• $32,3629
  • 35,0489
  • 2324.95
  • 9131.43
7 Ağustos 2013 Çarşamba 11:06 | Son Güncelleme:

'Suç olduğunu bilmiyorduk'

'Suç olduğunu bilmiyorduk'

Çeçenistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emruddin Edelgiriyev, Antalya Havalimanı'nda 12 kiloluk altın külçeyi Çeçenistan'a götürmek isterken yakalanmıştı. İşte o olayın sanıkları hakim karşısına çıktı.

Antalya Havalimanı'ndan 1.2 milyon lira değerinde 12 kiloluk külçe altını Çeçenistan'a götürmek isterken yakalanan Çeçenistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emruddin Edelgiriyev ve arkadaşı Khasan Khakimov, ilk kez çıktıkları hakim karşısında, bunun suç olduğunu bilmediklerini söyledi.

Havalimanı Gümrük Müdürlüğü ve Kaçakçılık İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü görevlileri geçen 18 Ekim günü Antalya Havalimanı CIP salonundan Çeçenistan'a gitmek üzere hazırlık yapan Rus vatandaşı 37 yaşındaki Emruddin Edelgiriyev ve arkadaşı 36 yaşındaki Khasan Khakimov'un bavulunda inceleme yaptı. Yapılan incelemede Edelgiriyev'in bavulunda üzerinde Kp1119 seri numarası bulunan Kril alfabesi ile Rusya etiketi basılmış 2008 yılına ait kaşeli 12 kilo 376 gram ağırlığında külçe altın bulundu. Diplomatik pasaporta sahip Edelgiriyev ülkesine dönerken, Khakimov ise çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Savcılık, tutuksuz her iki sanık hakkında da kaçakçılıktan 1'er yıldan 5'er yıla kadar hapis cezası istedi.

Tutuksuz sanıklar, Antalya 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde önceki gün ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanıklardan Emruddin Edelgiriyev, 8 çocuğu olduğunu ve 2 bin dolar maaşla çalıştığını söyledi. Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov'un Yardımcısı ve Başdanışmanı olarak görev yaptığını belirten Edilgiriyev, "Altın arkadaşım Khasan Khakimov'a aittir. Rica etti ben de valizime koydum. Türkiye'ye işletmeye getirmiş altını, işletememiş, geri götürüyormuş. Benim bilgim bundan ibaret. Ben suçsuzum ve beraat etmek istiyorum" dedi.

Türkiye'ye külçe altın getirmenin veya yurtdışına çıkarmanın suç olduğunu bilmediğini belirten Khasan Khakimov ise, "Ben böyle bir şeyin suç olduğunu bilmiyordum. Bilseydim yapmazdım. Gelirken yanımda getirmiştim. Altını işletecektim. Ancak işçilik çok pahalı olduğu için işletmedim, geri götürüyordum" diye konuştu.

Bilirkişi raporunda ise külçe altının Türkiye'ye beyan edilmeden ve izin alınmadan getirilmesi veya çıkarılmasının suç olduğuna yer verildi.

Duruşma sanıkların sabıka ve nüfus kayıtlarının beklenmesi için 4 Ekim tarihine ertelendi. DHA

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi