• $32,3475
  • 35,1333
  • 2303.27
  • 9079.97
24 Ocak 2019 Perşembe 09:19 | Son Güncelleme:

Ayşen Gruda kimdir neden domates güzeli lakabını almıştır? İşte Ayşen Gruda'nın hayatı

Ayşen Gruda kimdir neden domates güzeli lakabını almıştır" İşte Ayşen Gruda'nın hayatı

Türkiye büyük bir değerini daha kaybetti. Ayşen Gruda dün uzun süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Usta sanatçının cenaze programı belli olurken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da başsağlığı mesajı yayınladı. Ayşen Gruda'nın cenazesi 25 Ocak Cuma günü öğle namazına mütekip olarak Zincirlikuyu Camii'nde uğurlanacak. Peki Ayşen Gruda kimdir, nerelidir, neden 'Domates Güzeli' lakabını almıştır. İşte usta sanatçı hakkında merak edilenler...

Ünlü sanatçı Ayşen Gruda'dan dün üzücü haber geldi. Bir süredir yoğun bakımda tedavisi devam eden Türk tiyatro ve sinema oyuncusu 74 yaşındaki Ayşen Gruda hayatını kaybetti.  Yeşilçam’ın usta ismi Ayşen Gruda, hayatını kaybetti. 1 aydan fazla süredir yoğun bakımda olan Ayşen Gruda, bir süredir pankreas kanseriyle mücadele ediyordu.
 

AYŞEN GRUDA'NIN HASTALIĞI NEYDİ - TIKLA ÖĞREN 

AYŞEN GRUDA'NIN EŞİ VE KIZI KİMDİR - TIKLA ÖĞREN 

AYŞEN GRUDA'NIN BİLİNMEYENLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Basın mensupları yapılacak açıklama için hastaneye davet edildi:

Değerli Basın Mensupları, 

Türk Sinema ve Tiyatrosunun Duayen isimlerinden Sevgili Ayşen Gruda'nın sağlık durumundaki önemli gelişmeler nedeniyle basın açıklaması 23 Ocak 2019 Çarşamba 15.30’da hastanemizde yapılacaktır. 

AYŞE GRUDA NEDEN HAYATINI KAYBETTİ?

Yeşilçam’ın usta ismi Ayşen Gruda, hayatını kaybetti. 1 aydan fazla süredir yoğun bakımda olan Ayşen Gruda, bir süredir pankreas kanseriyle mücadele ediyordu. 

DOSTLARI YASTA

Ünlü sanatçı Ayşen Gruda'nın vefatı ünlü isimleri yasa boğdu. Ünlü oyuncunun dostları acılarını şu sözlerle dile getirdi.

RASİM ÖZTEKİN

Kadın komedyen çok zor çıkar işte onlardan birini kaybettik. onunla çok sahne paylaştık. Ayşen ile sahne paylaştığın zaman yapacağın işe 1-0 önde başlarsın.Moral olarak yükseltir. böyle anları çok yaşadık. Bir yılbaşı günüydü. Gece kulübünden başka bir yere şov yapmaya gidiyorduk. Tam gece 24.00'da Boğaz Köprüsün'nde geçiyorduk. 'Rasim ne şanssız adamsın, yeni yıla benimle girdin' dedi. Allah gani gani rahmet eylesin. Ayşen işini çok severek yaptığı için her oynadığı rolü severek oynamıştır diye düşünüyorum.

ZİHNİ GÖKTAY

Çok üzgünüm. Maalesef kendisiyle 1964 yılında profesyonel olmuştuk. Çok sayıda dizide beraber oynadık. Şuan da televizyonlardan öğrendim.  Çok üzgünüm söyleyecek bir şey bulamıyorum. Çok renkli bir karakterdi. Yeri doldurulamayacak sanatçılardan biriydi. Bütün sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Başımız sağ olsun, söylenecek bir şey yok. Çok üzgünüm.

ATİLLA DORSAY:

Çok büyük bir kayıp. Öyle bir dönem ki gerçekten komedinin kral olduğu bir dönem. Mesela Devekuşu Kabere Tiyatrosu'nda yıllarca bizi eğlendiren çok müthiş bir ekip. Aralarında Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar vardı. Kadın oyunculardan biri de Ayşen Gruda'ydı.

Sonra Ertem Eğilmez; muhteşem adam... Arzu Film dönemi ayrı bir türdür. Onun kadrosunu oluştururken Ayşen Gruda'yı da aldı. Öyle filmler yaptılar ki, kimi zaman dram, kimi zaman komediye dönük filmlerde oynadılar.

Domates Güzeli olarak da anılmıştı; komik bir lakaptı tabi... Güldürmeyi o kadar iyi bilen bir insandı ki özel hayatında da çok espriliydi. Hayata dönük, dört eliyle hayata sarılmış biriydi.

Bu hastalığı atlatacağını ümit ediyorum, ancak başaramadı. Allah rahmet eylesin.

ALİ POYRAZOĞLU

Tiyatro seyircinin başı sağ olsun. Bilhassa torunun da başı sağ olsun.

Hiçbir şey söylemek istemiyor insan bu durumlarda. Sessiz sedasız bir kadıncağızdı. Büyük bir oyuncuydu. Benim sahneye ilk beraber çıktığım oyuncuydu. O ve ablasıyla birlikte bir amatör tiyatroda oynamıştık.

Domates güzeli olarak büyük şöhrete sahip oldu. Kendini mesleğine adamış, dengeli aklı başında ve de Atatürkçü, laik sağlam bir aydındı. Hepimizin başı sağ olsun.

FATMA GİRİK

Türkiye'nin başı sağ olsun. Biraz önce söylediğiniz gibi teker teker kayboluyoruz. Daha güzel bir yere mi gidiyoruz bilmiyorum ama azalıyoruz. Yerine birileri geliyor ama kimse kimsenin yerini tutamaz. Sadece sinemanın değil, tüm Türkiye'nin başı sağ olsun. Ayşen Gruda başkaydı. Bir sürü kabiliyetli insan vardır. Kimse kimsenin yerini tutamaz. İş aşkı da , sinema disiplini de bir aradaydı. Komple bir sanatçıydı.

AYŞEN GRUDA KİMDİR?

Yeşilçam'ın ve Türk sinemasının dev isimleriden biri olan sevilen oyuncu Ayşen Gruda geçtiğimiz gün rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı. Durumu hakkında henüz olumlu bir gelişme olmayan Ayşen Gruda'nın son sağlık durumu hakkında bilgi veren doktorları tedavinin devam ettiğini söyledi. Peki neredeyse her filmi ezbere bilinen Ayşen Gruda kaç yaşında, kaç kere evlendi, ilk eşi kim ve Ayşen Gruda'nın çocukları kim?

Usta oyuncu Ayşen Gruda aslen İstanbullu ve 1944 doğumlu. Şu an 74 yaşında olan Ayşen Gruda ilk evliliğini 1965 yılında tiyatrocu Yılmaz Gruda ile yaptı. Bu evlilikten Elvan adında bir kızı oldu. Çift uzun süre birlikte yaşadı fakat ilişkileri boşanmayla sonlandı. 

Tiyatro ve sinema oyuncusu Ayşen Gruda kimdir?

Ayşen Gruda, 30 Kasım 1945 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Domates güzeli lakabıyla tanındı. Babası tren makinisti olan Ayşen Gruda, Üç kız kardeşten ortancasıdır. Ablası Ayten oyunculuğu seçti, Avni Dilligil’in tiyatro ekibinde yer aldı. Ayşen, Avukat olmak istiyordu, ancak babası ölünce Lise 2 öğrencisiyken geçim sıkıntısı yaşamamak için oyunculuğa başladı. Gruda’nın tiyatroya adımını atması Tevfik Bilge’nin turne tiyatro ekibinde yer almasıyla profesyonel olarak başladı. Turnelerden birinde Ankara Meydan Sahnesinde tiyatro oyuncusu Yılmaz Gruda ile tanışıp evlendi. Elvan adında bir kız çocuğu dünyaya getirdiğinde bir süre tiyatroya ara verdi. Ancak bu evlilik uzun sürmedi. Kızlığında soyadı Erman olan Ayşen Gruda, boşandıktan sonra da bu soyadla tanındığı için soyadını değiştirmedi. 16 sene tiyatroda oynayıp çok fazla tanınmamış olmasına rağmen 1977 yılında bir gece yaşadığı olayla bir anda ünlü oldu. Televizyonda bir eğlence programında oynanan skeçte Domates Güzeli Nahide Şerbet tiplemesi ile bir anda halkın gönlüne girdi.

Yakın dostu Adile Naşit’in kendisini yönetmen Ertem Eğilmez’le tanıştırmasıyla bir anda sinema dünyasına girmiş oldu. Ertem Eğilmez kendisine önce Hababam Sınıfı filminde küçük bir rol verdi. Daha sonra birçok filmde rol almaya başladı.  Yeşilçam'ın birçok komedi filminde Şener Şen, Kemâl Sunal ve İlyas Salman gibi önemli isimler ile rol aldı. Çok sayıda sinema filmi, TV dizisi ve tiyatroda izleyicinin karşısına çıktı.

Rol aldığı sinema filmleri:

Seni Seviyorum Adamım (2014), Pazarları Hiç Sevmem (2012) – Feyziye, Kağıt (2010)

Gece Gündüz (2008) – Hayriye, Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu (2006) - Safiye ana, İlk Aşk (2006) – Hatice, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? (2006) - Karagöz'ün annesi, Keloğlan Karaprens'e Karşı (2006) – Sultan, Hababam Sınıfı Merhaba (2003) - Ayşe Hanım, Şenlik Var (1994), Rumuz Sev Beni (1993), Aile Pansiyonu (1987), Seyyar Kamil (1987) – Gülbahar, Ağa Bacı (1986), Aşık Oldum (1985) – İnci, Uyanıklar Dünyası (1985), Namuslu (1985), Fakir Milyoner (1985), Şendul Şaban (1985) – Ayşen, Gırgıriyede Büyük Seçim (1984) – Sevim, Şekerpare (1983) – Peyker, Çiçek Abbas (1982), Doktor Civanım (1982), Dolap Beygiri (1982) – Hacer, Görgüsüzler (1982), Hababam Sınıfı Güle Güle (1981) – Melahat, Davaro (1981), Gırgıriye (1981), Gırgıriyede Şenlik Var (1981) – Sevim, Renkli Dünya (1980), Doktor (1979), Şark Bülbülü (1979), Avanak Apti (1978), Neşeli Günler (1978) – Nilgün, Çöpçüler Kralı (1977), Gülen Gözler (1977) – Fikret, Hababam Sınıfı Tatilde (1977), İbo İle Gülşah (1977), Şaban Oğlu Şaban (1977), Sarmaşdolaş (1977), Öyle Olsun (1976) - Ayşen Huyugüzel, Aile Şerefi (1976) – Ayşe, Güngörmüşler (1976), Süt Kardeşler (1976) – Emine, Tosun Paşa (1976) - Zekiye Tellioğlu, Bizim Aile (1975), Delisin (1975) – Şaziment, Bitirimler sınıfı (1975) – Cevriye, Bir Araya Gelemeyiz (1975)- Necati'nin eşi, Hanzo (1975) – Feride, Hababam Sınıfı (1974) - Bilgi Yarışmasının Sunucusu.

Rol aldığı televizyon dizileri:

Ayrılsak da Beraberiz (dizi, 2015) - Konuk Oyuncu, Beş Kardeş, Ruhumun Aynası, Galip Derviş (2014) - Nine (Konuk Oyuncu), Hoştanlı – Kalaylı Saray (2013), Leyla ile Mecnun (dizi), Petekle 10 Numara, Medyatik, Karışık Aile, Zoraki Başkan, Aile Reisi, Mert ile Gert, Gece Gündüz, İki Aile, Fessupanallah, Fırtına, Sen misin Değil misin, Güz Yangını, Dayı, Ana Kuzusu, Kaygısızlar, Ana, Krem, Seyahatname, Evimiz Olacak mı?, Sultan Makamı.

Rol aldığı oyunlar:

Dün Gece Yolda Giderken Çok Tuhaf Bir şey oldu, Hisseli Harikalar Kumpanyası-Haldun Dormen, Papaz Kaçtı-Philip King, Bizim Sınıf-Ferhan Şensoy, Yedi Kocalı Hürmüz-Sadık Şendil, Hababam Sınıfı Müzikali-Rıfat Ilgaz, Deve Kuşu Kabare-Haldun Taner, Mum Söndü-Müsahipzade Celal, Ah Evlendim Vah Evlenemedim.

HAYATI

Ayşen Gruda, 30 Kasım 1944 tarihinde Erman Ailesi’nin ortanca kızı olarak İstanbul, Yeşilköy’de Osmanlı zamanında karargâh olarak kullanılan bir köşkte doğdu. Babası kara tren makinistiydi. Komedi yeteneği, çocuk yaşta Yeşilköy’deki evlerinde Ermeni komşularının taklidini yaparken ailesi tarafından keşfedildi. Lise ikiye giderken babası vefat etti. Geçim sıkıntısı yüzünden okulu bırakıp çalışmaya başladı. Kardeşi Ayben Erman ve ablası Ayten Erman da kendisi gibi oyuncu olacaktı. Televizyon için yaptığı skeçlerden birinde canlandırdığı “Domates Güzeli Nahide Şerbet” karakterinden sonra lakabı “Domates Güzeli” olarak kaldı. Ayşen Gruda, Tevfik Bilge’nin turne tiyatrosunda profesyonel oyunculuğa başladı. İlk rolü 1962 yılında “Kongre Eğleniyor” adlı vodvilde küçük bir hizmetçi rolü idi. 1977 yılında 16 senelik tiyatro hayatından sonra televizyonda bir eğlence programı içinde yayınlanan skeçte canlandırdığı “Domates Güzeli Nahide Şerbet” karakterinden sonra herkes tarafından tanındı.

Ayşen Erman, Ankara Meydan Sahnesi’nde tiyatro oyuncusu Yılmaz Gruda ile tanışıp evlendi. Kızları Elvan doğunca Ayşen Gruda bir süre tiyatroya ara verdi. Bu evlilik uzun sürdü. Ayşen Gruda, Yılmaz Gruda’dan boşandıktan sonra da soyadını kullanmayı sürdürdü.

Ayşen Gruda daha sonra yakın dostu Adile Naşit’le birlikte, Ertem Eğilmez filmlerinin çekirdek kadrosunda yer aldı.

Ayşen Gruda, “Mum Söndü”, “Deve Kuşu Kabare”, “Hababam Sınıfı Müzikali”, “Yedi Kocalı Hürmüz” gibi ve müzikallerde yer aldı. Tiyatronun yanı sıra da birçok televizyon programında skeçlerde ve dizilerde oyunculuk yaptı. Sinemada “Tosun Paşa”, “Süt Kardeşler”, “Şabanoğlu Şaban”, “Hababam Sınıfı", “Neşeli Günler” gibi birçok klasikleşmiş Türk sineması örneklerinde oynadı 2014 yılında senaristliğini ve yönetmenliğini Cem Yılmaz’ın yaptığı “Pek Yakında” adlı sinema filminde Cem Yılmaz, Ozan Güven, Zafer Algöz, Özkan Uğur, Çağlar Çorumlu, Şirincan Çakıroğlu, Tülin Özen ile birlikte rol aldı.

Ayşen Gruda, 1965 yılında tiyatrocu Yılmaz Gruda ile evlendi. Elvan adında bir kızı oldu. Bu evlilik uzun sürdü. Boşandılar.

YER ALDIĞI TV VE SİNEMA FİLMLERİ

Sinema:

Sevgili Komşum (2018) Nebahat
Babamın Ceketi (2018)
Dedemin Fişi (2016)
Kötü Kedi Şerafettin (2016) - Hasene (seslendirme)
Seni Seviyorum Adamım (2014) - Anneanne
Pek Yakında (2014) - Remziye
Pazarları Hiç Sevmem (2012) - Feyziye
Kağıt (2010) - Şahane Hanım
Gece Gündüz (2008) - Hayriye
Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu (2006) - Safiye ana
İlk Aşk (2006) - Hatice
Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? (2006) - Karagöz'ün annesi
Keloğlan Karaprens'e Karşı (2006) - Sultan
Hababam Sınıfı Merhaba (2003) - Ayşe Hanım
Şenlik Var (1994)
Rumuz Sev Beni (1993)
Süper Baba (1988) - Edalı
Aile Pansiyonu (1987)
Seyyar Kamil (1987) - Gülbahar
Ağa Bacı (1986)
Aşık Oldum (1985) - İnci
Uyanıklar Dünyası (1985)
Namuslu (1985)
Fakir Milyoner (1985)
Şendul Şaban (1985) - Ayşen
Gırgıriyede Büyük Seçim (1984) - Sevim
Şekerpare (1983) - Peyker
Çiçek Abbas (1982)
Doktor Civanım (1982)

TV:

Mesut Yar İle Laf Çok (2018) - Konuk
Bizim Hikaye (2018)
İlişki Durumu: Evli
İlişki Durumu: Karışık
Ayrılsak da Beraberiz (dizi, 2015) - Konuk Oyuncu
Beş Kardeş
Ruhumun Aynası
Galip Derviş (2014) - Nine (Konuk Oyuncu)
Hoştanlı – Kalaylı Saray (2013)
Leyla ile Mecnun (dizi)
Petekle 10 Numara
Medyatik
Karışık Aile
Zoraki Başkan
Aile Reisi
Mert ile Gert

Tiyatro:

Dün Gece Yolda Giderken Çok Tuhaf Bir şey oldu
Hisseli Harikalar Kumpanyası-Haldun Dormen
Papaz Kaçtı-Philip King
Bizim Sınıf-Ferhan Şensoy
Yedi Kocalı Hürmüz-Sadık Şendil

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'