• $32,3251
  • 35,1038
  • 2282.13
  • 8993.46
17 Kasım 2021 Çarşamba 08:27 | Son Güncelleme:

Medeniyet çınarı en sevgiliye gitti! Şair, sanat ve fikir adamı üstat Sezai Karakoç aramızdan ayrıldı

- BEDİR ACAR

Türk şiiri ustasını kaybetti. Türk şiirinin usta ismi şair ve düşünür Sezai Karakoç 88 yaşında hayatını kaybetti. Örnek bir hayat yaşayan, ‘Diriliş Nesli'nin öncüsü Karakoç, geride büyük bir edebi miras bıraktı.

Türk şiirinde İkinci Yeni akımının öncülerinden şair ve düşünür Sezai Karakoç'un vefat haberini Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın duyurdu. Kalın, "Türk şiiri adına Türk edebiyatı adına çok büyük bir kayıp. Birkaç nesli derinden etkilemiş düşünce insanıydı. Diriliş kavramı onunla birlikte tekrar hayat buldu. Türkçe'yi çok lirik bir şekilde kullanan büyük bir yazardı" ifadelerini kullandı.

'DİRİLİŞ NESLİ'NİN ÖNCÜSÜ

Diyarbakır'da 22 Ocak 1933'te dünyaya gelen Sezai Karakoç, Gaziantep Lisesi'nde öğrenciyken felsefeye ilgi duydu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanarak başladığı yüksek öğrenimini 1955'te Maliye Bölümünden mezuniyetle tamamladı. İstanbul'da Maliye Bakanlığı bünyesinde uzun yıllar görev yaptı. Karakoç, Diriliş Yayınları ve Diriliş dergisini kurdu. 1990'da Diriliş Partisi'ni kurdu. 1997'de partisi Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. 2007'de ise Yüce Diriliş Partisi'ni kuran Karakoç genel başkanlık görevini yürütüyordu. Milli Türk Talebe Birliği Milli Hizmet Madalyası, Sürgündeki Macar Yazarları Gümüş Madalya Ödülü, Türkiye Yazarlar Birliği Hikâye Ödülü, Türkiye Yazarlar Birliği Üstün Hizmet Ödülü'nün yanı sıra Karakoç, 1991 Dünya Sanat ve Kültür Akademisi Ödülü'ne de layık görüldü. 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ile ödüllendirilen Karakoç, 2011 yılında da Cumhurbaşkanlığı Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

Sezai Karakoç'un cenazesi, bugün ikindi namazını müteakip Şehzadebaşı Camisinde kılınacak cenaze nama- zının ardından caminin haziresine defnedilecek.

ESERLERİ

Monna Rosa, Şahdamar-Körfez-Sesler, Hızırla Kırk Saat, Taha'nın Kitabı, Gül Muştusu, Leylâ ile Mecnun, Ateş Dansı, Gün Doğmadan gibi birçok şiir kitabı bulunan Karakoç, deneme, hikaye ve tiyatro alanında da eserler verdi. Aynı zamanda bir düşünce insanı olan Karakoç; Ruhun Dirilişi, Kıyamet Aşısı, Çağ ve İlham I-II-III-IV, İnsanlığın Dirilişi, Yitik Cennet, İslâmın Dirilişi, İslâm Toplumunun Ekonomik Strüktürü gibi eserleri insanlığa kazandırdı.

FİKİRLERİYLE YOL GÖSTERMEYE DEVAM EDECEK

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: Fikirleriyle nesillere yol gösteren, edebiyatımızın, düşünce dünyamızın, ülkemizin büyük mütefekkiri, 'Diriliş Şairi' Sezai Karakoç Beyefendi'nin vefatını derin bir teessürle öğrendim. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine, milletimize başsağlığı diliyorum.

AK PARTİ GENEL BAŞKANVEKİLİ NUMAN KURTULMUŞ: Dünya sürgününü bitirerek en sevgiliye vasıl oldu. Mekke, Medine, Kudüs şahidi olsun.

TBMM BAŞKANI MUSTAFA ŞENTOP: Üstad fikir ve eserleriyle gönlümüzde yaşamaya ve yol göstermeye devam edecektir.

İLETİŞİM BAŞKANI FAHRETTİN ALTUN: Doğunun yedinci oğlu, büyük mütefekkir ve şair ağabeyimiz 'en sevgili'ye kavuşmuş.

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: Fikir dünyamızın rehberindendi, 'Dünya sürgünü'nü tamamlayarak 'en sevgilisine' kavuştu.

MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ: Kaderin üstündeki kaderi yüreğinde taşıyarak ebediyete irtihal etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu da Sezai Karakoç için başsağlığı mesajı yayınladı.

MÜCADELESİ YENİDEN DİRİLİŞTİ

PROF. DR. TURAN KOÇ: Onun kitapları akan bir çeşmedir. Gençlerimizi Sezai Karakoç ile doldurmamız gerekiyor.

ÖYKÜCÜ ALİ HAYDAR HAKSAL: Mücadelesi İslam ruhunun yeniden dirilişini sağlamaya dönüktü.

YAZAR MUSTAFA KİRENCİ: Bir mütefekkir, önder, büyük bir şair ve birçok nesli yetiştirmiş ve onların önünü aydınlatmış güzel bir insandı.

ALTIN ZİNCİRİN HALKASIYDI

Fikirleriyle nesillere yol gösteren, edebiyatımızın, düşünce dünyamızın, ülkemizin ve İslam dünyasının büyük mütefekkiri, 'Diriliş Şairi' Sezai Karakoç, bereketli 88 yıllık ömrünün ardından 'En sevgili'ye kavuştu.

Onu anlatmaya ne kelimeler, ne cümleler, ne kitaplar yeter. Çağımızın münzevi mütefekkiri, şair ve düşünce dünyamızın köşe taşı Sezai Karakoç dün akşam vakti sırlandı, 'dünya sürgününü' tamamlayarak rahmeti Rahman'a kavuştu.

Karakoç, birkaç neslin, çağdaşı olmakla iftihar ettiği bir ulu çınardı.

İslam/Türk dünyasının yüzyılımızdaki en önemli düşünürlerinden biri olan Karakoç, fikir ve sanatta 'Diriliş Akımı'nın kurucusuydu.

Onun hayatını yazanların söyleyişiyle, fikir ve sanat eserlerinde 'geleneğin yeniden üretilmesi' meselesini de aşarak, Mevlanalar, Yunuslar çağından Şeyh Galip'e uzanan İslam klasiklerinin altın zincirinin günümüzdeki temsilcisiydi.

Edebiyat tarihçileri ve akademisyenlere göre Karakoç, 1950'lerden başlayarak, Türkiye'de üretilen dikkate değer bütün sanat ve düşünce eserleri üzerinde belirgin etkisi olan bir isimdi.

1960'ta çıkardığı ve aralıklarla 33 yıl boyunca yayınladığı Diriliş Dergisi'yle, çok sayıda genç aydının, fikir ve sanat adamının yetişmesine katkıda bulundu, modern çağın aklı karışıkları için rehber oldu.

Uzun yıllar boyunca münzzevi bir hayat süren Karakoç'un belirli periyodlarda sanat ve edebiyat çevreleriyle buluştuğu Cağoloğlu'ndaki çalışma ofisi (Diriliş Yayınları), onun sohbetlerinden, fikirlerinden feyz alanların 'dergah'ı oldu.

Geride, birkaç kuşağın aklına ve gönlüne nakşettiği şiirleri ve düşünce atlasını miras bırakan Karakoç, unutulmaz 'Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine' adlı şiirinde

'Af dilemeye geldim affa layık olmasam da/Uzatma dünya sürgünümü benim/Sevgili/En sevgili/Ey sevgili/Uzatma dünya sürgünümü benim' diyordu.

Hz. Mevlana ölümü bir 'düğün gecesi' (Şeb-i Arus) olarak karşılamıştı.

Söylemesi ne kadar zor da olsa asrımızın büyük mütefekkiri, şair, yazar ve eylem adamı Sezai Karakoç, 88 yaşında 'En sevgiliye' kavuştu.

Birkaç neslin oluşumunu elleriyle yoğuran, yüce bir düşüncenin doğuş sürecini ruhuyla ısıtan bir ulu çınar Karakoç.

Daha iki gün önce, özlediğimi hissedip 'Gün Doğmadan' adlı toplu şiirler kitabını elime almış ve şu dizesiyle göz göze gelmiştim: Muhabbet sürermiş bir rüzgar kadar...

Büyük üstat Karakoç, bereketli ömrünün bütün kareleri dolu olarak, nesillerin duasına, ümmetin sevdasına muhabbet rüzgarıyla karıştı, sırlandı.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak