• $32,3824
  • 35,0344
  • 2325.8
  • 9112.98
31 Ekim 2020 Cumartesi 14:34 | Son Güncelleme:

Deprem çocuklara nasıl anlatılmalı?

Deprem çocuklara nasıl anlatılmalı"
AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA - Merve Kantarcı Çulha

Deprem öncesinde ve sonrasında önlem almanın psikolojiyi etkilediğini belirten Psikolog Derya Yalçınkaya, depremi çocuklara anlatmanın yöntemleri hakkında bilgi verdi. İşte depremle yaşamaya alışmanın yöntemleri...

Depremde en önemli koşullardan biri de panik olmamak ve doğru psikolojiyle hareket etmek. Çünkü deprem korkusu birçok kişide travmalara ve psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Bu noktada en çok etkilenenler ise çocuklar oluyor. Peki, deprem çocuklara nasıl anlatılmalı?

Deprem psikolojisiyle ilgili Mor Papatya'ya açıklamalarda bulunan Uzman Psikolog Derya Yalçınkaya, depremde çocukların etkilenmemesi için önerilerde bulundu. İşte depremi çocuklara anlatmanın yolları...

Deprem konularından çocukları uzaklaştırmanın doğru olmadığını belirten Yalçınkaya, ailelere şunları önerdi:

"Böyle durumlarda çocukları uzaklaştırmak doğru değildir. Çocuklar anne babalarının yanında olmalıdır. Aileler çocuklara kendilerini güvende hissettirecek şekilde yaklaşılmalıdır. Çünkü çocuğun üzüntüyü, ağlamayı, buradaki korkuyu da anne ve babasının yanında yaşıyor olması daha sağlıklıdır. Aksi takdirde bu durum çocuklar için uzun süren psikolojik yaralara neden olabilir."

"ENDİŞELİ OLMAYI HAZIRLIKLI OLMAKLA BİR TUTUYORUZ"

Deprem korkusunun panik atağı olanları daha çabuk etkilediğini belirten Psikolog Yalçınkaya, depremde soğukkanlı olup doğru hareket edebilmek için şunları söyledi:

"Depremle ilgili gözlemlerime göre pratikte hazır olmadığımızı düşünüyorum. Zihinsel dünyamızda endişeli olmayı hazırlıklı olmayla bir tutuyoruz. Sanki hiçbir şey olmayacakmış gibi gerçeğe temas etmeyen bir tarafımız var. Depremin ardından kocaman belirsizlikle baş başa kalıyoruz. O anda yaşanan panik ve çaresizlik, savaşmak ya da kaçmak gibi refleks belirtileri devreye sokuyor. Dolayısıyla eksik bıraktığımız yeri düşünmeliyiz. Hem psikolojik hem de fiziksel olarak önlemler almalıyız. Alınan önlemler kişinin daha kontrollü olmasını sağlayacaktır. Ayrıca önlem almak bazen başımıza gelecekleri kabullenmenin de bir parçasıdır. Tabii bunu da hem abartmamalı hem de aşırı rahata düşmemeliyiz. O duyguyu orta noktada tutmak büyük bir öneme sahip. Bu noktada AFAD'ın verdiği bilgileri öğrenmek gerekmektedir. Teknoloji kullanıyoruz ve bilgiler içinde boğulmak yerine yararlı olduğunu düşündüğümüz sayfaları takip etmek daha doğru olacaktır."

DEPREM SONRASI YAŞANAN PSİKOLOJİ

Deprem sonrasında bazı insanlarda duyarsızlaşma olduğunu belirten Psikolog Derya Yalçınkaya, deprem sonrası yaşanan psikolojiyi şöyle anlattı:

"Depremin ardından bazı insanlarda duyarsızlaşma olur. Boş boş bakmaya devam ederler. Bu durumda beyin kendini bloke ediyor. Konuşturmaya çalışmak tepkiyi artırabilir. Bazı insanlarda böyle tepkiler görülebiliyor. Müdahale edenlerin depremi yaşayan kişilere soğukkanlı yaklaşması gerekir. Çünkü tekrar yaşadıkları durumu travmatilize edebilirler. Bu noktada insanları yalnız bırakmamak çok önemli. Kontrol duygusu bozulabiliyor insanlarda. Ne yapacağını şaşırıyorlar. Dolayısıyla sakin ve temkinli yaklaşmak gerekir."
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi