• $32,3807
  • 35,0043
  • 2326.04
  • 9098.68
28 Temmuz 2020 Salı 13:02 | Son Güncelleme:

Bayramda ağır yemekler kalp hastalığını tetikleyebilir

AA

Kalp-damar hastalığı, kalp yetmezliği ya da hipertansiyon gibi hastalıklara sahip olanların uyguladıkları diyetler büyük bir öneme sahip. Kurban Bayramı öncesi yemekler için vatandaşları uyaran uzmanlar, bir öğün ağır yemeğin dahi kalp damar sağlığına zarar verebileceğini düşündü.

Kurban Bayramlarında kırmızı et tüketimi artıyor. Bayrama en güzel en özel yemekler hazırlanıyor. Bu süreçte ağır yemeklere dikkat çeken uzmanlar, kalp hastalığı olan bireylerin diyetlerinde kırmızı et tüketimini azaltmalarını önerdi. İşte bayramda kalp-damar hastalığı, kalp yetmezliği ya da hipertansiyon gibi hastalıklara sahip olanların dikkat etmesi gerekenler...

AA'ya açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Regayip Zehir, kalp-damar hastalığı, kalp yetmezliği ya da hipertansiyonu olanların, uyguladıkları diyetlerine Kurban Bayramı süresince de devam etmesi gerektiğini belirterek, "Ağır yemeklerden kaçınmalı ve beslenme kurallarını bozmamalıdır. Çünkü bir öğün ağır yemek bile kalp damar sağlığımıza zararlı olabilir." dedi.

FAZLA ET TÜKETİMİ TANSİYONU TETİKLER

Kırmızı etin, yağ, protein, B12, demir, Koenzim Q-10 ve karnitin gibi önemli yapı taşlarını içerdiğini, bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli unsurlarından biri olduğunu aktaran Zehir, şu bilgileri verdi:

"Kırmızı et sağlıklı da olsa porsiyon miktarına, pişirme şekline dikkat etmek sağlığımız için oldukça önemlidir. Fazla et tüketimi tansiyonu, ürik asiti ve kolesterol artışını tetikler. Normal diyette haftada en fazla 2 gün kırmızı et tüketimi önerilmektedir. Ayrıca etlerin yağsız olması ve görünür et yağlarının tüketilmemesi kalp sağlığı için alınabilecek önlemlerdendir." 

ETLİ YEMEKLER YAĞ İLAVE ETMEDEN PİŞİRİLMELİ

Küçükbaş hayvan etinde büyükbaş hayvan etine göre daha fazla yağ bulunduğunu, küçük hayvan eti tüketilecekse yağsız kaburga veya incik kısımlarının tercih edilmesi gerektiğinin altını çizerek, kurban etlerinin mutlaka görünür yağlarının ayrıştırıldıktan sonra tüketilmesini öneren Zehir, şu bilgileri verdi:

"Bunun yanında kolesterolden oldukça zengin olan karaciğer, beyin, böbrek, kelle, paça, dil, yürek, dalak gibi sakatatların tüketiminden kaçınılmalıdır. Yağsız ette bile yüzde 20 oranında yağ bulunduğundan, etli yemekler yağ ilave edilmeden pişirilmelidir. Kurban etini tüketirken özellikle etin yağsız kısımları seçilmeli, kuyruk yağı ve tereyağı kullanılarak yapılan kavurma, kızarma yerine, kendi yağında pişirme, haşlama ızgara, mümkün olabildiğince kısa süreli düşük sıcaklıkta fırında pişirme ile buharda pişirme yöntemi tercih edilmelidir. Özellikle taze etlerin pişirilmesi için basınçlı tencereler kullanılabilir. Zararlı kimyasal ürünlerin oluşmasına sebep olan pişirme yöntemlerinden kaçınılmalıdır."

Doç. Dr. Zehir, ızgara yapılırken dikkat edilmesi gereken hususları da aktararak, etin direkt ızgara alevine maruz kalmasının engellenmesi ve soğan, domates, patlıcan, kabak ve havuç gibi sebzelerin de ızgaraya eklenmesi gerektiğini söyledi.

"BİR ÖĞÜNDEN BİR ŞEY OLMAZ" DEMEYİN

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Regayip Zehir, kurban eti ile donatılmış sofralarda, baklagiller, tam tahıllar, kepekli tahıllar, az yağlı süt ürünleri, diyet lifi içeren gıdalar, sebze ve meyveler gibi diğer yiyecek türlerinin de dahil edilmesinin önemli olduğunu belirterek, şu şekilde konuştu:

"Fakat eğer gün içerisinde fazla et tüketilmişse protein alımını dengelemek için, proteinden zengin diğer besinlerin alımını azaltmak gerekir. Bunların yanında dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da taze kesilen etlerin hemen tüketilmemesidir. Taze kesilmiş etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Dolayısıyla buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş etin tüketilmesi önerilmektedir." 

KAHVALTI NASIL OLMALI?

Sabah kahvaltısında yumurta, peynir, domates, yeşillik ve esmer ekmek gibi sindirimi göreceli olarak daha kolay besinlerin tüketilmesinin fazla et tüketiminden kaynaklanabilecek sindirim sorunlarını da engelleyebileceğini aktaran Zehir, dondurulmuş etlerin pişirmek için çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini söyledi.

Kalp hastaları veya hipertansiyonu olan hastalar için uyarıda bulunan Zehir, şu şekilde konuştu: 

"Kalp-damar hastalığı, kalp yetmezliği ya da hipertansiyonu olanlar, uyguladıkları diyetlerine Kurban Bayramı süresince de devam etmeli, ağır yemeklerden kaçınmalı ve beslenme kurallarını bozmamalıdır. Çünkü bir öğün ağır yemek bile kalp damar sağlığımıza zararlı olabilir. Ağır bir yemek sonrası kalp daha hızlı atmaya başlar, tansiyon yükselir ve yine kana salınan bazı hormonlar kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır. Ağır bir yemek sonrası kanın sindirim organlarında göllenmesi de yine hayati organlara giden kan akımını azaltabilir. Bütün bunların sonucunda kalp krizi oluşması kolaylaşabilir. Bu nedenle bir öğün bile olsa yüksek karbonhidratlı, kızartmalı ve yağlı yemek anlamına gelen aşırı ağır bir yemek, kalbimizi zorlayacaktır." 

TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT!

Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketimi ile birlikte tuz kullanımının da arttığına işaret eden Zehir, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu durum yüksek tansiyon hastaları için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Alınan fazla tuz miktarı kan basıncında aşırı yükselmelere yol açarak beyin kanaması, felç ve kalp krizi riskini artırabilmektedir. Bu nedenle tuz tüketimi günde 5 gramın altında tutulmalıdır (1,5 çay kaşığı veya 1 silme tatlı kaşığı). Bayram ziyaretleri sırasında sunulan ikramlar sıklıkla yoğun tatlı içerdiği için kalp damar ile şeker hastaları bu tatlıları dikkatle tüketmeli, tatlı alımını en az düzeye indirmeli, hafif olan sütlü tatlıları tercih etmeli, bunun yanında şekerli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Günlük ortalama 2,5 litre su tüketimine dikkat edilmelidir. Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi nedeniyle uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemleri ile karşılaşabilmektedir. Bu tür içeceklerin tüketilen miktarlarına dikkat edilmelidir. Bayram süresince yenilen besinlerin sindirimini kolaylaştırmak için daha fazla hareket edilmeli, mümkünse yüzerek spor yapılmalıdır. Tabii ki hastalarımız tüm bu önerileri dikkate alırken unutmamaları gereken bir nokta, kurban vazifelerini yerine getirirken aşırı efor gerektiren işlerden uzak durmaları gerekliliğidir."
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı