• $32,3689
  • 35,0467
  • 2325.38
  • 9101.6
21 Haziran 2020 Pazar 23:45 | Son Güncelleme:

Süper hücre nedir? Süper hücre yağışları nasıl oluşur?

Süper hücre nedir" Süper hücre yağışları nasıl oluşur"

Süper hücre nedir? Birçok ilde etkili olacak meteorolojik süper hücre olayı için Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar önemli uyarılarda bulundu. Salı günü Marmara'nın güneyi, Orta-Batı Karadeniz bölgelerinde etkili olması beklenen yağışlarla ilgili uyarıların ardından 'Süper hücre nedir?' ve 'Süper hücre yağışları nasıl oluşur?' soruları merak edilmeye başlandı. İşte detaylar...

Yaklaşık 10 ilde etkili olacak meteorolojik süper hücre olayları önümüzdeki günlerde ülke gündemini yoğun olarak meşgul edecek. Balıkesir, Bursa çevresinden başlayarak Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Bilecik, Düzce Zonguldak, Sinop'a kadar ilerlemesi beklenen yağışlar kuvvetli sağanak ve dolu içeren yıldırımlar şeklinde meydana gelecek. Sel taşkın ve su basması olaylarına da sebep olabilecek yağışlarla ilgili yetkililerden uyarılar gelmeye başladı. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "Bu hafta çok şiddetli yağışlar bekleniyor. Tüm belediyelerimizn şimdiden tedbir almaları gerekiyor. İklim değişikliğinin etkilerini çok yoğun hissedeceğimiz bir yaz olacak. Süper hücre olayları kapıda. Sel, taşkın ve su basması olaylarına karşı tedbirli olalım...!" ifadelerini kullandı. Peki meteorolojik süper hücre olayı nedir? Süper hücre yağışları nasıl oluşur?

SÜPER HÜCRE NEDİR?

Süper hücre atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgar yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgarların fazla olduğu bölgelerde ortaya olan kuvvetli bir oraj biçimidir.

Orajın dört alt sınıfından (süper hücre, bora hattı, çoklu hücre ve tek hücre) biri olan süper hücre, bunlar arasında yaygınlığı en az olanıdır.

AZ YAĞIŞLI SÜPER HÜCRE

Az-yağışlı süper hücre genellikle nem oranının düşük olduğu yaz sezonunun oluşur. Az yağışlı süper hücreler yaptıkları dolu yağışları ile ünlüdürler, kimi zaman hiç yağmur bırakmadan golf topu büyüklüğünde dolu yağdırdıkları bilinmektedir.

Az yağışlı süper hücrelerde görülen hortumlar, bol yağışlı veya klasik süper hücrelere kıyasen daha zayıf yapıdadır. Zira hava daha düşük nem oranına sahip olduğu için yağışla beraber buharlaşmadan kaynaklanan ısı kaybı aşağı yönlü hava akımlarının gelişmesine elverişlidir. Bu bakımdan hortumlar ayrıca daha kısa ömürlü olur. Nem oranı düşük olduğu için konveksiyon ile yükselen hava parseli daha yüksek seviyede yoğunlaşacağı için bulut tabanı oldukça yüksektir.

KLASİK SÜPER HÜCRE

Az yağışlı ve bol yağışlı süper hücreler genellikle farklı tip gök gürültülü fırtınaların hibritleşmiş biçimdir, klasik süper hücre ise süper hücrenin saf bir formu olarak kabul edilir. En klasik örneği saat yönünün tersine rüzgarlara sahip olan ve radarda virgül görünümlü "Hook Echo" adı verilen fırtına biçimidir. Virgülün kıvrıldığı yerde genellikle bir hortum bulutu bulunur. En şiddetli hortumlar bu fırtınaların altında oluşur. Havanın nem oranına bağlı olarak çok farklı boyutlarda dolu yapabilmektedir.

TÜRKİYE’DE SÜPER HÜCRE

27 Temmuz 2017 tarihinde İstanbul Boğazı çevresi, Kadıköy, Üsküdar ve Altunizade’yi de kapsayan bir süper hücre oluşumu gözlenmişti. Ağaçlar devrilmiş, dört tekne kayalara çarpmış, binalarda cephe hasarları oluşmuş ve on binlerce arabada ağır hasara neden olmuştu. Şiddetli rüzgar, golf topu büyüklüğünde dolu taneleri ağır hasara yol açmıştı.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı