• $8,2964
  • €10,0799
  • 489.292
  • 1444.87
22 Nisan 2021 Perşembe 16:41 | Son Güncelleme:

30 yıllık ustadan güllaç tarifi! Güllacın püf noktası kullanılan süt

30 yıllık ustadan güllaç tarifi! Güllacın püf noktası kullanılan süt

Güllaç tarifi Ramazan'da en çok sevilen ve yapılan tatlıların başında geliyor. Hafif tatlı olması itibarıyla mideyi yormayan güllaç görselliği ile sofraları süslüyor. Peki, en iyi güllaç nasıl yapılır? Güllacın püf noktası nedir? İşte 30 yıllık tatlı ustasından güllaç tarifi ve malzemeleri haberimizde...

Güllaç tarifi ve malzemeleri Ramazan'da en çok araştırılan tatlılardan biri. İftara güllaç yapmayı düşünenler için 30 yıllık tatlı ustasından güllaç tarifini adım adım anlattık. Besleyici bir tatlı olan güllaç, mideyi yormadığı ve hazmı kolay olduğu için ramazanda çok tüketiliyor. Gül suyunun serinletici aroması da oruç tutanların tercih etmesinde önemli rol oynuyor. Peki, güllacın püf noktası nedir?

AA'da yer alan habere göre Osmanlı saray mutfağında ramazan aylarında baş tacı edilen güllacın adı içine eklenen gül suyundan geliyor. İlk yapıldığı dönemde sütle birlikte gül suyu da kullanıldığı için "güllü aş" olarak adlandırılan tatlının adı zamanla "güllaç"a dönüştü.

Güllacı manda sütüyle yaparak daha lezzetli hale getiren 30 yıllık tatlı ustası Cemal Kılıç, çok hassas bir ürün olan bu tatlının lezzetli olması, mideye ve göze hitap etmesi gerektiğini söyledi.

30 YILLIK USTANIN GÜLLAÇ TARİFİ

Güllaç yapımında kullanılacak malzemelerin özenle seçilmesi gerektiğini dile getiren Kılıç, iyi bir güllaç için şu tarifi verdi:

"Hafif bir tatlı olduğu için içeriğini özenle hazırlıyoruz. İlk olarak genişçe bir kaba sütü döküyoruz. 30-40 dereceye geldiğinde süte şekeri katıyoruz. Yetmiş dereceye geldiğinde sütün altını kapatıyoruz. Güllaç yaprağının ince olması lazım ve süte girdiği zaman yırtılmaması lazım. Güllaç yaprağı çok hassastır. 10 kişilik bir güllaç için 16 yaprak kullanılır. 8 yaprağı alta 8 yaprağı üste diziyoruz. İlk 8 yaprağı koyduktan sonra üstüne cevizi düzenli bir şekilde diziyoruz. Sekiz yapraktan sonra tekrar süt ekliyoruz ki alttaki yaprakların kurumaması için. 10 kişilik bir tepsi için 3,5 litre süt kullanıyoruz. Yarısını tepsiye boşaltıp yufkalarınızı ıslatarak tepsiye dizmek, yarısını da ara ara ilave etmek için."

GÜLLACIN PÜF NOKTASI KULLANILAN SÜT

Kılıç, lezzetli bir güllaç için özenle seçilmiş ceviz kullanılması gerektiğine dikkati çekerek, cevizin her tarafa eşit bir şekilde dağıtılması gerektiğini anlattı.

Cemal Kılıç, 10 kişilik bir tarif için 350 gram ceviz kullandığını belirterek, "Lezzetli bir güllaç için iyi bir süt kullanılması lazım. Bizim kalitemizin sırrı manda sütü. Manda sütüyle güllacın lezzeti daha da artıyor. Yüzde 50 manda yüzde 50 inek sütü kullanıyoruz. Pancar şekeri kullanıyoruz. Herhangi bir katkı maddesi yok. Cevizin üstüne 8 kat daha güllaç koyduktan sonra kalan sütü de tümüne yediriyoruz. Sütün 70 derecede olması gerekiyor." dedi.

BİR SAAT DİNLENDİRİLMESİ GEREKİYOR

Güllacın sütü çekmesi için yaklaşık 1 saat dinlendirilmesi gerektiğini anlatan Kılıç, daha sonra kiraz, çilek gibi meyvelerle hazırlanarak servis edilebileceğini söyledi. Kılıç, oruç açıldıktan yarım saat sonra güllaç yenilmesini tavsiye etti.

Güllaç, Osmanlı şehzadelerinin sünnet törenlerinde tercih ediliyordu.

<p>Astrolog Özlem Recep, 'Kadro bekleyenler alanları ile ilgili olumlu olan süreçlerin içerisindeyiz

11 Mayıs Boğa Burcu Yeniayı'nın burçlara etkisi

Demir yoluyla taşınan bor, seramik ve mermer miktarı arttı

Bakan Karaismailoğlu, Trabzon'da inceleme ve ziyaretlerde bulundu

Osmaniye'de tarlada bulunan yaban kedisi yavruları bakıma alındı