• $32,3156
  • 35,1077
  • 2293.04
  • 9057.47
11 Şubat 2021 Perşembe 18:04 | Son Güncelleme:

Ömür Gedik kimdir, hastalığı nedir? Romatoid Artrit Otoimmün hastalık nedir, tedavisi var mı?

Ömür Gedik kimdir, hastalığı nedir" Romatoid Artrit Otoimmün hastalık nedir, tedavisi var mı"

Ömür Gedik, hastalığı ile ilgili sosyal medya hesabı Instagram üzerinden son duruma ilişkin paylaşımda bulundu. Ömür Gedik paylaşımında hastalığının tedavisi olmayan bir hastalık olarak duyurduğu Romatoid Artrit bir diğer adıyla Otoimmün hastalığı gündeme bomba gibi düştü. Bağışıklık sisteminin normalden fazla çalıştığını belirten Gedik, kahve, patlıcan ve domatesi hayatından çıkardığını sözlerine ekledi. İşte Ömür Gedik ve hastalığı ile ilgili önemli bilgiler...

Ömür Gedik, sosyal medya üzerinde hastalığı ile ilgili yaptığı paylaşım ile birlikte gündeme geldi. Uzun süredir yaşamış olduğu o zorlu süreci sevenleriyle paylaşan Ömür Gedik, "Sizin de otoimmün hastalığınız var mı?" diyerek bir paylaşımda bulundu. Peki Ömür Gedik kimdir, hastalığı nedir? Romatoid Artrit Otoimmün hastalık nedir, tedavisi var mı?

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar ile adından söz ettiren Ömür Gedik, tedavisi olmayan bir hastalığa yakalandığını duyurdu. Geçtiğimiz yıl çekildiği bir kareyi paylaşan Gedik, hastalığıyla ilgili tüm detayları anlattı. Ömür Gedik, iyileşmek için domates, patlıcan ve kahveyi hayatından çıkarmak zorunda kaldığını da sözlerine ekledi.

Ferhat Göçer ile mutlu bir beraberliği olan Ömür Gedik, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla tedavisi olmayan bir hastalığa yakalandığını duyurdu.

'ORGANLARA SALDIRIYOR'

Hastalığı hakkında sosyal medya hesabından açıklama yapan Ömür Gedik, şu ifadeleri kullandı: 'Sizin de otoimmün hastalığınız var mı? Eklem ağrısı bile bir belirti. Ben kendi kendine zarar verenlerdenim, yani otoimmün bir hastalığım var. Bağışıklık sistemim olması gerekenden fazla çalışıyor ama bana iyilik yapacağına yanlışlıkla vücudumun normal dokularına ve organlarına saldırıyor... Yani düşmanlarla savaşacak olan askerlerim gelip beni vuruyor.

'KİŞİNİN VİRÜSLERE YAKALANMASINI ENGELLİYOR AMA...'

Bunun nedenlerinden bir tanesi normalde negatif olması gereken HLAB27 geninin bende pozitif olması. HLAB27'nin pozitif olması kişinin virüslere yakalanmasını engelliyor ama diğer yandan da otoimmün hastalıklara yatkın olmasına neden oluyor. Bendeki otoimmün hastalık romatoid artrit, yani iltihaplı romantizma kronik bir inflamatuar bozukluk aslında. Bulaşıcı değil, neden kaynaklandığı bilinmiyor ve eklem, akciğer, kalp ve kan damarlarına saldırabiliyor. Tedavisi yok!

'GLUTENSİZ BESLENECEĞİM'

Sadece bağışıklık sistemini baskılamak sureti etkileri azaltılabiliyor. Yan etkilerine rağmen kortizon almak gerekebiliyor mesela. Ben romatoid artrit (RA) doğal yollardan, ilaç almadan savaşmak istediğimi her fırsatta dile getiriyorum. Prof. Dr. Betül Uğur Altun, RA ile yaşarken glutensiz bir beslenme düzenine geçmemi söylemişti. Hastalığın ilerlemesi ile artık bir şeyler yapmam gerekiyordu. Şu anda Amerika'da yaşayan lise ve üniversite arkadaşım Zeynep Çolpan, 'eliminasyon diyeti' adlı bir makale gönderdi. Bir süreliğine bazı yiyecekleri hayatınızdan çıkarıyorsunuz ve bunun sağlığınız üzerindeki etkilerini gözlemlemeye başlıyorsunuz.

Betül'ün de tavsiyesini aklımda tutarak ilk glutenle başladım. Bir süredir eklem ağrılarımdaki azalmanın farkındayım. Bir kaç hafta sonra sırasıyla domates, patates, patlıcan, soya, biber ve kahveyi de teker teker hayatımdan çıkararak sonuca etkilerini değerlendireceğim. Eğer sizin de herhangi bir rahatsızlığınız varsa eliminasyon diyeti yapmanızı ve hangi besinin size zarar verdiğini görmenizi öneririm.'

OTOİMMÜN HASTALIKLAR NELER?

80'den fazla otoimmün hastalık bulunuyor. En yaygın 14 tanesi olarak şunları sayılabilir: Tip 1 Diyabet, Romatoid Artrit (RA) (Eklem İltihabı), Sedef Hastalığı (Psöriyazis/Psöriyatik Artrit), Multipl Skleroz (MS), Sistemik Lupus Eritematozus, İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı (İBH), Addison Hastalığı, Graves Hastalığı, Sjögren Sendromu, HaşimatoTiroiditi, Myasthenia Gravis, Vaskülit, Pernisiyöz Anemi, Çölyak Hastalığı

OTOİMMÜN HASTALIKLARDA ORTAK OLAN BAZI BELİRTİLERİ:

Yorgunluk, ağrıyan kaslar, şiş ve/veya kızarmış eklemler veya dokular, düşük ateş, konsantrasyon zorlukları, eller ve/veya ayaklarda karıncalanma ve/veya uyuşma, saç dökülmesi ve deri döküntüleri

Her hastalıkta olduğu gibi otoimmün hastalık belirtilerinin de bireysel farklılıklara sahip. Bazı otoimmün rahatsızlıklarda belirtiler, sedef hastalığı, eklem romatizması veya multipl skleroz vakalarında olduğu gibi ara ara gelip gidebilir. Bu artış ve gerileme döngüleri, alevlenme ve hafifleme olarak bilinir.

ROMATOİD ARTRİT NEDİR?

Romatoid Artrit (RA), el ve ayak eklemleri gibi daha çok küçük eklemleri simetrik yani karşılıklı olarak tutan müzmin seyirli iltahaplı bir romatizmadır. Sadece küçük eklem tutulumu ile kalmayıp diz, kalça, omuz gibi büyük eklemleri de tutabilir.

ÖMÜR GEDİK KİMDİR, KAÇ YAŞINDA?

22 Aralık 1970 doğumlu.

1992'de Boğaziçi Üniversitesi, İngiliz Filolojisi'nden mezun oldu.

Üniversiteden mezun olduktan sonra Sabah Dergi Grubu'nda çalışmaya başlayan Ömür Gedik, 1993'te Hürriyet'e geçti.

Boğaziçi Üniversitesi Hazırlık Bölümü'nde 1 sene okutmanlık yaptı.

1999 yılında Hürriyet Kültür Sanat Servisi'nde görev yapmaya başlayan Ömür Gedik'in Hürriyet Kelebek'te ağırlıklı olarak sinema üzerine yazılara yer verdiği bir köşesi vardır.

Televizyonculuğa 2004'te başlayan Ömür Gedik 1 sene boyunca tv8'de sinema içerikli Stüdyo programını hazırladı ve sundu.

2005'ten itibaren Kanal D'de yayınlanan sinema programı Cinemania'yı hazırlayıp sunmaktadır.

2012 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin açılışı Ömür Gedik tarafından yapıldı.

18. Kral Müzik Ödülleri'nde "HAÇİKO" projesiyle Kral Pop Özel Ödülü'nü aldı. Ömür Gedik, ödülü alırken yaptığı konuşmasında;

"Anatole France, 'Bir insan bir hayvanı sevene kadar ruhunun bir kısmı uykudadır' demiş. Ruhu uykuda olanları uyandırma çabamda bana destek olmaya devam etmenizi istiyorum. Bu ödülü sadece kedi ve köpekler için değil, tüylü tüysüz tüm hayvanlar için, hayvanseverler adına alıyorum" dedi.

Ömür Gedik ayrıca Tüketici Akademisi tarafından düzenlenen 25. Uluslararası Tüketici Zirvesi'nde Yılın En Çok Çalan Şarkı ödülünü aldı.

Hayvan hakları konusundaki çalışmaları ile de dikkat çeken Ömür Gedik kısa adı HAÇİKO olan Hayvanları Çaresizlik Ve İlgisizlikten Koruma Derneği'nin kurucu başkanıdır.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şubat 2011'de hayvansever sanatçılar ile yaptığı toplantıda da yer alan Ömür Gedik, HAYTAP ile ortaklaşa gerçekleştirdiği organizasyonlarda hayvan hakları konusunda çalışmalar yapmaktadır.

Ömür Gedik tüm geliri hayvanlar yararına kullanılan "Hop Dedik Orda Kal" isimli single albümünde Teoman ile Portakal Orda Kal, Burak Kut ile Aşk Var Ya, Halil Sezai Paracıkoğlu ile Paramparça isimli şarkılarında düetler yaptı.

2015 yılında çıkarttığı "Hey Onbeşli" ve "Karşılaşma" isimli single çalışmaları ile büyük beğeni toplayan Gedik, çeşitli festival ve etkinliklerde de sahne alıyor.

Tayga isimli bir kız çocuğu vardır.

Şarkılar

İlişki Durumu Çelişkide

Radyoda

Dillirga

Portakal Orda Kal

Paramparça

Karşılaşma

Aşk Var Ya

Ağla Halime

Sana Neler Edeceğim

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'