• $32,3465
  • 35,1195
  • 2302.56
  • 9079.97
30 Ocak 2021 Cumartesi 11:02 | Son Güncelleme:

Romeo ve Juliet hikayesi gerçek mi? Romeo ve Juliet İtalya'nın hangi şehrinde geçer?

Romeo ve Juliet hikayesi gerçek mi" Romeo ve Juliet İtalya'nın hangi şehrinde geçer"

Dünya edebiyatında koşulsuz klasikler olarak kabul edilen eserler var. Şüphesiz W. Shakespeare'in Romeo ve Juliet trajedisi de onlardan biridir. Her okul çocuğunun tiyatro sahnesinde izlemidiği, yada bir kitapta rastladığı Romeo ve Juliet hikayesi İtalya'nın hangi şehrinde geçer? Romeo ve Juliet hikayesi gerçek mi? İşte konuya ilişkin merak edilenler...

Romeo ve Jüliet günlük hayatta bir tiyatro sahnesi yada bir kitab yada televizyonlardan kimi zaman hikayesini duyar ve merak ederiz. Bilindiği üzere Shakespeare'in en iyi oyunlarından olan Romeo ve Jüliet olay örgüsü bakımından her yerde yaşanan bilinen bir aşk hikayesini anlatır. Birbirlerine düşman iki ailenin, çocuklarının birbirlerine olan aşklarını ele alır. İşte William Shakespear'ın Romeo ve Jüliet oyunu hakkında bilgiler, oyunun özeti, konusu, ana fikri, kahramanları, olay örgüsü  

Romeo ve Jüliet tipik bir rönesans oyunudur. Rönesans'ın etkilerini Shakespeare'in bir çok oyununda gördüğümüz gibi bu oyunda da görebiliriz. Her ne kadar bunlara dikkat ederek ve üstlerinde çalışarak oyuna yerleştirmemiş olsada bu etkileri görebiliriz.

ROMEO VE JULİET İTALYA'NIN HANGİ ŞEHİRDE GEÇER?

Romeo ve Juliet (Romeo ile Juliet olarak da geçer.) (İngilizce özgün adı: The Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet), İngiliz oyun yazarı William Shakespeare tarafından yazılmış bir oyundur. Hikaye küçük İtalyan kasabası Verona da geçer.

İngiliz edebiyatının klasiklerinden biri olan eser, yazarın en iyi bilinen oyunlarından birisidir. 1591-1596 arasında yazıldığı düşünülür. Dünya edebiyatlarında klasik bir konu olan iki düşman ailenin birbirini seven gençlerinin aşk macerasını işler.

Hikâyenin kaynağı, İngiliz şair Arthur Brooke'in 1562'de yayımlanan Romeus ve Juliet'in Trajik Öyküsü adlı uzun şiirine dayandırılır. Sheakespeare hikâyeyi eklediği pek çok yardımcı karakterle geliştirmiş; konunun işlenişi ve üslubu onu özgün bir eser haline getirmiştir

Eser, ilk kez 1594 yılında sahnelenmiş; defalarca operaya, baleye ve sinemaya uyarlanmıştır.

Karakterler

Verona'da hükümdar ailesi

Prens Escalus: Verona şehir devleti hükümdarı Prens

Kont Paris: Prens Escalus'un yakın akrabası. Juliet'le evlenmek istemekte.

Mercutio: Prens Escalus'un yakın akrabası, Romeo'nun arkadaşı.

Capulet sülalesi

Lord Capulet: Capulet sülalesinin başı

Lord Capulet'nin Karısı: Capulet sülalesinin başkadını

Juliet: Capulet'in 13 yaşındaki kızı. Oyunun 2 önemli rolünden biri

Tybalt: Juliet'in kuzeni ve Lord Capulet'nin karısının yeğeni

Mürebbiye: Juliet'in şahsi nedimesi ve sırdaşı.

Rosaline: Lord Capulet'nin yeğeni ve başlangıçta Romeo'nın büyük aşkı

Peter, Sampson ve Gregory: Lord Capulet evinde uşaklar

Montague sülalesi

Lord Montague: Montagu sülalesinin başı.

Lord Montague'nun karısı: Montague sülalesinin başkadını

Romeo: Lord Montague'nun 17 yaşındaki oğlu. Oyunun en önemli 2 rolünden biri

Benvolio: Romeo'nun kuzeni ve en iyi arkadaşı.

Abram ve 'Balthasar: Lord Montegür evinde uşaklar

Diğerleri

Keşiş Laurence: Francisken tarikatı kesişi. Romeo'nun sırdaşı

Keşiş John: Keşiş Laurence'in Romeo'ya mektibunun ileticisis

Eczacı: Romeo'ya istmeye istemeye zehir satıcısı

Koro: İ. ve II. perde prolog kısımlarında "prolog" metinlerini okuyanlar.

ROMEO VE JULİET HİKAYESİ GERÇEK Mİ?

O günlerde Capulet ailesinin evinin bahçesinde bir maskeli balo düzenlenir. Lord Capulet, baloya kız Juliet’e talip olan Kont Paris’i de davet eder. Montegue ailesine mensup Romeo da maskeli baloya kimliğini gizleyerek katılır. Romeo, Capuletlerin yeğenlerinden Rosaline adlı bir kıza ilgi duymaktadır ama Rosaline onu reddetmiştir. Romeo’nun arkadaşı Benvolio, kıza yaklaşıp aşkını anlatabilmesi için Romeo’nun baloya gizlice katılmasına yardımcı olur. Ancak Romeo baloda Capuletlerin 13 yaşındaki kızı Juliet'i görüp ona aşık olur. Juliet de Romeo'nun duygularına karşılık verir. Eserin en önemli sahnesi sayılan “balkon sahnesi” yaşanır. Yıldızlı gecede Juliet balkonda, Romeo balkonun altındadır. Birbirlerine olan duygularını ışığa duydukları özlemi dile getirecek biçimde imgeler kullanarak açıklarlar. O geceden sonra Romeo, her gece sürekli Juliet'in odasına balkondan gizlice girer. Juliet'in dadısı iki sevgili arasında haberleşmeyi sağlar. Çift, evlenmeye karar verir. Rahip Laurance, iki genci gizlice evlendirir.

Kısa bir süre sonra Juliet'in kuzenlerinden Tybalt, Romoeo’nun gizlice baloya geldiğini öğrenir ve ağır hakaretlerde bulunarak onu düelloya davet eder. Romeo artık akrabası olarak gördüğü Tybalt ile kavga etmek istemese de Romeo’nun arkadaşı Mercutio, hakaretleri sindiremeyip düelloyu kabul eder. Romeo kavgayı ayırmaya çalışırken Mercutio ölümcül yara alır. Acı içindeki Romeo, Tybalt’ı öldürür. Bunun üzerine Verona prensi Escalus, Romeo’yu Mantua’ya sürgüne gönderir. Romeo kaçıp geceyi Juliet’in odasında geçirir ve sonra sürgün edildiği Mantua'ya gider.

Ailesi, Juliet'i ve Kont Paris ile evlendirme hazırlıklarına başlamıştır. Juliet, istemediği bu evlilikten kurtulmak için rahip Laurence'in yanına gider. Rahip ona kendisini kırk saat ölü gibi gösterecek bir iksir verir.

Rahip, Romeo'ya durumu anlatan bir mektup yazar. Ancak, mektup Romeo'ya zamanında ulaşmaz. Juliet ise iksiri içer ve ailesi onu öldü zannederek defneder. Romeo, uşağı Balthasar'dan Juliet'in öldüğünü duyunca Juliet’in mezarının başında kendisini öldürmeyi kurar ve yanına zehir alarak gizlice Verona'ya döner.

Juliet'in mezarına gelen Romeo, burada Kont Paris ile karşılaşır. Birbirleriyle kavgaya tutuşurlar, Paris ölür. Ardından Romeo, Juliet'in yanına yatarak zehri içer ve ölür. Rahip Laurence, mezarlığa gelir, Juliet'i uyandırır. Romeo'yu ölmüş olarak gören Juliet, Romeo’nun hançerini alarak kendini öldürür.

Başından sonuna kadar olayların tek şahidi olan Rahip Laurence, ailelere tüm olanları anlatır ve bundan sonra iki aile arasındaki düşmanlık sona erer

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'