• $32,3807
  • 35,065
  • 2326.23
  • 9142.4
29 Ekim 2019 Salı 10:26 | Son Güncelleme:

Rebiülevvel Ayı orucu nasıl tutulur?

Rebiülevvel Ayı orucu nasıl tutulur"

İslam dünyasını eşi benzeri bulunmayan güzellikleriyle karşılayacak Rebiülevvel ayından en iyi biçimde verim elde edebilmek açısından çok çeşitli ve birbirinden kıymetli ibadetler eda edilecek.

Rebiülevvel Ayı, Peygamber Efendimizin (s.a.v) hayata gözlerini açtığı mübarek bir aydır. Bu kutsal ay süresince müminler diledikleri vakit nafile oruç tutabilme olanağına sahiptir.

Bu ay boyunca bolca oruç tutmaya özen göstermek son derece feyizlidir. Tüm bunların yanı sıra Mevlid Kandili'nde oruç ibadeti gerçekleştirmek de bu mübarek günün bereketi, rahmeti, fazileti ve sevabından istifadeyi artıracaktır. Mevlid Kandili'nin olduğu Rebiülevvel Ayı'nın on birinci günü ile sonraki gün yani on ikinci günü oruç tutulabilir. Peygamber Efendimiz (S.A.V)'de aynı şekilde Rebiülevvel Ayı'nın ikinci pazartesi günü oruç ibadetinde bulunurdu. Nedenini sorduklarında ise, (Bugün dünyaya geldim. Şükür için oruç tutuyorum) yanıtını vermiştir. (Hak Sözün Vesikaları). 

REBİÜLEVVEL AYI ORUCU NASIL TUTULUR?

Rebiülevvel ayında oruç ibadetinde bulunurken öncelikle niyet edilir: Oruç ibadetini gerçekleştirebilmek için, “Allah rızâsını gözeterek oruç tutmaya niyet” edilmesi gerekmektedir. Her ibadette geçerli olduğu gibi oruç ibadetinde de niyette bulunulması lazım gelmektedir. Öte yandan kaza oruçlarında edilecek niyetin geceden yapılması yani müminlerin imsaktan önce niyet edilmelidir.

“Allahım Niyet ettim Rıza-i şerifin için Rebiulevvel ayının yarın ki orucu tutmaya”

Müslümanların Ramazan ayından kazaları varsa da, “Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını Rebiulevvel ayının yarın ki orucunu tutmaya” şeklinde niyet yapılmalıdır. Bunun için, oruç kazası olan kimse, bu oruçları tutarken, (ilk kazaya kalan Ramazan orucuna) diye niyet etmeli. Kaza borcumuz bulunmuyorsa da, yine bu şekilde niyet ederek oruç ibadeti yerine getirilmelidir.

Rebiülevvel Ayının ibadetleri Tesbihleri

*En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel ayının ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır. Rebiülevvel ayının ilk gecesinde yapılması gerekenler

*İki Rekat Sünnet: İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir. Rebiülevvel Ayının On İkinci Gecesi yapılması gerekenler İki Rekat namaz kılınır. İlk rekâtında Fatiha'dan sonra " Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun" ikinci rekatında da "Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin." ayeti kerimeleri okunmalıdır. Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir. Secde bittikten sonra, seccadede oturulken 7 defa "Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh" okunur. 

REBİÜLEVVEL AYINDA HANGİ DUALAR OKUNUR?

En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel Ayı'nın ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır. Rebiülevvel Ayı'nın ilk gecesinde iki rekat namaz sünnettir. İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir. Rebiülevvel Ayı'nın 12. gecesi ise İki rekat namaz kılınır. İlk rekâtında Fatiha'dan sonra " Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun" ikinci rekatında da "Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin." ayeti kerimeleri okunmalıdır.

Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir. Secde bittikten sonra, seccadede oturulken 7 defa "Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh" okunur.

REBİÜLEVVEL AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?

*Rebiülevvel ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının üçüncüsü olan Rebiülevvel ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.

REBİÜLEVVEL AYINDA OKUNACAK DUALAR NELERDİR?

En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel Ayı’nın ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır. İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir.

*Rebiülevvel Ayı'nın 12. gecesi ise İki rekat namaz kılınır. İlk rekâtında Fatiha'dan sonra "Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun" ikinci rekatında da "Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin." ayeti kerimeleri okunmalıdır. Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir. Secde bittikten sonra, seccadede otururken 7 defa "Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh" okunur.

REBİÜLEVVEL AYINDA ÇEKİLECEK TESBİHLER NELERDİR?

->En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel ayının ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır.

REBİÜLEVVEL AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Aslında sadece mevlid kandilinde yapılması gereken özel ibadetler yoktur. Her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler;

-Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli

-Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

-Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

-Bu kandil gehcelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

-Bol bol zikirde bulunulmalı.

-Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli

-Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

-Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli

-Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı

-Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir.

-O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan okunmalı.

-Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

-Mü'minlerle helalleşilmeli

-Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli;

-Üzerimizde hakları olanlar büyüklerimiz aranıp sorulmalı

-Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli

-Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli.

 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi