• $32,3912
  • 35,0823
  • 2326.79
  • 9087.25
22 Temmuz 2020 Çarşamba 13:41 | Son Güncelleme:

Cilt mantarı fark etmeden vücuda yayılabiliyor! Ayak mantarı neden oluşur?

Cilt mantarı fark etmeden vücuda yayılabiliyor! Ayak mantarı neden oluşur"
IHA

Cilt mantarı bazen fark edilemeyecek boyutlarda ortaya çıkabiliyor. Sık görülen cilt mantarı belirtileri ağrı, kaşıntı, kızarıklık, bölgenin sertleşmesi olarak sıralanıyor. Cilt mantarının bulaşıcı olduğunu belirten uzmanlar, cilt mantarı tedavisi hakkında bilgi verdi.

Cilt mantarı vücudun farklı yerlerinde ortaya çıkan hastalık türlerinden biridir. Ayakkabı tercihinden terleme sorununa kadar birçok şey cilt mantarına sebep olabiliyor. Özellikle ayak mantarı en çok şikâyet edilen sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Kol, bacak ve bel bölgesinde ortaya çıkan cilt mantarının bulaşıcı olduğunu belirten uzmanlar, vatandaşları hastalığa karşı uyardı. 

İHA'ya açıklamalarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Ubeydullah Dalmış, cilt mantarı ile ilgili bilgi verdi. Hastalığın birçok farklı şekilde oluşabileceğini söyleyen Uz. Dr. Dalmış, şu şekilde konuştu:

"Cilt mantarı bazen fark edilemeyecek boyutlarda ortaya çıkabilir, bazı durumlarda ise bu hastalığın ağrı, kaşıntı, kızarıklık, bölgenin sertleşmesi gibi belirtilerle kendisini gösterebilir." 

Cilt mantarının üç farklı çeşidinin olduğunu söyleyen Dalmış, keriyon, anüler ve tineaversicolor olmak üzere üç farklı şekilde kendisini gösteren bir hastalık olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

"Keriyon cilt mantarı: Daha çok hayvancılık ile uğraşan kişilerde ortaya çıkıyor. 

Anüler cilt mantarı: En sık rastlanılan rahatsızlık olduğunu söyleyebiliriz. Bir halkayı anımsatan ve ortadan başlayarak diğer bölgelere doğru yayılan bu mantar türünün oldukça kabarık ve kırmızı şekilde ortaya çıktığını söyleyebiliriz. 

Tineaversicolor cilt mantarı: Bilhassa sık terleyen ve ter problemi olan insanlarda ortaya çıkıyor. Kol, bacak ve bel bölgesinde ortaya çıkan kırmızı kabarcıklar ile kendisini belli ettiğini söyleyebiliriz." 

AYAK MANTARININ OLUŞMASININ SEBEPLERİ NELERDİR?

Cilt mantarının ortaya çıkmasında birden çok sebep olduğunu aktaran Dalmış, cilt mantarının hangi dönemlerde çıktığı ile alakalı şu şekilde konuştu:

"Cilt mantarıyla bilhassa ergenlik döneminizde karşılaşabilirsiniz. Ayrıca, eliniz ve ayağınız gün içerisinde sürekli olarak ıslak kalıyorsa da cilt mantarına yakalanmanız muhtemel. Birçok kişinin hayatınızı kötü yönde etkileyen ayakkabı tercihlerinin de cilt mantarına sebep olduğunu söylemeliyiz. Ayağınız gün içerisinde sürekli olarak ayakkabının içerisinde bulunuyorsa ayak mantarı olma riskiniz var. Bu yüzden, ayakkabı satın alırken bol modellerden yana tercih yapmalısınız. Bir diğer sebep ise kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olması. Vücudun dışarıdan gelen enfeksiyonlarla savaşması anlamına gelen bağışıklık sistemi zayıfladığı takdirde mantar virüsü vücuda girecektir. Gelişen teknoloji sayesinde cilt mantarı oldukça basit bir şekilde tedavi edilebilir. Ayrıca, hap ve krem tedavisi de işe yarıyor."
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi