10 Mart 2021 Çarşamba 14:42 | Son Güncelleme:

İlk vakanın üzerinden bir yıl geçti: Koronavirüsle mücadelede neler yaşandı, hangi ünlüler hayatını kaybetti?

İlk vakanın üzerinden bir yıl geçti: Koronavirüsle mücadelede neler yaşandı, hangi ünlüler hayatını kaybetti"
Aksam.com.tr / Ajanslar

Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart 2020'nin üzerinden bir yıl geçti. Bu süreçte 29 bin 160 vatandaşını kaybeden Türkiye; sanat, siyaset ve bilim dünyasından pek çok önemli ismini de koronavirüs nedeniyle yitirmenin üzüntüsünü yaşadı. Salgınla mücadeledeki başarısı uluslararası medya kuruluşlarınca da yakından takip edilen Türkiye, bu süreçte yalnızca kendi vatandaşlarının değil, diğer ülkelerin de imdadına yetişti.

Türkiye'de koronavirüs kaynaklı ilk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020'nin üzerinden tam bir yıl geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, o haberi "Bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı." sözleriyle duyurdu.

İlk vakanın üzerinden bir yıl geçti: İşte koronavirüsle mücadelede Türkiye'de ve dünyada son durum

Bir yıllık süreçte toplam 2 milyon 807 bin 387 koronavirüs vakasının görüldüğü Türkiye'de 9 Mart 2021 itibarıyla vefat eden toplam kişi sayısı 29 bin 160 oldu. Filyasyon oranını yüzde 99,9 seviyesinde tutan Türkiye'de hastalığı atlatan kişi sayısı ise 2 milyon 640 bin 669'a ulaştı.

Aşı tablosunu günbegün güncelleyen Türkiye'de bugüne dek toplam aşı sayısı 10 milyonun üzerine çıktı. İlk doz aşısını olanların sayısı 7,7 milyon olurken, ikinci doz aşısını olanların sayısı ise 2,6 milyonu aştı.

ULUSLARARASI BASIN YAKINDAN TAKİP ETTİ

Koronavirüse karşı ortaya koyduğu mücadele ilk günden beri uluslararası medya kuruluşlarınca da yakından takip edilen Türkiye, sergilediği performansla salgına karşı başarılı bir performans gösteren ülkeler arasına adını yazdırdı.

Yaşadıkları ülkelerde tedavi imkânı bulamayan 233 vatandaşını Türkiye'ye getirerek tedavi altına alan Türkiye, bir yıllık süreçte toplamda 141 ülkeden 100 bini aşkın vatandaşını aileleriyle buluşturdu. Türkiye, koronavirüs endişesiyle gerçekleşen tahliyelerde yalnızca Türk vatandaşlarına değil, 67 ülkeden 5 bin 500'den fazla yabancının da imdadına yetişti.

Koronavirüsle mücadeleyle geçen bir yılda 156 ülke ve 11 uluslararası kuruluşa tıbbi malzeme desteğinde bulunan Türkiye, bu süreçte 16 hastaneyi de vatandaşlarının hizmetine sunma başarısı gösterdi.

KONTROLLÜ NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLADI

Küresel çapta aşı çalışmalarının belli bir düzeye gelmesinin ardından başlayan kitlesel aşı çalışmalarının yanı sıra vaka sayılarının alınan diğer tedbirlerle düşüş seyrine girmesinin ardından 1 Mart 2021 tarihinde "Kontrollü Normalleşme" sürecine girildi.

Bu süreçte illeri düşük, orta, yüksek ve çok yüksek risk gruplarına ayıran Türkiye, "Yerinde Karar" dönemi ile birlikte illerin durumuna göre kısıtlamaları sıkma veya gevşetme sürecini başlattı.

YERLİ AŞI ÇALIŞMALARI HIZLA SÜRÜYOR

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle 17 yerli aşı çalışması başlatıldı.

Bunlardan en hızlı ilerleyeni Erciyes Üniversitesince geliştirilen, 5 Kasım 2020'de Faz-1 çalışmalarına başlanan ve şu an Faz-2 aşaması devam eden inaktif Kovid-19 aşısı oldu.

Faz-2 çalışmaları kapsamında bu aşının ilk dozu 10 Şubat'ta gönüllülere uygulandı ve herhangi bir yan etki meydana gelmedi.

Bu aşamada 200-250 gönüllüye uygulanacak inaktif aşının Faz-3 çalışmalarına nisan ayının sonunda geçilmesi öngörülüyor.

KORONAVİRÜSTEN HAYATINI KAYBEDEN ÜNLÜLER

Koronavirüs kaynaklı ilk can kaybını 17 Mart 2020'de yaşayan Türkiye'de salgından dolayı hayatını kaybetmiş kişiler arasında sanat, siyaset ve bilim dünyasında aktif rol alan pek çok isim de bulunuyor.

Orgeneral Aytaç Yalman

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede 15 Mart 2020'de 80 yaşında yaşamını yitirdi.

Orgeneral Yalman'ın eşi Belma Yalman ise aynı hastalıktan dolayı 8 Nisan 2020'de hayatını kaybetti.

Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu

Türkiye'deki ilk koronavirüs vakalarına bakan ekibin içerisinde yer alan 68 yaşındaki Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu, tedavi ettiği hastalardan kaptığı virüs dolayısıyla, 1 Nisan 2020'de hayatını kaybetti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Taşçıoğlu'nun vefatının ardından Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin isminin değiştirilerek Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi olduğunu açıkladı.

Turhan Kaya

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Turhan Kaya, 1 Nisan 2020'de 69 yaşındayken koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren isimlerden biri oldu.

Prof. Dr. Feriha Öz

Dünyaca ünlü patolog Prof. Dr. Feriha Öz, koronavirüs nedeniyle 87 yaşında hayatını kaybetti. Çalışmaları yurt içi ve yurt dışında yayımlanan pek çok dergide yer alan Prof. Dr. Öz, 2 Nisan 2020'de vefat etti.

Haydar Baş

Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş, koronavirüs nedeniyle tedavi gördüğü Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 14 Nisan 2020'de yaşamını yitirdi.

Ömer Döngeloğlu

52 yaşındaki ilahiyatçı-yazar Ömer Döngeloğlu, 3 Mayıs 2020'de koronavirüs nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Prof. Dr. Murat Dilmener

Emekli olmasına rağmen çalışmayı sürdüren ve "Hocaların Hocası" diye anılan 78 yaşındaki Prof. Dr. Murat Dilmener de koronavirüsten dolayı vefat eden isimler arasında bulunuyor.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinin duayen isimlerinden olan Dilmener, yaklaşık bir ay süren yoğun bakım tedavisinin ardından 3 Mayıs 2020'de hayatını kaybetti.

Halil Kumova

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Halil Kumova, film çekimleri sırasında rahatsızlanarak kaldırıldığı hastanede ağır zatürreye bağlı solunum yetmezliği nedeniyle 9 Eylül 2020'de hayatını kaybetti.

Vefatından 3 gün sonra Kumova'nın naaşına yapılan koronavirüs testinin pozitif çıktığı açıklandı.

Burhan Kuzu

Eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve 22, 23 ve 24. dönem AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, 1 Kasım 2020'de Kovid-19 dolayısıyla tedavi gördüğü hastanede 65 yaşında hayatını kaybetti.

Ahmet Kekeç

Gazeteci, yazar ve hikâyeci Ahmet Kekeç, 14 Kasım 2020'de tedavi gördüğü hastanede 59 yaşında hayatını kaybetti.

Daha önce iki kez kanseri yenen ve son olarak akciğerindeki rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi gören AKŞAM yazarı Kekeç, 9 Kasım'da Kovid-19 testinin pozitif çıkmasıyla yoğun bakıma alınmıştı.

Muhittin Korkmaz

G.O.R.A. adlı filmdeki, "Komutan Logar, bir cisim yaklaşıyor efendim" repliğiyle ününü katlayan tiyatro ve sinema oyuncusu Muhittin Korkmaz, 24 Kasım 2020'de koronavirüsten dolayı yaşamını yitirdi.

Ömür Gökhan Daldık

Ortaoyununun genç nesildeki en iyi oyuncuları arasında sayılan 38 yaşındaki Ömür Gökhan Daldık, koronavirüse bağlı kalp krizi nedeniyle 3 Aralık 2020'de hayatını kaybetti.

Kadir Topbaş

Koronavirüse yakalanan Kadir Topbaş, 16 Kasım 2020'de tedavi gördüğü hastanede entübe edildi. Yaklaşık 3 ay yoğun bakımda bulunan Kadir Topbaş hastalığı atlattı, ancak sonrasında bağışıklığın düşmesiyle çoklu organ yetmezliği gelişti ve tekrar yoğun bakıma alındı.

Eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, tedavi gördüğü hastanede 13 Şubat 2021'de hayatını kaybetti.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi