"Bugün iftara ne pişirsem?" diye hâlâ araştırıyorsanız Kayseri yağlaması tarifi tam sofranıza layık. Benim Yemeğim'in 11 Mayıs tarifi olan Kayseri yağlaması hem pratik hem de lezzetli bir yemek. Kayseri yağlaması hamur ve iç harçtan oluşan iki aşamada yapılıyor. Sarımsaklı yoğurtla servise hazırlanan Kayseri yağlaması tarifi Kayseri'ye özgü bir yemek olsa da son yıllarda oldukça popüler oldu.
Şef Rafet İnce'nin sunduğu Benim Yemeğim yemek yarışmasını kaçıranlar için şefin tarifiyle Kayseri yağlamasının yapılışını adım adım anlattık. İşte iftara hazırlayan lezzet yolculuğu...
KAYSERİ YAĞLAMASI MALZEMELER
Hamuru İçin:
3 su bardağı un
Yarım su bardağı süt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Su
İç harcı için:
350 gram dana kıyma
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Tuz
Karabiber
Üzeri için:
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
KAYSERİ YAĞLAMASININ YAPILIŞI:
Hamurun Yapılışı:
Kayseri yağlaması tarifi için önce hamurumuzu hazırlayalım. Kabımıza süt, kuru maya, toz şekeri ilave edip suyla açıyoruz. Daha sonra un ve tuzu ekleyip yoğuruyoruz. Yoğurduktan sonra üzerini streçleyip 10 dakika mayalanması için bekletiyoruz. Hamurumuzu 8 parçaya bölüp hepsini ince bir şekilde açtıktan sonra tavada alt üst kızartıyoruz.
İç Harcının Yapılışı:
Kıymayı zeytinyağında kavuruyoruz. Yemeklik doğradığımız soğanı ekleyip kıymayla kavurmaya devam ediyoruz. Kırmızı toz biber, salça ve tuz ilave edip bir su bardağı su ekleyip pişiriyoruz.
Sarımsaklı Yoğurt Yapılışı:
Yoğurda ezdiğimiz sarımsağı, tuz ve biraz su ekleyip karıştırıyoruz. Yağlama hamurlarını tabağa alıyoruz ve hamurların arasına iç harcımızı kat kat diziyoruz. Dilimlediğimiz yağlamanın üzerine sarımsaklı yoğurdu ilave ediyoruz. "Bugün iftara ne pişirsem?" diyenler için Kayseri yağlaması hazır afiyet olsun...