Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük müze kompleksi açıldı
Türkiye ve Ortadoğu’nun ‘en büyük müze kompleksi’nin ilk etabını oluşturan; ‘Adana Arkeoloji Müzesi’, ‘Uluslararası Müzeler Günü’nde Adana’da kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Türkiye ve Ortadoğu’nun ‘en büyük müze kompleksi’nin ilk etabını oluşturan; ‘Adana Arkeoloji Müzesi’, Adana’da kapılarını ziyaretçilerine açtı.
SONER KAN / HABER MERKEZİ
2/24
Yapımına 2013 yılında başlanan ve 68 bin 530 metrekareden oluşan kompleks, ‘yaşayan müze’ konseptiyle de dikkat çekiyor. Müzenin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye’nin, ‘UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ndeki eser sayısının 72’ye yükselirken, bu rakamla da dünyada 17. sırada yer aldığına dikkat çekti. Avcı, UNESCO’nun; ‘Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmesi’nin de günümüz şartlarına göre yenilenmesini istedi.
3/24
AÇILIŞI ÜÇ BAKAN ORTAK YAPTI
2013 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in girişimleriyle yatırım programına alınıp yapımına başlanan; ‘Adana Müze Kompleksi’nin ilk etap açılışı, ‘Uluslararası Müzeler Günü’nde yapıldı.
4/24
Türkiye’nin 7., Adana’nın da ilk sanayi kuruluşu olan; ‘Milli Mensucat Fabrikası’nın yerine yapılan kompleks içindeki ‘Adana Arkeoloji Müzesi’nin açılışına; Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da katıldı.
5/24
‘YAŞAYAN MÜZE’ KONSEPTİ
İçerisinde; ‘Arkeoloji Müzesi’, ‘Kent Müzesi’, ‘Tarım Müzesi’, ‘Sanayi Müzesi’, ‘Etnografya Müzesi’, ‘Çocuk Müzesi’ ve ‘Mozaik Müzesi’ de bulunan kompleksin içinde ayrıca kafeterya, fuaye satış birimleri, sinevizyon alanı ve açık alan da bulunuyor. Çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak; ‘yaşayan müze’ konseptiyle hazırlanan; ‘Adana Müze Kompleksi’nin ilk etap çalışmaları kapsamında tamamlanan; ‘Arkeoloji Müzesi’nin açılışına yoğun ilgi gösterildi.
6/24
TARİHİ GÜN IŞIĞINA ÇIKARTIYORUZ
Prehistorik Dönem’den günümüze kadar insan yaşamının serüveninin, dönemler olarak bilgi metinleri, görseller, diaromalar ve canlandırmalarla anlatıldığı ve ilk etapta 3 bin eserin sergilendiği müzenin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, sadece Adana’nın değil, bölgenin tarihini gün ışığına çıkarttıklarını, ‘Adana Müze Kompleksi’ ile de çocuk ve gençlerin yılın tüm mevsimlerinde vakit geçirecekleri, eğlenip de öğrenecekleri bir kültürel mekan haline getireceklerini vurguladı.
7/24
DÜNYADA 17. ÜLKE KONUMUNDAYIZ
Müzeler yapıp, tarihi eserleri tanıtıp, gelecek kuşaklara ulaşması noktasında mekanlar inşa ettiklerini anlatan Avcı, ‘UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bugün Türkiye’nin toplam 72 eseri bulunduğunu, bu rakamla da Türkiye’nin dünyada 17. ülke konumunda yer aldığını vurguladı. Kendisinden önce görev yapan ‘halefleri’ Ömer Çelik ve Mahir Ünal’a da bugüne kadarki çaba ve çalışmalarından dolayı da teşekkür eden Avcı, Türkiye’den gayrimeşru yollarla yurtdışına kaçırılan eserlere de dikkat çekti.
8/24
UNESCO SÖZLEŞMESİNİ YENİLEMELİ
Söz konusu eserlerin, kendi anavatanına yani Türkiye’ye geri getirilmesi noktasında Dışişleri Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürüttüklerini anlatan Avcı, Türkiye’den yurtdışına kaçırılan ve New York’taki ünlü bir müzayede evi olan; ‘Christie’s’ tarafından satışa sunulmak istenen; ‘Kilia’ tipi idolle ilgili olarak New York Times’a verdikleri; ‘açık mektubu’ da hatırlattı. Avcı, UNESCO’nun; ‘Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmesi’nin de günümüzün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden güncellenmesi çağrısında bulundu.
9/24
TARİHİ GÜN IŞIĞINA ÇIKARTIYORUZ
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise, yerin altındaki yerin üstüne getirip, tarihi gün ışığına çıkarttıklarını vurgulayarak, ‘Adana Müze Kompleksi’nin bulunduğu yerde daha önce faaliyet gösteren; ‘Milli Mensucat Fabrikası’ ile ilgili anılarını paylaştı. Çelik, “Ben 10 yaşındayken burası kapatıldı. Bir fabrika olarak Türkiye’nin en büyük fabrikalarından biriydi. Biz bütün çocukluk ve gençliğimiz boyunca burasıyla ilgili hikayeler duyduk, Türk edebiyatında burasıyla ilgili yazılanları okuyp, filmlerde anlatılan hikayeleri izlerdik” dedi.
10/24
ADI KONULMAMIŞLARIN HİKAYESİNE BAKIN
Bakan Çelik, “Fabrikada tütün saran işçinin, tarlalarda alın teri ve emeğiyle çalışanların yani Türkiye’nin gerçek sahiplerinin, hak edenlerin hikayesi kitaplarda yazılmaz. Onlar, tarih kitaplarında sadece bir parantez olarak geçerler. Onlar toplum ve devlet hayatında ilerleyip, siyaset yapıp da toplumu tanıdıkça; tarihi, toplumu ve hayatı anlamak için ismi bilinmeyip, adı konulmamışları, toprağa yakın yaşayanların, ağaç gölgesiyle onur duyanların hikayelerine baktım, bunları rehber edindim” yorumunu yaptı.
11/24
GÜÇLÜ BİR ‘KÜLTÜR’ VURGUSU
Çelik, “Bugün yine zor bir dönemden geçiyoruz, pek çok tehditle karşı karşıyayız. Burada tarihin çeşitli zamanlarında gördük. Devletler yıkılabilir, zaman zaman ekonomileri çöker, zaman zaman kurumları büyük badirelerle karşı karşıya kalabilir: Bir millet güçlü bir yazılıma, büyük bir kültüre sahipse hayatını devam ettirir. Eğer devletin kültürü ve nifağı çökerse o devlet ayakta kalamaz. Milletin hafızasını, milletin kültür ve nifağını koruma altına alırsanız devlet hayatındaki siyasi iniş ve çıkışları yönetmeniz daha kolay olur” diye konuştu.
12/24
ADANALI ÇOCUKLAR AVM’DE BÜYÜMEYECEK
Ömer Çelik, “Burada sıkıcı binaların içerisinde gezmeyecek çocuklar, Adanalı çocuklar AVM’lerde büyümeyecek. Adanalı çocuklar, bu müzelerde, sokaklarda ve ağaç altlarında büyüyecekler. Burada bütün yaz boyunca çocuklarımıza sinema filmi göstereceğiz. Burada bir çocuk bahçesi ortaya çıkacak. Adanalı çocukları, burada çalışmış işçi ve çiftçilerin çocukları, burada tarihi eserlerin arasında cıvıl cıvıl gezerken, ben bir kenarda oturup kahvemi içerken onları izlediğimde dünyanın en mutlu insanı olacağım” diyerek, konuşmasını tamamladı.
13/24
TÜRK VE DÜNYA TARİHİ İÇİN ÖNEMLİ
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da Türkiye ve dünya tarihi açısından çok önemli bir müzenin açılışını gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, “Bugün bu tarih ve kültür havzası, 2 müzeye birden kavuşuyor. Adana Arkeoloji Müzesi ile birlikte Mersin’de de ‘Arkeoloji Müzesi’nin de açılışını gerçekleştireceğiz. Adana ve Mersin’in turizm ve kültürel yönüyle kalkınıp gelişmesinde bu yatırımlar oldukça önemli bir yer tutacaktır. Bu tür yatırımlar devam edecek. Yeter ki, Türkiye mirasına sahip çıksın, Çukurova ve Adanamız mirasına sahip çıksın” dedi.
14/24
GEREKEN DESTEĞİ VERECEĞİZ
Bakan Elvan, “Bu topraklara artı değer getiren her projeye kaynak sağlayıp, gereken desteği verdiğimiz gibi bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Burası bereketli topraklar, sadece tarımı ve ürettikleriyle değil, tarihi ve insanlarıyla da kültürüyle de bereketli topraklar. Burasını şanına yakışır bir şekilde insanların gezip görmesi noktasında turizme kazandırmaya kararlıyız” ifadesini kullandı. Konuşmaların ardından bakanlar Nabi Avcı, Ömer Çelik ve Lütfi Elvan, Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve diğer protokol üyeleriyle birlikte ‘Adana Arkeoloji Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi, daha sonra da müzede incelemelerde bulundu.
15/24
18 BİNİ ARKEOLOJİK TOPLAM 51 BİN ESER
Öte yandan, içerisinde 18 bini arkeolojik olmak üzere toplam 51 bin tarihi eserin yer aldığı ‘Adana Arkeoloji Müzesi’nin salonlarında ‘Prehistorik Dönem’ eserlerinin yanı sıra Hitit, Asur, Arkaik, Hellenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait heykel, lahit, stel, sunak ve büstlergibi taş eserler, cam, pişmiş toprak ve bronzdan yapılmış çeşitli kaplar, pişmiş toprak ve kandil ile birlikte figürinler, silindir ve damga mühürler, cam, bronz ve altın takılarla diğer arkeolojik kalıntılar da yer alıyor.