2 Eylül 2015 Çarşamba 17:35 | Son Güncelleme:

'İlk 15’e kalmak büyük mutluluk…'

'İlk 15’e kalmak büyük mutluluk…'

Yönetmenliğini Çağıl Nurhak Aydoğdu’nun yaptığı, başrolleri Ece Tatay, Serhat Yiğit, Hülya Böceklioğlu, Recep Yener, Ahmet Kaynak ve Gözde Okur'un paylaştığı ‘Yarım’ adlı sinema filmi 22. Altın Koza Film Festivali kapsamında düzenlenen Uzun Metraj Film Yarışması’nda 15 film arasına girerek finale kaldı. 14-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde 15 eser arasında 1. olan film 350 bin TL’lik ödülün sahibi olacak. ‘Yarım’ usta oyuncu Recep Yener’in de son filmi oldu. Sanatçı kısa bir süre sonra vefat etti.

Filmin başrol oyuncularından Ahmet Kaynak; “Yarım sinema filminde evin en büyük oğlu Emin’i oynuyorum. Engelli bir kardeşi var, aile özürlü olduğu için sürekli küçük kardeşe ilgi gösterilmiş. Bu durum Emin’in çok zoruna gidiyor ve ailesine karşı çıkıyor… Emin içine kapanık, her şeyi derinde yaşayan, köyde yetişmiş kasabalı genç bir adam..” dedi.

TÜRKİYE’NİN DOĞU VE BATISINI ÖTEKİLEŞTİRMEDEN GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR!

Türkiye’nin doğusu ve batısını ötekileştirmeden bir aile hayatı üzerinden anlatan film izleyiciyi bir hayli şaşırtacak. Doğu’dan gelen kızı, Batı da ki engelli gençle evlendirmek isteyen anne kendisine bir şey olursa ‘başka biri oğluna bakamaz diye’ evladını düşünüyor. Engelli bir çocuk 15 yaşında ki kız ile evlilik hayatına sürükleniyor.

“HERKES AMATÖR RUHLA ÇALIŞTI”

Filmin ilk 15’e kalmasından büyük heyecan duyduğunu belirten Ahmet Kaynak, “Herkes amatör ruhla büyük bir istekle çalıştı. Üç hafta gibi kısa bir sürede Muğla ve Malatya’da çekildi. 22. Altın Koza Film Festivali’nde yarışacak olmasından son derece mutluyuz” diye konuştu. Usta oyuncu Recep Yener’in filmden sonra vefatına ekipçe çok üzüldüklerini belirten Kaynak; “Recep Yener son filmini göremedi, mekanı cennet olsun. Bu üzüntümüzün haricinde profesyonel ekibin amatör ruhu çok iyi yansıttığına inanıyorum” dedi.

“SEVGİ SINIR TANIMIYOR”

“Doğu’nun ihmal edilmişliğine de yer veriyor mu?” Buna özellikle değinilmiyor ama doğu'dan batıdan insanın ihmal edilmişliğine altı çizilmeden güçlü göndermeler var. Filmin genel konusu da zaten ötekileştirmeden ihmal edilmişlikler, yarım kalmışlıklar üzerine.. 

İLK 15’E KALAN FİLMLER

Senaryosunu Özge Aras ve Çağıl Nurhak Aydoğdu'nun yazdığı, yönetmenliğini Çağıl Nurhak Aydoğdu’nun  üstlendiği ‘Yarım’ adlı sinema filmi finalde; Emin Alper’in yönettiği ‘Abluka’, Senem Tüzen’in ‘Ana Yurdu’, Nesli Çölgeçen’in ‘Çalsın Sazlar’,  Tunç Davut’un ‘Dolanma’,  Barış Atay’ın ‘Eksik’,  Erden Kıral’ın ‘Gece’, Faruk Hacıhafızoğlu’nun ‘Kar Korsanları’, Çiğdem Sezgin’in ‘Kasap Havası’, Mehmet Eryılmaz’ın ‘Misafir’, Emine Emel Balcı’nın ‘Nefesim Kesilene Kadar’ , Selim Evci’nin ‘Saklı’, Tolga Karaçelik’in ‘Sarmaşık’, Ahu Öztürk’ün ‘Toz Bezi’ ve Görkem Yeltan’ın ‘Yemekteydik ve Karar Verdim’ adlı uzun metrajlı filmleri ile yarışacak.

Filmin konusu:

Yarım, iki yarımın bir bütün edebilme hikayesidir. Ailelerinin iyi niyetle yaptıkları kötülüğü yaşamak zorunda kalmış iki çocuk aklın, toplumsal yapıya ayak uydurma zorundalıklarını konu alır. Toplumda normalleşme; herkes gibi olabilme baskısını Türkiye’nin doğusu ve batısını birleştirerek bir aile hayatı içinde anlatır. Sistemin öğretilerinden uzak olan çocuksu dünyada ‘öteki’nin yerinin olmadığını, ötekileştirmenin sistem öğretisi olduğunu biri engelli ve biri etnik farklılığı olan iki kişi üzerinden altını çizmeden anlatmaya çalışır.

Başlangıçta birbirini reddeden iki çocuk arasında, iyilik, şevkat duygularının ön plana çıkmaya başlamasıyla naif bir ilişki bağı oluşur; birbirlerini sevmeye başlarlar. Kişisel ve toplumsal engellerini yok  sayarak, çocuk akılları ve hisleriyle romantik  sayılabilecek anları ilk defa birlikte tadarlar.

Senaryonun ve rejinin doğallık ve gerçekçiliği birinci derecede gözetme çabaları Oyuncuların gerçekçi karakter yaratımları ile birleşince samimi bir film ortaya çıkmış. Oyuncuların performanslarındaki başarı filmin başından sonuna kadar izleyeni filme yakın tutmada etkili oluyor.

Çekimleri Muğla Ula ve  Malatya Haçova’da gerçekleştirilen filmde yöre halkı da gönüllü olarak rol aldı. 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi