• $32,3308
  • 35,0604
  • 2282.29
  • 8967.02
5 Haziran 2021 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme:

Karadeniz gazı 2023'te evlerde! 135 milyar metreküp doğal gaz daha

Karadeniz gazı 2023'te evlerde! 135 milyar metreküp doğal gaz daha

320+85+135= 540 metreküp! 28 milyar dolarlık keşif. Başkan Erdoğan, müjdeyi Filyos Limanı'nın açılışında verdi: “Fatih sondaj gemimiz, Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi daha yaptı.”

Başkan Erdoğan, Filyos Limanı Açılışı ve Doğal gaz İşleme Tesisleri Temel Atma Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu:

FİLYOS HEYECANI: Tarihi bir ana şahitlik etmek üzere Filyos'tayız, heyecanlıyım. Zira bu eser 10 yıllık değil, 20 yıllık değil, bu eserin mazisi 150 yıl. Büyük tonajlı gemilerin yükleme ve boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı kurma projesi olan Filyos Limanı nihayet hayata geçti. Burası aynı anda 13 gemiyi tanker hariç alabilecek durumda. Draftı itibarıyla da gayet yüksek bir derinliğe sahip bu limanımız Türkiye'nin en büyük limanı konumunda. Buradan dünyaya açılma şansını Zonguldak'ta yakalayacağız. Ülkemizin en büyük üç limanından biri olan Filyos, yılda 25 milyonluk kapasitesiyle ihracatımıza çok önemli katkı sağlayacaktır."

MARMARA'NIN YÜKÜ HAFİFLEYECEK: Filyos Limanı, Türkiye yanında tüm Doğu Avrupa'nın konteyner, dökme yük ve kuru yük ticaretini yürütebilecek potansiyele sahiptir. Bugün limanın inşası tamamlanan şu mendirek, geri saha ve rıhtım bölümlerini hizmete açıyoruz. Karadeniz'in çıkış kapısı olacak Filyos Limanı Marmara limanlarının ve boğazların yükünü hafifletecek. Filyos Limanı, aslında Filyos Vadisi projesinin bir parçasıdır. Filyos Vadisi ulusal ve uluslararası yatırımcılara entegre sanayi konsepti sunuyor. Havalimanı, demiryolu ve karayolu bağlantılarına sahip stratejik konumuyla muazzam bir lojistik fırsatı içerisinde barındırıyor.

YENİ MÜJDELER BEKLİYORUZ: Bu bölgenin stratejik özelliğini artıran bir diğer husus da Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda tespit ettiğimiz doğal gazın kara bağlantı ve işlemesine ev sahipliği yapacak olmasıdır. Fatih Sondaj Gemimiz geçtiğimiz yıl toplamda 405 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfetti. Bu, dünyada 2020'de denizlerde yapılan en büyük keşif olarak kayıtlara geçmiştir. İşte şimdi milletimize yeni bir müjdeyi daha paylaşıyoruz. Fatih Sondaj Gemimiz yine Sakarya Gaz Sahası'ndaki Amasra 1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi daha yaptı. Böylece Karadeniz'deki toplam gaz keşfimiz 540 milyar metreküpe ulaştı. Amasra-1 Kuyusu'nun çevresindeki yeni arama ve sondajlama çalışmalarımız sürüyor. İnşallah yeni müjdeli haberler de bekliyoruz.

2023'TE EVLERDE: Kanuni Sondaj Gemimiz Fatih'in açtığı kuyuları üretime hazır hale getirmek üzere faaliyete başlayacak. Karadeniz gazını 2023'te kullanıma sunmak için arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor. Filyos'taki tesisi de hızla tamamlayarak hem denizde hem karada bu işi bir an önce bitirmekte kararlıyız.

ÇALIŞMALAR MEYVESİNİ VERİYOR

135 milyar metreküp olarak tespit edilen yeni keşfin parasal karşılığı yaklaşık 25-28 milyar dolar civarında bulunuyor.

ÇİFTÇİYE, SANATÇIYA DESTEK PAKETİ

Başkan Erdoğan, MFA Kocayusuf Maske Fabrikası'nın açılış töreninde konuştu. Bir dizi müjde veren Erdoğan şunları söyledi: "Kuraklığın oluştuğu bölgelerde hasar tespit çalışmalarının sonuçlarına göre çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını erteliyoruz. Kuraklık Sigortası'nda TARSİM devlet desteğini önümüzdeki yıla özel olarak yüzde 70'e, hasar ödeme oranını ise yüzde 80'e çıkarıyoruz. Kuraklıktan etkilenen üreticilerimize verim kayıplarına göre dekara 100 liraya kadar doğrudan ödeme yapacağız. 31 bin sanatçıya 250 milyon liraya ulaşan destek vereceğiz. Sancılı dönem yaşayan tiyatro sektörüne de 25 milyon lira tutarında turne desteği sağlayacağız."

TÜRKİYE'NİN 10 YILLIK İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Fatih Sondaj Gemimiz tam 1 yıl önce bu bölgede çalışmalara başlamıştı. 1 yıl içerisinde 3'üncü büyük keşfini yaptı. Bugün 135 milyar metreküp daha ilave etmiş olduk. Toplam 540 milyar metreküpe ulaştık. Yıllık ortalama 45-50 milyar doğal gaz tüketimimiz var. Bu haline baktığımızda 10 yılın üzerinde ihtiyacımızı karşılayacak gibi duruyor" ifadelerini kullandı.

KONUTLARIN 8-9 YILLIK İHTİYACINI KARŞILIYOR

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Başkanı Yaşar Arslan: "Keşfedilen yeni rezerv Türkiye'nin 3 yıllık doğal gaz talebine karşılık geliyor. Yapılacak yeni sondaj çalışmalarıyla bölgede yeni katmanlar keşfedilebilir. 2023 ve sonrasında Amasra-1 sahasında üretilecek olan doğal gazla konut sektörünün 8-9 yıllık doğal gaz talebi karşılanabilecek."

HER CAMİ MANEVİ BİRER MUHAFIZDIR

Başkan Erdoğan, Zonguldak'ta Uzun Mehmet Camii'nin açılışını yaptı. Erdoğan "Kazandırdığımız her bir caminin ülkemiz ve milletimizin geleceği için vatan topraklarına dikilen manevi muhafız olduğuna inanıyorum" dedi. Erdoğan şunları söyledi: "Bin yıla yakın süreçte çağlar değişse de kullanılan araçların kirliliği hiç değişmiyor. Ezanlardan rahatsızlık duyanlar, rengini şehitlerimizin kanından alan bayrağımıza tahammül edemeyenler, milletimizin birliğine saldırmaya başladılar. Bunun için cem olduğumuz, yani kardeşliğimizi pekiştirdiğimiz yerler olan camilerimizi dahi hedef almaktan çekinmiyorlar. Cami, cem olunan yerdir. FETÖ'den PKK'ya kadar Türkiye düşmanlarının kullandığı ne kadar terör örgütü varsa önce camilerimize, milletimizin dinine, diyanetine, inancına saldırmıştır."

Başkan Erdoğan, cuma namazını Uzun Mehmet Camii'nde kıldı.

DENİZDE VE HAVADA DESTAN YAZIYORUZ

Başkan Erdoğan, Zonguldak'tan Denizkurdu Tatbikatı'na canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan şunları söyledi: "TSK 2200 yılı aşan kurumsal kültürü ve sayısız zaferleriyle milletimizin iftihar kaynağıdır. TSK içindeki hainlerinden temizlendikçe başarıdan başarıya koşuyor. Bu sene gerçekleştirdiğimiz tüm tatbikatlarda dosta güven hasımlara korku verdi. Tatbikatın başarıyla yürütüldüğünü görmekten büyük bir memnuniyet gördüm. TSK'yı desteklemeye, gücüne güç katmaya devam edeceğiz.

Denizde ve havada, destanlar yazan kahramanlarımızı bir kez daha selamlıyoruz."

'YA ALLAH' HATTI KÖMÜRLE YAZILDI

Erdoğan camiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Yaklaşık 12 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen Uzun Mehmet Camii'nin minareleri 71 metre. Hatları ile özel bir eser olan caminin mihrap cephesindeki 'Ya Allah' hattı şehre ve adına yakışır şekilde kömürle yazılmıştır. Milletimizin asırlardır her mücadeleden zaferle çıkmasının gerisinde birliği vardır."

  • fatih sondaj gemisi
  • sakarya gaz sahası
  • filyos limanı
  • başkan erdoğan
  • doğal gaz
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak