• $7,9701
  • €9,4633
  • 487.203
  • 1190.63
Haber hattı
0530 708 54 54
Haber hattı
0530 708 54 54
28 Eylül 2020 Pazartesi 16:07 | Son Güncelleme:

Pekmez yapımı Aydınlı kadınlara iş kapısı oldu

Pekmez yapımı Aydınlı kadınlara iş kapısı oldu
DHA

Aydın'da kadınların geleneksel yöntemlerle yaptığı pekmez, yıllık 3 milyon lira kazanç sağlıyor. Aydınlı kadınların kazanç kapısı olan pekmezin yapımı iki gün sürüyor. İşte Aydın pekmezinin tarifi...

Aydın'da kadınlar tarafından yapılan pekmez ekonomiye önemli bir katkı sağlıyor. Aydınlı kadınlar geleneksel yöntemlerle yılda 100 ton pekmez yapıyor. İşte yapımı iki gün süren pekmezin tarifi...

DHA'da yer alan habere göre Aydın'ın Koçarlı ilçesinin kırsal Bağcılar Mahallesi'nde yaşayanların tamamına yakını, geçimini pekmez üretiminden kazanıyor. Kadınların geleneksel yöntemlerle tamamen doğal olarak ürettiği yıllık 100 ton pekmezle mahalle ekonomisine toplam 3 milyon lira kazanç sağlanıyor.

Koçarlı'ya 15 kilometre mesafedeki 600 nüfuslu kırsal Bağcılar Mahallesi'nde, 5 bin dönüm alanda üzüm yetiştiriliyor. Mahallede yaşayanların neredeyse tamamı, üzüm üreticiliği yapıyor. 

Mahalledeki bağlardan yılda 100 bin ton 'razakı' cinsi üzüm elde ediliyor. Üretilen üzümlerin bir kısmı yaş ve kuru olarak satılırken, kalan kısmından ise pekmez yapılıyor. Sıkılarak suyu çıkarılan üzümler, evlerin bahçelerinde yakılan ateş üzerinde, kazanlarda kaynatılarak pekmez yapılıyor. 

Mahallede, tamamen organik olarak üretilen, kış aylarında sofraların vazgeçilmezlerinden olan pekmez, pazarlarda, kalitesi 30 ile 40 TL'den satılıyor. Bağcılar Mahallesi'nde üretilen yıllık 100 ton pekmezden ortalama 3,5 milyon lira gelir elde ediliyor. Mahalle, bu özelliği ile Ege Bölgesi'nin 'organik pekmez' üretim merkezlerinden biri olarak biliniyor.

"TAMAMEN DOĞAL ORTAMDA YAPILIYOR"

Bağcılar Mahallesi'nin muhtarı Ramazan Küçükoğlu, "Pekmez sezonu buralarda eylül ayının son günlerinde başlar, kasım sonuna kadar devam eder. Mahallemizin geçim kaynağı yıllardan beri üzüm ve pekmezden. Pekmezimiz tamamen doğal ortamda yapılıyor. Hiçbir katkı maddesi kullanılmıyor. Sadece sıkım yapılırken özel bir toprak var onu kullanıyoruz. Mahallemizde yaşayanların yüzde 90'ı pekmez üretimi yapıyor." dedi.

"PEKMEZİN YAPIMI 2 GÜN SÜRÜYOR"

46 yıldır pekmez üretimi yaptığını belirten Perihan Bıçakçı (64), "Pekmez yapımı zahmetli bir iş. Üzüm toplayıp, çuvallarda ezip suyunu çıkarıyoruz. Sonrasında üzüm suyunu kazanlarda 150 derece sıcakta yaklaşık 3 saat kaynatıyoruz. Koyulaşıp, istenen kıvama gelince ayrı ayrı kaplara, bidonlara dolduruyoruz. Yaptığımız pekmezi semt pazarlarında müşterilerimize satıyoruz. Üzüm, toplanmasından pekmez olana kadar 6 işlemden geçiyor. Bir pekmezin yapımı 2 gün sürüyor. En büyük geçim kaynağımız pekmez üretimi. Kızlarıma ve gelinlerime de pekmez yapmasını öğretiyorum." diye konuştu.

<p>Azerbaycan’ın Ermenistan işgali altındaki topraklarını kurtarmaya yönelik başlattığı operas

Azerbaycan ordusu işgalci Ermeni hedeflerini imha ediyor

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Bugüne kadar bulunmuş büyük hazineler

Hangi burçları enerjili bir gün bekliyor? 25 Ekim 2020 burç yorumları!