• $32,3818
  • 35,0771
  • 2326.18
  • 9138.22
18 Mayıs 2022 Çarşamba 10:58 | Son Güncelleme:

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın bu yıl kaçıncı yıl dönümündeyiz? Bu sene 19 Mayıs'ın kaçıncı yılı?

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın bu yıl kaçıncı yıl dönümündeyiz" Bu sene 19 Mayıs'ın kaçıncı yılı"

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı önemi ve tarihi gündemde merakla araştırılan konular arasında yer aldı. 19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır. Bugün İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. Peki, bu sene 19 Mayıs'ın kaçıncı yılı? 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın bu yıl kaçıncı yıl dönümündeyiz?

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için geri sayım başladı. Geçtiğimiz iki yılda koronavirüs kısıtlamaları gölgesinde geçen bayram bu sene pandeminin de bitmesi ile birlikte daha coşkulu bir şekilde kutlanacak. Vatandaşlar 19 Mayıs bayramı ile ilgili aramalarını hızlandırdı. Peki, bu sene 19 Mayıs'ın kaçıncı yılı? 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın bu yıl kaçıncı yıl dönümündeyiz?

19 MAYIS'IN KAÇINCI YIL DÖNÜMÜ?

Bu sene 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 103. yıl dönümünü kutluyoruz.

19 Mayıs önemi ve tarihi nedir? 19 Mayıs 1919'da ne oldu?

19 MAYIS BAYRAMININ ANLAMI VE ÖNEMİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk'ün Samsun'a ayak basışıdır. 19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun'a ayak basarak "Kurtuluş" yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk'ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul'dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler. Samsun'a ayak basışının taşıdığı önem Atatürk'ün Büyük Nutku'nu 19 Mayıs 1919 Samsun'a çıkışı ile başlatmasından anlaşılmaktadır.

Her yıl 19 Mayıs günü Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye'nin dört bir yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. Üzerinde "Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına" yazan ve "Sevgi Bayrağı" olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu'ndaki Tütün İskelesi'nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir. Daha sonra bayrak, cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilir. Samsun'dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale'den sonra 19 Mayıs törenlerinde Ankara'da cumhurbaşkanına sunulur.

Cumhuriyet'le yaşıt olan bu kutlamalar sadece cumhurbaşkanının katılımıyla Ankara'da gerçekleşmekle sınırlı kalmaz, ülke genelinde stadyumlarda kutlanırdı. Ama 2012'de, mayıs ayında havanın soğuk olacağI ve bu açıdan öğrencilere ve vatandaşlara yük olmaması gerekçesiyle başkent Ankara dışındaki illerde, stadyumlarda kutlanması Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce okullara gönderilen bir yazıyla engellenmiştir. Bu karar cumhuriyetçi kesimin büyük tepkisiyle karşılaşmıştır. Bu konuda Alper Ayhan tarafından bir dava açılmış ve kazanılmıştır.

  • 19 mayıs kaçıncı yılı
  • 19 mayıs bayramı kaçıncı yıl dönümü
  • atatürkü anma gençlik ve spor bayramı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi