Boza en sevilen içeceklerden. Boza stresle baş etmede de oldukça başarılı bir içecek. Peki boza nasıl yapılır? Bozanın faydaları neler? İşte yanıtı...
BOZANIN FAYDALARI
Boza, demir, fosfor, A, E, B1 ve B2 vitamin ve mineralleri sayesinde tam bir şifa kaynağı. Bozada bulunan bakteriler, hem kolon kanseri riskini düşürüyor hem de kısa vadede kabızlığa iyi geliyor. Özdemir: "Bozanın fermantasyonu sırasında yapısında üreyen yararlı laktat bakterileri bağırsak sağlığı için çok önemli.
BOZA NASIL YAPILIR?
Ana malzemeler
2 bardak bulgur
Yarım bardak pirinç
6 Bardak su
Maya için
1 tatlı kaşığı yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1 bardak ılık süt
Kıvamı için
1 bardak toz şeker
5 bardak su
Bozanın yapılışı
Bulguru ve pirinci suya iyice yıkayın, derin bir tencereye alın. Suyuyla birlikte orta ateşte, iyice yumuşayana kadar pişirin.
Püre haline gelen karışımın suyunu süzün ve ince delikli süzgeçten geçirin. Geçmeyen posayı kullanmayacaksınız.
Süzgeçten geçen lapayı soğumaya bırakın. Tamamen soğumasını bekleyin.
Bozanın mayası için ılık süt, yaş maya ve toz şekeri ayrı bir yerde karıştırın.
Soğuyan lapayı büyük boy tencereye alın. Mayasını da ekleyip karıştırdıktan sonra kapağı kapalı bir tencerede, güneş almayan bir yerde 1 gün bekletin.
Bozanın kapağını birkaç saatte bir açıp havalandırın.
Mayalanan bozaya toz şekeri ve suyu azar azar ekleyerek istediğiniz kıvama getirin.
Biraz daha kıvamlanması ve bozulmaması için buzolabına alın.