• $7,8188
  • €9,2668
  • 481.04
  • 1211.51
Haber hattı
0530 708 54 54
Haber hattı
0530 708 54 54
26 Eylül 2020 Cumartesi 12:09 | Son Güncelleme:

Antioksidan deposu aronya ve mürver bağışıklığı güçlendiriyor

Antioksidan deposu aronya ve mürver bağışıklığı güçlendiriyor
AA

Aronya ve mürverin bağışıklığı güçlendirdiği belirtiliyor. Üzümsü meyveler grubundan olan bu iki meyve hem sağlık sektöründe kullanılıyor hem de reçel olarak tüketilebiliyor. İşte aronyanın ve mürverin bilinmeyen faydaları...

Son yıllarda aronya ve mürver meyvelerine olan talep arttı. Edirne'de, bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle sağlık sektöründe de kullanılan "aronya" ve "mürver" meyvelerinin hasadı başladı. Özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerini alarak aronya ve mürver ağaçlarının yemişleri özenle toplanıyor. Peki, bu iki meyve neye iyi geliyor? 

AA'ya açıklamalarda bulunan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, 2017'de Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce "aronya" ve "mürver" yetiştiriciliği ile ilgili proje başlatıldığını söyledi. Bu konuda Malatya, Tokat, Yalova ve Edirne'deki tarımsal araştırma enstitülerince çalışmalar yapıldığını belirten Tülek, "Bu ürünlerin bölgemizdeki ekolojik şartları, ekolojik istekleri ve adaptasyonunun belirlenmesine, aynı zamanda elde edilen ürünlerin biyo yararlılığına yönelik çalışmalar yürütülüyor." dedi. 

REÇEL OLARAK DA TÜKETİLİYOR

Tülek, bu iki meyvenin sağlık alanında da kullanıldığını ifade ederek, "İki meyve de üzümsü meyveler grubundan olup insan sağlığı açısından bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle oldukça önemli. Yüksek miktardaki antioksidan ve antosiyanin içeriği ile eczacılıkta da kullanılmaktalar." diye konuştu. Tülek, aronya meyvesinin taze ya da kuru olarak kullanılabildiğini, reçel olarak da tüketildiğini dile getirdi. 

 "ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ YÜKSEK" 

Tülek, antioksidanın insan sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Antioksidanlar insan vücudunda serbest, radikal olarak bulunan ve insan vücuduna hasar yapan molekülleri temizleme özelliği gösteriyor. Yine antosiyaninler de sağlık açısından fayda sağlamaktadır. Antioksidan ve antosiyaninler kırmızı ya da mor rengi içeren meyve gruplarında yoğun bulunur. Mucize bitki olarak adlandırılan aronya ve mürver antioksidan ve antosiyanin özelliği en yüksek meyvelerdendir." 

TRAKYA VERİM AÇISINDAN UYGUN BİR YER

Frenk üzümü, böğürtlen, çilek ve mavi yemiş gibi ürünlere göre, aronya ve mürver meyvesinde antioksidan oranının 2 kat fazla olduğunu aktaran Tülek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Antosiyanin içeriği olarak da 4-5 kat fazladır. Dolayısıyla belli oranlarda tüketimleri oldukça faydalıdır. Aronya Kuzey Amerika orijinli bir bitkidir. Birçok ülkede yoğun tarımı yapılıyor. Üzerinde çalıştığımız türler yabani değil, kültürü yapılmış türlerdir. Tabi Avrupa'da ve tarımı yapılan ülkelerde kilogram birim fiyatı 1 ya da 1,3 avrodur. Adaptasyon çalışmalarına bakıldığında Trakya'da oldukça verimli, mevsim şartlarına da uygun. Bu bitkilerin su isteğinin olduğunu söylemek gerekiyor. Biz de alanımızdaki bu ürünleri modern sulama sistemleriyle suluyoruz."
<p>Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Büyükelçisi Fransisco Javier Hergueta Garnica'ı Cumhurbaşkan

Başkan Erdoğan, İspanya Büyükelçisi Garnica'ı Külliye'de kabul etti

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Niğde'de 14 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

Sur'daki tescilli ''Diyarbakır evleri'' restore ediliyor