü yapılmalıdır. Özellikle şeker hastaları meyve tükettiğinde yanında mutlaka süt, yoğurt, ayran veya peynir gibi proteinli bir besin tüketmelidirler. Kendilerine özgü hazırlanmış bir diyet listesiyle beslenmelidirler. Çünkü diyetisyenler her şeker hastasına göre kişiye özel ve farklı diyet listeleri hazırlamakta ve planlamaktadırlar. Bu sebeple mutlaka bir diyetisyenden danışmanlık alınmasını özellikle önermekteyiz.” 
<p>Editör: Duygu Gecü (<a href='mailto:duygu.gecu@turkmedya.com.tr'>duygu.gecu@turkmedya.com.tr</a>)

Nuh Albayrak Yorumluyor

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

ABD'de polisin öldürdüğü siyahi Amerikalı Taylor davasında kararın ardından sokaklar karıştı

24 Eylül gram ve çeyrek altın güncel fiyatları ne kadar oldu?