• $32,3797
  • 35,0802
  • 2326.12
  • 9095.39
11 Temmuz 2012 Çarşamba 02:47 | Son Güncelleme:

'Battalgazi surları' eski ihtişamına kavuşacak

'Battalgazi surları' eski ihtişamına kavuşacak

''Battalgazi surları'' olarak bilinen tarihi Malatya Kalesi'nin yıkılan bölümlerine inşa edilen konutların kamulaştırılacağı, belediye ve kaymakamlık binalarının ise başka bir yere taşınacağı bildirildi.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eski Malatya olarak bilinen Battalgazi ilçesinde bulunan 2 bin 850 metre uzunluğundaki tarihi surların geçmişte ilçenin etrafını çevrelediğini söyledi.

Surların büyük bölümünün geçmiş yıllarda harap edildiğini anlatan Gürkan, yok olma durumundaki tarihi kalenin kültürel miras olduğunu düşündüklerini, bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Malatya Valiliği ve sivil toplum örgütleriyle çalışma yaptıklarını belirtti.

Gürkan, Roma döneminden kalan surların ilçenin batısındaki 550 metrelik kısmını kamulaştırdıklarını, konut sahiplerinin gönüllü olarak terk ettiği bu bölümün restorasyon projesinin de hazırlandığını ifade etti.

Surların tamamının ayağa kaldırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını dile getiren Gürkan, Malatya Valiliği'nin ve İl Özel İdaresi'nin surların restorasyonuna olumlu baktığını ve bunun için ödenek tahsis ettiğini aktardı.

Gürkan, bu ödenekle belediye olarak surların onarım ihalesini yaptıklarını belirterek, ''İlk etapta surların batı kapısının restorasyon işlemi bitirildi. Hemen ikinci etapta da kapının sağ ve sol yanındaki 550 metrelik kısımın 50'şer metresinin restorasyon işlemleri başlatıldı, devam ediyor''dedi.
        
-Belediye ve kaymakamlık binaları taşınacak-
        
Surların geri kalan 2 bin 300 metrelik kısmının da restorasyonun tamamlanmasını amaçladıklarını anlatan Gürkan, şunları kaydetti:
 
''Hangi medeniyete, kültüre ait olursa olsun, tarihi eserler dünya insanlığının ortak mirasıdır. Yapımına milattan sonra 98 yılında başlanan ve Bizans İmparatoru Justinianus zamanında tamamlanan surlar, Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan tarafından 1181'de onarılmış. İlçemizdeki geçmiş medeniyetlere ait eserlerin gelecek kuşaklara aktarılması sorumluluğu belediye başkanı olarak bize düşmektedir. Geçmişte vatandaşlar ya kalıntıları yıkarak ya da kendiliğinden yıkılan surların yerine ev yapmış. Şu anda üzerinde bulunduğumuz belediye hizmet binası surların üzerine inşa edilmiş. Kaymakamlık binası geçmiş dönemde belediye tarafından surların hemen yanı başında yapılmış. Hakikaten tarihimize karşı sorumluluk noktasında büyük bir suçluluk psikolojisi içerisindeyiz. Surların 800 metresinde şu anda konutlar ve resmi binalar var. Burayı da açarsak inanıyorum ki Battalgazi surları eski ihtişamıyla tarihe gülerek bakacak.''
        
-Koruma alanı imar planı kabul edildi-
        
Surların içi ve etkileşim alanıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptıkları protokol çerçevesinde koruma alanı imar planı hazırladıklarını da ifade eden Gürkan, ''Yapılan imar planı belediye meclisimizce onaylandı. Plan uygulandığı takdirde gerek etkileşim, gerekse sit alanları içerisindeki yapılaşma plana göre yapılacak. Bu doğrultuda, tarihi mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması noktasında bir nebze olsun görevimizi yerine getirmiş olacağız'' diye konuştu.

Gürkan, koruma alanı imar planında surlara yaklaşım mesafesini esas aldıklarını, bu çerçevede kaymakamlık binasını taşımak için belediyeye ait 6 dönüm bir arsayı İçişleri Bakanlığı'na tahsis ettiklerini söyledi.

Arsaya Selçuklu mimarisine uygun bir hükümet binası inşa edilmesi için ihalenin yapıldığını, binanın yapım aşamasına geldiğini belirten Gürkan, belediye binasını da bulunduğu yerden benzer şekilde taşıyacaklarını sözlerine ekledi. AA

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi