• $32,3301
  • 35,0911
  • 2298.29
  • 8987.42
10 Ekim 2014 Cuma 02:03 | Son Güncelleme:

İşitebilen ve görebilen insan olmak

İşitebilen ve görebilen insan olmak

Ahmet Turgut şantiyelerden, ekrana ve nihayetinde edebiyat dünyasına adım atmış bir yazar. “İyi bir okurdum” dediği inşaat mühendisi olduğu yıllarda yurt dışında çalışır. Bu esnada birçok ülke ve kültür tanır. Yolu bir çöl şantiyesine düştüğünde kendi ifadesiyle dinginliğe yürümeye başlar.

Ömer Ekrem Kafkas
kitap.eki@aksam.com.tr

“Çöl insanı uslandırır” diyen yazar, çölde geçen yıllarını “Gökte yıldızlar, aşağıda kumlar. Ve arada siz; yapayalnız…” şeklinde özetliyor. Nitekim kalem ile olan ilişkisi böylesi bir öze dönüş süreciyle evrilir ve kendisini Kurtlar Vadisi dizisinin yazım kadrosunda bulur. 2004-2010 yılları arasında K.V. dizi konseptleri ve sinema filmlerinin senaryo ekibinde yer alır. Yine aynı dönemde yayınlanan Ekmek Teknesi, Ayrılık, Eşref Saati gibi dizilerde usta kalemlerin yanı başında tecrübe kazanır. Türk ve dünya atçılığını konu edinen Asaletin Dört Nalı belgesel serisinin yönetmenliğini yapar.2010 yılında Bozkırın Sırrı-Türk Peygamber romanıyla aktif okurluktan ve senaristlikten yazarlığa doğru kapı aralar. Yine kendi ifadesiyle “kitabın büyüsü kuşatıverince” ekrana dönük çalışmalara ara verir. Şu günlerde Arapçaya, Farsçaya ve Azeri Türkçesine de çevrilen Kerbelâ Serisi romanlarının yazımına başlar. 2011’den itibaren birer yıl arayla Aşkın Şehidi, Aşkın Elçisi ve Aşkın Secdesi romanları yayımlanır. Yurt içi ve dışında yüz binlerce okurun beğenisini kazanan Kerbelâ Üçlemesi nedeniyle merkezi Irak’ta bulunan Hz. Hüseyin Türbe Vakfınca 2014 yılının “Ehl-i Beyt Hizmetinde En İyi Metin” ödülünü alır. 

Aklınızı kullanmayacak mısınız?

İrfâni bir dil çerçevesinde tarihin ve değişik coğrafyaların buluştuğu bu dört romanıyla edebiyat otoritelerinin de dikkatini çeker. Birçok üniversitede “Edebiyat ve Kutsalın Dili” içerikli konferanslar verir. Her biri ele aldıkları dönemler itibariyle Türk ve İslam edebiyat tarihinde birer ilk olan eserleri, lisans ve lisansüstü akademik çalışmalara konu edilir. Son dört yıllık süreçte tarihi romanlarıyla tanınmışken, 2014 Nisan’ında sürpriz yapar ve bu kez günceli sorgulayıp yarını arayan kalemiyle okurların karşısına çıkar. Evvelce yayınlanmamış olan kırk dört makalelik bu çalışmasıyla Allah Aşkına! diyerek seslenir: “Hâlâ Aklınızı Kullanmayacak Mısınız?..”
Evvelki dört romanın kamera arkasına projektör tutan bu kitabıyla insanları akıl etmeye ve dinginleşmeye çağırır. Vasat toplumu ararken uçlara savrulan ve ekstrem çizgilere doğru kayan insanlığa bir an durup kendisini ve zamanını gözlemlemesi imkânı sunar. Bu amaçla okurlarına yeni pencereler aralar. “Allah Aşkına!..” derken sadece sitem etmez, tespitlerini sıralar ve gözlemlenen sorunların sebep-sonuç ilişkilerine dair kalem oynatır. Bilir ki, eleştirmek için akıl sahibi olmak gerekir. Lakin “akil” kelimesi ekseri olarak çözüm üreten bilinçler için kullanılır. “Fıtratımız masumiyeti sevmek üzerinedir. Oysa bizler sevdiklerimizi masumlaştırma derdindeyiz…” derken insan aklının kendisine oynadığı oyunları deşifre eder. Okurlarını ince zannedilen ama keskin olan farkındalıklara çağırır.
Hayır-şer, iyilik-kötülük, doğruluk-yanlışlık misali zıt ikilleri düşünürken; adalet-rahmet, ilim-hikmet veya zâhir-bâtın misali bütünleyici ikilleri nasıl görmezden geldiğimizi güncel ve çarpıcı örneklerle hatırlatır. ‘Salih’ bir insan olabilmek için bir gözümüzün ‘ıslah’ çabasına baktığı kadar diğerinin de ‘sulh’ odaklı görmesi gerektiğini vurgular. ‘Celal’ ve ‘Cemal’ yüzleri kendinde buluşturan bilinçlerin ‘Kemal’e erebileceğini vurgular. Sadece zıt ikiller üzerinden yaşama bakanların savruluş gerekçelerini özetler. Bütünleyici ikillerin inşa edeceği vasat insanı ve toplumu tarifler. “Ahlaksız akıllar aldatır. Akılsız vicdanlar aldatılır. Vicdanı diri olan bir akıl bilakis uyarır. Böylesi bir aklın basireti de açıksa meşru çözümleri bulup gösterir. Meşru olan bu çözümü uygulamaksa ahlak, akıl, basiret ve dahi vicdan sahibi iradenin işidir…” der.
Kitap ile muhatap olabilecek insanı bin yıllar evvelinden alarak günümüze taşır. Aşağıdaki satırlar bu konuda evvelce kaleme alınmamış bir bakışın özetidir belki de…
“‘İşit!.’ diyerek başlayan Tevrat’tan ve ısrarla hakikati görmemizi isteyen İncil’den sonra ilk emrin ‘Oku!’ olduğu Kurân-ı Kerîm gönderilmiştir. Buradan anlıyoruz ki; hakkıyla okuyabilmek ancak kâmil insanın harcıdır. Bu olgunluğu elde edebilmek içinse öncelikle işitebilen ve görebilen insan olmak gerekir.”
Yaşama, varlığa ve Kitaba dair bilinçli bir okuma yapabilmek için nelere dikkat edilebileceğini özetleyen bu eseri için Ahmet Turgut’a teşekkür ediyoruz. Ve biliyoruz ki “Tüm okumalar tek bir Kitabı anlamak içindir. İnsan kitabını…”

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak