• $32,3604
  • 35,3834
  • 2323.69
  • 9079.97
16 Haziran 2020 Salı 11:57 | Son Güncelleme:

Bakan Selçuk'tan LGS açıklaması! Koronavirüse yakalanan öğrenci sınava girebilecek mi?

Bakan Selçuk'tan LGS açıklaması! Koronavirüse yakalanan öğrenci sınava girebilecek mi"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 24 TV'de TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel'in sorularını yanıtladı. LGS sınavının bu hafta kesin yapılacağını kaydeden Bakan Selçuk, koronavirüse yakalanan çocuklarla ilgili "Komisyona başvurularak, ayrı tedbirlerin alındığı ayrı binalarda sınava girebilirler. Çocuk hastanede ise ve sınava girmek isterse sınav hastanede yapılır. Görevli sayısını da artırdık. 353 bin kişi görev yapacak. Rehber öğretmenler hiçbir zaman görevlendirilmedi ama bu yıl 18 bin civarından rehber öğretmeni görevli olacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Ziya Selçuk'un açıklamalarından önemli satır başları;

Bizim bütün bu süreci yönetirken öncelikle meselenin sağlık olduğunu ve almamız gereken tedbirlerin neler olması gerektiğini vb. hususları sürekli olarak bilim kuruluyla ve Sağlık Bakanlığı’yla istişare ederek değerlendirmemiz söz konusu. O yüzden bizim çocuklarımızın sağlığı açısından Bilim Kurulu bize “7 Haziran erken olur, bunu 2 hafta erteleyelim” dediğinde derhal gereken tedbirler alındı ve LGS’yi 2 hafta erteledik.

Bu çerçevede de bizim meslek liselerimiz dezenfektan ve diğer birçok üretimi yapıyor. Ve yaptığımız üretimleri de Türkiye’deki bütün okullara ulaştırdık. Ve okulların temizliği ara ara yapılıyor ve sınav öncesinde de yapılacak. Her bir çocuğumuz elbette evlerinden maskelerle gelecekler, anne ya da babalarıyla birlikte gelecek. Biz istiyoruz ki, çok kalabalık yerine daha sakin bir ortam olsun. Bu sınavda öğrencilerin evlerinden getirdikleri maskeyi, yeni maske vererek değiştirmek istiyoruz.

"VELİLERİ OKUL BAHÇESİNE ALMAYACAĞIZ"

Bu arada okula giren her çocuğumuzun el dezenfektanı konusunda da gereken destek sağlanacak.

5 dakika bir ara var. O ara içinde gereken tedbirleri almış bulunuyoruz. Bu tedbirler içerisinde de çocuklarımızın dışarı çıkması ve içeri girmesi halinde maske ihtiyacı tekrar doğabilir.

Sınavda karmaşıklık yaşanmaması için velilerimizi okul bahçesine almayacağız.

5 dakikalık arada velilerimizin çocuklarla etkileşimleri ve bir şekilde temasları olabilir bahçe içinden bahçe dışına. O arada eğer velilerimiz dikkatli olurlarsa, yığılmaya meydan vermeden herhangi bir sıkışıklığa yol açmadan, mümkünse temas etmeden, her türlü karışıklık çocuklarımızın aleyhine işleyecek. Motivasyonu bozulacak, o arada başka problemler ortaya çıkabilecek. Problem çıkmasın diye biz her türlü evrakın verilmesi, soru kitapçıklarının dağıtılması, dezenfektanların sunulması gibi her aşamada görevli öğretmenlerin cerrahi eldiven kullanması koşulu getirdik.

SINAV KİTAPÇIKLARI

Normalde sınavdan sonra sınav kitapçıklarını biz öğrenciye teslim ediyoruz. Ancak bu sınavda kitapçıkları vermeyeceğiz. Çünkü onun oluşturduğu karmaşayı da istemiyoruz. Bir velimiz derki ben çocuğumun hangi sorunlarla karşılaştığını görmek istiyorum. İşte o zaman 22 Haziran Pazartesi okullardan alabilirler. Çünkü o arada o evraklarında, ortamda gidip gelirken taşıyıcı bir takım hususlar içermesini istemiyoruz.

Sosyal Mesafe Bilim Kurulu’nun öngördüğü bir şey. Biz geçen yıl 3 bin 873 okulda sınav yapmışız. Bu sene 5 kat arttı ve 18 bin 139 oldu. 3 bin küsür okulda yapmak, 18 bin okulda yapmak. Burada nasıl bir tedbir aldığımız çok net görünüyor. Yani bu sosyal mesafeyi halledebilmek için 3 bin okulda arka arkaya çocuklarımız sınava girerken, 18 bin okula çıkardık. Bir de kendi okullarında sınavlara giriyorlar. Bir veli sabah kalktığında hangi mahallede okul, çocuğum nereye gidecek, ya okulu bulamazsak, konum bilgisi vs. çok sayıda karışıklık ortaya çıkabilir böyle bir durumda. Ama bunun da tedbiri için öğrencilerimiz kendi okullarında sınava girsin istiyoruz. Elbette kendi öğretmenleri gözetiminde değil, başka öğretmenler gözetiminde sınava girecekler.

Çocuklarımızdan velilerimizden çok fazla geri bildirim aldık sınavda maske takma konusunda. Bazı çocuklarımız sınav esnasında maske taktığında bunalıyor. Ve soruyu çözemiyor. O yüzden de sınava başlayalım, otursunlar, sosyal mesafe oluşturulsun. Sınav başladığında bunu çıkarabilirler. Çünkü tedbir alınmış oluyor, maske takılmış oluyor, mesafe ayarlanmış oluyor. Sınav başladıktan sonra isteyen çocuklarımız çıkarabilirler.

KORONAVİRÜS TAŞIYAN ÖĞRENCİLER NE OLACAK?

Sınavda tedbir hizmeti diye bir birimimiz var. Sınav bölge komisyonuna bir velimiz başvurabilir. Ve koronavirüs hastası çocuklarımız var ise eğer, tabi çok nadir bur durum ama olması halinde komisyona başvurduklarında ayrı binalarda, ayrı tedbirler alınmış yerlerde sınava girme söz konusu isterlerse. Bu bir zorunlu sınav değil biliyorsunuz. İsteyen girebiliyor. Geçtiğimiz yıllarda da öğrencilerimizin tamamı sınava girmedi, isteyenler girdi. Bu yılda öyle olacak.

Koronavirüs taşıyan bir öğrenci hastanede ise sınav hastanede olur.

Görevli sayısını da artırdık. 148 binlerden 353 binlere çıkardık. Eskiden 148 bin öğretmenle yaptığımız bir iş vardı. Şimdi 353 bin öğretmen bu işi yapacak. Bu yıl çok daha özel birşey getirdik. Rehber öğretmenler hiçbir sene rehber öğretmen olarak görevlendirilmedi sınavlarda. Ama bu yıl 18 bin civarında rehber öğretmenimiz okullarda görevli olacaklar. Öğrencilerimizin bazı soruları olabilir. Öğrencilerimizin bahçede ya da koridorlarda, sınavlarda yerleştirilmesi ve bazı hususların düzenlenmesi konusunda da rehber öğretmenlerimiz yardımcı olabilecek.

"EVLATLARIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN TÜM TEDBİRLERİ ALIYORUZ"

Bir anne baba çocuğuyla ilgili endişe ederse onun daha fazla endişesini taşımak bizim görevimiz. Biz bu endişeleri düzenlerken bu sorumluluğu üstlenmezsek o zaman halkımıza, ebeveynlerimize yönelik olarak görevimizi yerine getirmemiş oluruz. Neden sürekli Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı’yla temas halindeyiz, niye her yaptığımız tedbire bu olmuş mu? diye soruyoruz.

Sağlık Bakanlığı tarafından rehber hazırlandı. Ve o rehberde şu şu hususların yerine getirilmesi gerek diye koşullar var. Biz onları fazlasıyla yerine getiriyoruz. Yani istenilenin de fazlasını yerine getiriyoruz. Onların endişesi bizim endişemizdir. Evlatlarımızın sağlığı için ne gerekirse bu tür tedbirleri velilerimizin de desteğiyle yerine getiriyoruz. Velilerimizi bu konuda çok önemsiyorum. Çünkü onlar destek olmazsa bizim aldığımız tedbirler de riske girebilir. Çocuklarımızın sağlığı için bu uyarılara önem gösterelim.

Tarihte zorunlu değil, telafi eğitiminin kendisi de. Tarih neden zorunlu değil, biz 15 Ağustos’tan önce özel öğretim kurumları eğitime başlamasın çocuklarımızın tatili için. Ama 15 Ağustos ya da 17 Ağustos Pazartesi günü zorunlu değil. İsterlerse 31 Ağustos’ta başlayabilir özel okullar. 31 Ağustos zorunlu. Ama tarihten önce bir özel öğretim kurumu ister başlar, ister başlamaz. Biz başlangıç tarihi koymak için bunu getirdik. Yoksa bir zorunluluk yok o tarihte başlayacak diye.

NEDEN TARİH ERKENE ALINDI?

Çok uzun süredir üzerinde çalışıyoruz. EBA TV’de içerikler sunuyoruz. EBA internette içerikler sunuyoruz. Öğretmenlerimiz canlı sınıflarla destek olmaya çalışıyorlar vs. Tamam da bu yeter mi? Yetmez. Yüz yüze de eğitim gerekiyor. Tek başına uzaktan eğitim yetmez. Bu yüzden de telafi eğitiminin yüz yüze yapılacak olan eğitimin içeriğine baktık. Yani ne kadar eksiğimiz var, neyi tamamlamamız gerekiyor diye. Sonra gördük ki asgari şu kadar hafta yapılması gerekiyor. Artı bu 3 haftanın da ötesinde destekleme, yetiştirme kurslarımız var bizim yıl boyu süren. Bu yetiştirme kurslarını telafi için kullanmaya karar verdik. Yani yıl boyu sürecek bu mesele. Bu süreç 2-3-4 haftalık bir süreç değil. Yıl boyu da uzaktan eğitimin, yüz yüzenin yanı sıra devam edebilecek büyük bir değişiklikten söz ediyoruz. Okulda var olan dersler, EBA TV’de yıl boyu sürecek. Okulda da yüz yüze de sürecek. Çünkü çocuklarımızın eksiğini telafi etme konusunda çok kararlıyız. Çocuklarımız isterse okulda gördüğünü bir de TV’de izlemek, başka bir öğretmenden görmek istiyorum dediğin de TV’den de görebilir. TV saatini kaçırırsa ya da onun okul saatine uygun değilse tekrarını izleyebilir.

TAM GÜN EĞİTİM YAPAN OKULLARIN DURUMU

Biz diyoruz ki, çeşitli olasıklıklar var. Bu ihtimallerden hangisi olursa ne yapmamız gerekir. Senaryo A, senaryo B, senaryo C bunların hepsini hazırladık. İkili öğretim için bizim liselerimizin sadece yüzde 1’in de mevcut durumdan eğitim var. İlkokul ve ortaokullarda yüzde 13,5 civarlarında ikili öğretim var.

Tam gün eğitim yapan okullarımız, duruma gerekirse ikili eğitim yapabilirler. Sabahçılar ve öğrenciler olur, sınıfın yarısı sabah gelebilir, sınıfın yarısı öğleden sonra gelebilir. Bu böyle olacak anlamına gelmiyor.

"BU SÜREKLİ TEHDİT İÇEREN BİR VİRÜS"

Mesela sınavda biz yemekhaneleri de, spor salonlarını da kullanıyoruz. Bunları sosyal mesafeye uyalım diye kullanıyoruz. Bu okullar açıldığında da söz konusu olacak.

Diyelim ki, sağlıkla sıhhatle bu tedbirler işe yarayacak. Bu tedbirleri aldığımız sürece bunu kontrol edebileceğimizi düşünüyorum. Bazen inişler, çıkışlar olabilir bunun arkasını bırakmamak lazım. Bu sürekli bir tehdit içerisinde virüs. Bununla ilgili olarak muhtemel yükselmeler vs. söz konusu olduğunda da, bizim tedbirlerimiz değişir. Yani tabloya bakarak Bilim Kurulu bir öneri de bulunuyor.

"DURUM NE OLURSA OLSUN TEDBİRİMİZİ ALIYORUZ"

Bize dediler ki tablo değişti, artık yeni öneriler bunlar dedi. Biz ona göre değiştiririz. Önemli olan bizim buna hazır olmamız.

Alacağımız tedbirleri aylar öncesinde söylememiz doğru değil. Durum ne olursa olsun tedbirimizi alıyoruz. Önemli olan burası.

Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında birçok konular görüşülüyor. Bu konuda gündeme geldi geçmişte. Biz MEB olarak LGS konusundaki ihtiyaçlarımız, tedbirlerimiz aldığımız bir takım kararları paylaşıyoruz. Ve sorumlusu olduğumuz LGS sınavının en sağlıklı şekilde yürütülmesiyle meşgulüz.

YENİ ÖĞRETMEN ATAMALARI OLACAK MI?

18 Mart ataması vardı. Ve 20 bin öğretmenimizin kararnamelerini 22 Haziran’da genelgelerini okullarına göndereceğiz. Bu işlemimiz sürüyor. 2’inci bir 20 bin öğretmen atamamız var bu yıl içinde. Ön başvurular tamamlandı. Ve öğretmen adaylarının sözlü sınava alınacakları sınav merkezlerini de 22 Haziran’da ilan edeceğiz.

6-25 Temmuz arasında bu sözlü sınavlar yapılacak. Eğer gündemde değişiklik olmazsa. Sağlık Bakanlığı’nın Bilim Kurulu’nun öngörüleri doğrultusunda bu tarihi belirledik.

Atama sonuçlarını da 1 Eylül’de gerçekleştireceğiz.

EBA TV YAZ AYINDA SÜRECEK Mİ?

EBA TV, bizim açımızdan gerçekten çok önemli ve 23 Mart’tan 5 Haziran’a kadar 2 milyar 800 milyon kere tıklanmış. Dünyada bütün eğitim siteleri içinde 3’üncü sıradayız. O kadar yoğunluk ve etkileşim var ki, hem yaz boyunca da bizim çalışmalarımız olacak. Yazın akademik kısmı biraz azaltılmak kaydıyla, sadece ders olmayacak. Hatta dersler biraz da azaltılacak. Tasarı beceri atölyeleriyle ilgili eğitimler olacak.

Öğrencilerimizin yabancı dil eğitimlerini alabilmeleri için A1 ve A2 düzeylerinde İngilizce eğitimi yapılacak. Çocuklar eğer İngilizcelerini geliştirmek isterlerse EBA TV’deki çalışmaları izleyebilirler.










Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Başkan Erdoğan ile görüştü: O anları 24 TV'ye anlattı: Saliha Gündüz'den 'birlik olalım' mesajı
Başkan Erdoğan ile görüştü: O anları 24 TV'ye anlattı: Saliha Gündüz'den 'birlik olalım' mesajı

Başkan Erdoğan ile görüştü: O anları 24 TV'ye anlattı: Saliha Gündüz'den 'birlik olalım' mesajı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür