• $13,4617
  • €15,3851
  • 787.873
  • 2085.76
9 Ocak 2022 Pazar 21:38 | Son Güncelleme:

Ne kola, ne ayran... Mikroplarla savaşmada onun üstüne yok!

Ne kola, ne ayran... Mikroplarla savaşmada onun üstüne yok!

Özellikle Türkiye'de en çok tüketilen içecekler arasında yer alan kola, ayran ve şalgam suyu Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği tarafından incelendi. Yapılan araştırmada 3 içeceğin de gıda kaynaklı bakterilere etkisi ele alındı. Çıkan sonuç ise şalgamın, ayran ve kolaya nazaran bakteriyi azaltmadaki etkisinin yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Türk halkının en çok tükettiği içeceklerden kola, ayran ve şalgam suyu incelendi. Gıda zehirlenmelerine karşı tüketilebilecek içeceklerin analiz edildiği araştırmada şalgam suyunun bakteri sayılarını düşürmede en etkili içecek olduğu tespit edildi.

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim elemanlarından Dr. Gizem Özlük Çilak tarafından yapılan araştırmada, Türkiye'de tüketimi en yaygın içeceklerden kola, ayran ve şalgam suyunun, gıda kaynaklı hastalıklara yol açan bakterilere etkisi ele alındı.

Araştırmada, laboratuvar ortamında simüle edilen insan midesinde, tüketimi popüler olan dönerde gıda kaynaklı patojen bulunması durumunda insanların hasta olmaması için yanında hangi içeceği, ne kadar miktarda tüketmeleri gerektiği analiz edildi. Analiz kapsamında, Türkiye'de tüketimi en yaygın olan alkolsüz içeceklerden ayran, kola ve şalgam suyunun birçok bakteri üzerinde etkisi denendi. İnsanı hasta edecek sayıda mideye alınan gıda kaynaklı tüm bakteri sayılarını en çok düşüren içeceğin, şalgam suyu olduğu sonucuna ulaşıldı.

Dr. Gizem Özlük Çilak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, toplu gıda zehirlenmelerine bakıldığında aynı gıdayı tüketen bazı kişilerin hastalandığı, bazı kişilerin ise hastalanmadığının görüldüğüne işaret ederek, bunun nedenlerinden birinin de bakteri içeren gıdanın yanında alınan içecek türü olduğunu belirlediklerini söyledi.

Bugüne kadar, alkolsüz içeceklerin, gıda zehirlenmelerine karşı etkisinin araştırılmadığını belirten Dr. Çilak, "Hitit Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında yaptığımız çalışmada, ülkemizde tüketimi en yaygın olan kola, ayran ve şalgam suyunun gıda kaynaklı hastalıklara yol açan bakterilere etkisini yine Türk halkı arasında tüketimi oldukça popüler olan döner ile etkileşimini inceledik. Çalışmamızda, gıda zehirlenmelerini önlemede en etkili olabilecek içeceğin şalgam suyu olduğuna dair verilere ulaştık" dedi

Dr. Çilak, araştırmada insanı hasta edebilen gıda kaynaklı patojen miktarının azalmasını sağlayan içeceklerle ilgili analizlerde, şalgam suyunun, ayran ve koladan etkili olduğunu belirlediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Şalgam suyunun antimikrobiyal özellikleri, yüksek antosiyanin içeriği ve asitliğinin doğal asitlerden ileri gelmesi sayesinde mideye gıda ile birlikte giren mikroplara karşı savaşarak gıda zehirlenmelerine engel oluyor. Yine ayran ve kolanın da bu patojenlere karşı belirli düzeyde etkisi olduğunu gördük ancak şalgam suyu ayrandan da koladan da daha etkili." (İHA)

  • kola
  • ayran
  • şalgam suyu
Dışa bağımlılığı bitirecek projede kritik aşama! Borular Filyos Limanı'nda...
Dışa bağımlılığı bitirecek projede kritik aşama! Borular Filyos Limanı'nda...

Dışa bağımlılığı bitirecek projede kritik aşama! Borular Filyos Limanı'nda...

Tarihi gün: Ticari dengeleri Türkiye lehine değiştirecek
Tarihi gün: Ticari dengeleri Türkiye lehine değiştirecek

Tarihi gün: Ticari dengeleri Türkiye lehine değiştirecek

Karadeniz'den Rusya'ya ihracatın lideri Trabzon oldu
Karadeniz'den Rusya'ya ihracatın lideri Trabzon oldu

Karadeniz'den Rusya'ya ihracatın lideri Trabzon oldu

<p>Programda öne çıkan başlıklar:</p><p>AK Parti MKYK Üyesi Emre Cemil Ayvalı:  CHP'nin tüm yandaşla

Başkan Erdoğan'dan Arnavutluk'ta

Emeklilere hangi banka ne kadar promosyon veriyor? İşte banka banka promosyon ücretler...

Gece yarısı çocuk kamerasına takıldı! İşte o anlar

Sosyal medyayı sallayan köpek balığı deneyi! Yürekleri ağızlara getirdi