MasterChef Türkiye'nin bu akşamki bölümü Mersin'de çekiliyor. Mersin'in eşsiz lezzeti tantuninin nasıl yapıldığı ise tüm izleyenler tarafından araştırılmaya başlandı. Sotelenen etlerin çoğunlukla kuyruk yağ ilavesiyle sacda pişirilmesiyle hazırlandığı çok lezzetli bir yöresel lezzet olan tantuniyi evde yapmak çok kolay. İşte evde Mersin tantuni yapılışı ve tarifi...
TANTUNİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
1 kg dana Eti
5 adet domates
4 adet kuru soğan
Sıvı yağ
Pulbiber
Kırmızı toz biber
Tuz
Ekmeği için;
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Sunumu için;
Kırmızı lahana
Biber turşusu
Turp
Roka
MERSİN TANTUNİ TARİFİ
Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin.
Geniş bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Haşladığımız tantuni etlerini tavaya alıp kavurun. Süzdüğünüz et suyundan 2-3 yemek kaşığı tavaya ekleyin. Et suyu buharlaşınca üzerine sıvı yağ ekleyip etleriniz kızarana kadar pişirin. Tuz ve pul biber , kırmızı toz biber ekleyip tatlandırın.
Tantuni ekmeği için; Bir kabın içine un koyup ortasını havuz gibi açın. Yoğurt, sıvı yağ , tuz ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Bezelere ayırın, tezgaha un serpip servis tabağı büyüklüğünde açın, yağsız tavada çevirerek pişirin.
Lavaş ekmekleri tavadaki etlerin üzerine koyarak yağı ile iyice ıslatın. Üzerine küp küp doğranmış domatesleri ve doğranmış maydanoz ile karıştırdığımız piyazlık soğanı ve etleri koyup dürüm yapın.
Sunum tabağına aldığınız tantunileri ince ince doğradığımız kırmızı lahana, turp, roka ve biber turşusu ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
TANTUNİ TARİFİNİN PÜF NOKTASI
Pişirme sırasında saca arada bir eklenen su ya da et suyunun amacı, sacın sıcaklığını kontrol etmek ve tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır.
Önceden dinlendirilmiş et kullanmayı tercih edebilir, et suyu yerine aralarda çok az miktarda su ekleyerek de ocağı ateşleyebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış wok tava yerine tantuni yapımında sac tava kullanmayı tercih edebilirsiniz.