• $32,3334
  • 35,0843
  • 2299.22
  • 8987.18
1 Ağustos 2020 Cumartesi 11:47 | Son Güncelleme:

El yaralanmalarında ilk yardım nasıl olmalı? Parmak kopmaları tedavi yöntemleri

El yaralanmalarında ilk yardım nasıl olmalı" Parmak kopmaları tedavi yöntemleri
IHA

Kurban Bayramı gelince özellikle parmak kopmaları veya el yaralanmalarını çok duyuyoruz ve görüyoruz. Aslında genel anlamda yaz aylarında el yaralanmalarında artış olduğunu söyleyen uzmanlar, parmak kopmalarında tedavi yöntemlerini anlattı. İşte el yaralanmalarında ilk yardım önerileri...

El yaralanmaları ve parmak kopması gibi durumlarda ilk yardım büyük bir öneme sahip. Normalleşme süreciyle birlikte, yaz aylarında el yaralanmalarının artış gösterdiğini belirten uzmanlar, özellikle parmak kopması durumunda tedavi yöntemlerini anlattı. İşte el yaralanmalarında ilk yardım önerileri...

İHA'ya açıklamalarda bulunan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olarak görev yapan Opr. Dr. Fatih Söylemez, parmak kopmalarında tedavi yöntemleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

İLK ÖNLEM TEMİZ BİR HAVLU 

El yaralanması olduktan sonra hastanın yapması gerekenler konusunda bilgi veren Dr. Fatih Söylemez, şu şekilde konuştu:

“Yaralanmadan sonra kişi elini temiz bir havluyla sarmalı, sonra kopan parçayı temiz bir beze sarıp, serin ortamda, buza yapıştırmadan, en yakın sağlık merkezine başvurulmalı. Sonrasında sağlık merkezleri hastaları el cerrahisi ile ilgili uygun merkezlere yönlendiriyor. Basit yaralanmalar sağlık merkezlerinde onarılırken damar kesisi, sinir kesisi, kemik kırığı, tendon kesisi, parmak kopması durumlarında el cerrahisi uygulayan merkezlere ulaşmak son derece önemlidir.” 

“PARMAK KOPMALARI DİKİLEBİLİYOR”

Günümüzde mikrocerrahi yöntemlerinin ilerlemesiyle birlikte, parmak kopması çok uç seviyelerde değilse ve aşırı ezilme görmemişse parmakların yerine dikilebildiğinin altını çizen Dr. Fatih Söylemez, parmak kopmalarında tedavi konusuyla ilgili şunları söyledi:

“Parmak kopmalarında kopan parçanın kansız kalmaya dayanma süresi yaklaşık 2-4 saat arasında. Bu nedenle bir an önce kopan parçayı yerine dikebilecek bir merkeze ulaştırılması gerekli. 112 Acil yardım sistemi bunu organize ediyor. El yaralanmalarında, öncelikle dokular temizlenir. Daha sonra doku eksikliği yoksa dokular uygun şekilde dikilerek onarılır. Kemik kırığı varsa genellikle kırık hattına teller takılarak kırığın uygun şekilde kaynaması sağlanır. Yumuşak doku eksikliğinde bu bölgeye doku getirilmeye çalışılır. Parmak ucunda kan dolaşımının bozulduğu durumlarda mikroskop altında damar onarımı yapılarak dolaşım tekrar sağlanır. Parmakta sinir kesisi varsa mikroskop altında sinir onarımı uygulanabilir.” 

PARMAKLARIN DİKİLEMEDİĞİ DURUMLARDA NE YAPILIR?

Parmakların dikilemediği durumlarda parmak boyu kısalmasın diye vücudun başka bölgelerinden deri parçaları alabildiklerini söyleyen Dr. Fatih Söylemez, şu bilgileri verdi:

“Biz plastik cerrahlar kopan parçanın dikilebilir özellikte olmadığı durumlarda, parmak boyu kısalmasın diye, vücudun başka bölgelerinden deri parçaları getirebiliyoruz. Bu da parmağın kısalmasını önlüyor ve çok avantaj sağlıyor. Parmaklarımızın kan dolaşımını sağlayan damar yapıları uç uca birleştirilerek kan dolaşımı yeniden başlatılır. Bu damarlar çok küçük olduğu için çıplak gözle bu ameliyatlar yapılamaz, ancak mikroskoplar altında yapılabilir. Sırayla kemikler, damarlar, sinirler onarılarak parmağın yaşaması sağlanır.” 

“SİNİR KESİĞİ OLAN YARALANMALARDA İYİLEŞME BİRKAÇ AY SÜREBİLİR”

Sadece deriyi ilgilendiren bir yaralanmanın yaklaşık 15 günde iyileşebildiğini ifade eden Söylemez, şu şekilde konuştu:

“Kemik kırığı olan, tendon kopması olan, sinir kesiği olan yaralanmalarda iyileşme birkaç ay sürebilir ve sonrasında uzun fizik tedavi süreçleri gerekebilir. Bu yaranmanın özelliğine göre çok değişkendir. El yaralanmalarında bütün uğraşmalara rağmen, yara iyileşmesinde gecikme, enfeksiyon, kemik kırıklarının kaynaşmasında gecikme veya kötü kaynaşma, gibi sorunlar görülebilir. Bunları düzeltmek için ilave ameliyatların uygulanması gerekebilir.” 
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak