• $32,3836
  • 35,0603
  • 2325.78
  • 9097.89
7 Temmuz 2020 Salı 11:40 | Son Güncelleme:

Kanserden cilt hastalıklarına kadar mucizevi şifanın adı: Ahududu! Ahududunun faydaları

Kanserden cilt hastalıklarına kadar mucizevi şifanın adı: Ahududu!  Ahududunun faydaları

Çok sevilen meyveler arasında yer alan ve faydaları saymakla bitmeyen ahududunun mevsimi geldi. Peki, rengiyle ve tadıyla sofralara lezzet katan ahududu neye iyi geliyor? Zayıflamayı kolaylaştıran ahududu diyet yapanların da vazgeçilmez meyveleri arasında yer alıyor. İşte kanserden cilde kadar mucizevi şifa olan ahududunun faydaları...

Ahududu, hem tatlılarda görselliği ile göz kamaştıran hem de tadıyla damaklarda iz bırakan faydalı bir meyve olarak biliniyor. Damlama yöntemiyle sulanan ve haziran sonunda olgunlaşan ahududunun hasadı gün aşırı dalından toplanmasıyla temmuz sonunda tamamlanıyor. Bu sene ahududu hasadının verimli geçtiğini söyleyen uzmanlar, Bursa'da bu yıl kilogramının 11 liradan alıcı bulduğunu belirtiyor. Peki, ahududu neye iyi geliyor? İşte mucizevi şifası olan ahududunun faydaları...

Kırışıkları Azaltır: Ahududu kırışıklıkları azaltır, cildi güneşin zararlı etkilerinden korur. C vitamininin antioksidan etkileri yaş lekelerini ve renk farklarını etkili biçimde azaltır. Parlak bir cilt için ahudududan etkili bir yüz maskesi yapılabilir. 

Zayıflamayı Kolaylaştırır: Bu meyve diyet lifi ve manganez açısından zengindir. Lif sindirim sürecini yavaşlatarak daha uzun süre doygunluk hissi sağlarken manganez metabolizma hızını yükseltir ve yağ yakımını sağlar. Eğer zayıflarken lezzetli ve etkili bir alternatif arayışındaysanız frambuaz en iyi alternatiflerden biri olabilir.

Yaşa bağlı maküler dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) önler: Yaşa bağlı maküler dejenerasyonu önlemek için etkili bir çözüm olabilir. Bu durumda retina hasarı sebebiyle görüş bölgesinin orta noktasında görüş kaybı oluşabilir, kuru veya yaş tip makuler dejenerasyon oluşabilir.

Enfeksiyonları ve Kanseri Önler: Ahududu ellagik asit içeren güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve antioksidan oranları domatesten 10 kat daha fazladır.  Genellikle vajinal enfeksiyonlara ve irritabl bağırsak sendromuna yol açan belirli bakteri ve mantarların vücutta aşırı çoğalmasını önleyebilirler.

Son araştırmalara göre ahududunun kansere karşı kalkan oluşturan özellikleri vardır. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre meyve, kolon kanseri dâhil diğer kanser türlerinde kanserli hücre bölünmesini ve tümör gelişimini önleyici potansiyel göstermektedir.

Genel Sağlığı Artırır: Ahududu, böğürtlen ve üzüm çeşitlerinin tümü metalloproteinaz enzimleri içermektedir. Bu enzimler dokuların gelişimi ve yenilenmesi için çok önemlidir. Meyve ayrıca yüksek miktarda C vitamini, riboflavin, folat, magnezyum, manganez, niasin, potasyum ve bakır içerir.

Genel Olarak Kadın Sağlığını Artırır, Emziren ve Hamile Kadınlar İçin Faydalıdır: Bu meyveler her yaştan ve cinsiyetten insan için faydalıdır ancak özellikle hamile ve emziren kadınlara faydaları ön plana çıkar. Meyvesinin yanı sıra yaprakları da bitki çayı olarak kullanılabilir. Yapraklarından yapılan çay adet düzenini sağlar ve aşırı kanamaları önler. Hamile kadınlarda mide bulantısını, doğum kanamasını ve ağrıyı azaltır ve doğuma yardımcı olur. Emziren kadınlarda meyveyi tüketmek, meyvenin veya yapraklarının çayını içmek anne sütünü artırır.

Doğurganlığı Artırır: C vitamini ve magnezyum içeriğiyle hem kadın hem de erkeklerde doğurganlığı artırabilir. Bir teoriye göre içerdiği antioksidanlar sperm sağlığını korur, hamile kalmayı kolaylaştırır ve düşük riskini düşürür.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Şeker Hastaları İçin Güvenli ve Faydalıdır: Kırmızı ahududu meyvesi ve diğer çoğu berry tipi meyve tip 2 diyabet hastalığı olanlarda insülin hassasiyetini artırabilir. Meyve içerdiği antosiyaninlerle açlık plazma glukoz seviyelerini düşürebilir ve kolesterol seviyelerini düzenleyebilir. 

Ruhsal Durumu ve Hafızayı Güçlendirir: Ahududu tüketmek beyin hasarını ve yaşlanmaya bağlı hafıza kaybını önleyebilir. Genel stresi azaltarak yaşlanma kaynaklı diğer durumlara olumlu etkilerde bulunur. Araştırmalara göre berry türlerinden yüksek meyve tüketen insanlarda bilişsel gerileme daha az görülmektedir.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı