• $32,3824
  • 35,0344
  • 2325.8
  • 9112.98
1 Haziran 2021 Salı 09:14 | Son Güncelleme:

1 Haziran takvimi İçişleri Bakanlığı genelgesi yayınlandı mı? İçişleri Bakanlığı normalleşme genelgesi son dakika açıklandı mı?

1 Haziran takvimi İçişleri Bakanlığı genelgesi yayınlandı mı" İçişleri Bakanlığı normalleşme genelgesi son dakika açıklandı mı"

İçişleri Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında 1 Haziran itibariyle uygulanması beklenen normalleşme genelgesi heyecanla bekleniyor. Bakanlık, valiliklere 1 Haziran sonrası için "Normalleşme Tedbirleri" konulu genelge gönderilmesi ile detaylar netleşmiş olacak. Peki İçişleri Bakanlığı normalleşme genelgesi yayınlandı mı? Bakanlık genelgesine göre 1 Haziran normalleşme süreci nasıl olacak?

Normalleşme süreci için İçişleri Bakanlığı'ndan genelge yayınlanması bekleniyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklama sonrası yeni koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanacak normalleşme süreci ile ilgili genelgelerin İçişleri Başkanlığı'nca valiliklere gönderilecek. Peki İçişleri Bakanlığı normalleşme genelgesi son dakika açıklandı mı? 1 Haziran takvimi İçişleri Bakanlığı genelgesi yayınlandı mı?

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NORMALLEŞME GENELGESİ YAYINLANDI MI?

İçişleri Bakanlığı, koronavirüs ile mücadelede kapsamında 1 Haziran itibariyle uygulanması beklenen normalleşme genelgesi henüz yayınlanmadı. Yayına girer girmez haberimizdeki yerini alacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, normalleşme süreci ile ilgili önemli gelişmeleri açıkladı.

"Kırsal kalkınmada bu yıl 925 ekonomik yatırımı projesine 888 milyon lira, 2 bin 531 altyapı yatırım projesine 196 milyon lira hibe desteği verdik. Böylece ülkemiz yaklaşık 10 bin ilave istihdama karşılık, buna karşılık gelen 3 bin 456 projeyle 1,1 milyar lirası hibe olmak üzere 2,3 milyar liralık kırsal kalkınma yatırımına kavuşmuştur. Ayrıca, kuraklık sıkıntısının tehdidi altında olan bölgelerimizdeki çiftçilerimize, sulama sistemlerini modernleştirmeleri için 150 milyon lira hibe vereceğiz."

"Haziranı tam manasıyla bir aşı seferberliği ayına dönüştürmek imkanları zorlayacağız"

Geçtiğimiz hafta, Karadeniz'deki doğalgaz sevincinin ardından, karada da 3 kuyuda petrol bulunduğunun müjdesini milletle paylaştıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki günlerde enerji konusunda yeni sevindirici haberleri kamuoyuyla paylaşmayı sürdüreceklerini bildirdi.

Türkiye'nin aşı çalışmalarında da dünyada ilk 10 ülke arasında olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Üstelik bunu, kendisi henüz aşı üretmediği halde başarmış bir ülkeyiz. İnşallah kendi aşımıza da yıl bitmeden kavuşmuş olacağız. Haziran ayını tam manasıyla bir aşı seferberliği ayına dönüştürmek için imkanları sonuna kadar zorlayacağız. BioNTech, Sinovac ve Sputnik-V gibi sözleşmesi yapılan farklı aşılardan haziran ayında mümkün olan en yüksek sayıda miktarın ülkemize getirilmesi ve süratle uygulanması için yoğun hazırlık halindeyiz." diye konuştu.

Türkiye'nin salgınla mücadelesinin, Avrupa başta olmak üzere, gelişmiş ülkelerin gerisinde değil, çoğu alanda onların ilerisinde olduğunu akıl ve vicdan sahibi herkesin kabul edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Salgın tedbirlerini sıkılaştırma ve normalleştirme takvimlerimiz de vaka sayılarımızın seyri birbirlerini takip ettiği için Avrupa ülkeleriyle benzer şekilde yürümektedir. Bütün bunları söylerken elbette gerçeklere gözlerimizi kapatmıyoruz. Son 6 ayda işyerleri ancak 1,5 ay açık kalan esnafımız olduğunu biliyoruz. Sadece paket servis hizmeti gibi ciddi sınırlamalarla hizmet vermeye çalışan esnafımız olduğunu da biliyoruz. Sokağa çıkma sınırlamalarının pek çok kişi ve kurumun faaliyetleri üzerinde yol açtığı olumsuz etkileri biliyoruz. Okula gidemeyen evlatlarımızın, eğitim-öğretimdeki kayıpları yanında pek çok fiziki ve psikolojik sıkıntının eşiğine geldiğini biliyoruz. Düğünden genel kurula kadar pek çok toplu etkinliğin uzun süre ertelenmesinin yol açtığı sıkıntıları gayet iyi biliyoruz. Milletimizin bu süreçte fevkalade bunaldığını, tahammül sınırlarının zorlandığını görüyoruz."

"Kararlarımızı ülkemiz ve milletimiz için en hayırlısını gözeterek veriyoruz"

Yaz mevsiminin de gelmesiyle, insanları evlerde uzun süre tutmanın hem zor hem anlamsız olduğunu, yurt içi ve dışı ziyaretlerin yoğunlaşacağını da dikkate aldıklarını belirten Erdoğan, "Yine bu süreçte, sıfatları ne olursa olsun kafa karıştırıcı açıklamalarıyla milletimizi yanlış yönlendirmeye çalışanlar bulunduğunun da idrakindeyiz. Değerlendirmelerimizi tüm bu gerçekleri hesaba katarak yapıyor, kararlarımızı ülkemiz ve milletimiz için en hayırlısını gözeterek veriyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, insanların sağlığını, milletin esenliğini, ülkenin huzur ve güvenliğini koruma, telafisi mümkün olmayan hasarların oluşmasına engel olma gayesinde olduklarını vurgulayarak, bunun için buldukları her fırsatı, her kapı aralığını, her ışığı kullandıklarını bildirdi.

Erdoğan, salgının başladığı günden beri açılma-kapanma kararlarının ardı ardına gelmesinin tek sebebinin, şartları zorlama pahasına da olsa bu musibetin ülke ve millet üzerindeki etkilerini azaltmak olduğunu belirtti.

Ramazan ayındaki kısmi ve tam kapanma şeklinde uygulanan sıkılaştırma tedbirlerinin bir kısmının yerini, 17 Mayıs itibarıyla kademeli normalleşme adımlarının atıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aradan geçen iki haftalık sürede, vaka ve ölüm sayılarındaki nispi azalmanın, hedeflediğimiz oranda değilse bile önemli ölçüde sürüyor olması, tedbirlerin amacına ulaştığına işaret etmektedir. Bugün kabine toplantımızda, yarından itibaren devreye girecek kademeli normalleşmenin yeni adımlarıyla ilgili istişarelerimizi gerçekleştirdik." diye konuştu.

Bu doğrultuda verdikleri her kararı, ülkeyi yeniden salgının pençesine düşürmeme anlayışına dayalı bir ihtiyatla aldıklarını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yürütülen mücadelenin önündeki en büyük tehdit, virüsün farklı mutasyonlarının yol açtığı öngörülemeyen sonuçlardır. Nitekim, kimi Avrupa ülkelerinde aşılama başta olmak üzere oldukça sert tedbirlerle binli rakamlara düşürülen, vaka sayılarının, mutasyonlu virüslerin yaygınlaşmasıyla yeniden yükselişe geçtiği anlaşılmaktadır. Sınırlarımızı kapatarak, vatandaşlarımızı evlerine hapsederek, kendimizi bölgemizden ve dünyadan tamamen soyutlama imkanımız olmadığına göre, ülkemizin de bu tehditlerle yüzleşmesi kaçınılmazdır."

"Kafe, çay bahçesi, halı saha ve spor salonları yarından itibaren çalışabilecek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgınla mücadelede, eldeki mevcut imkanları sonuna kadar kullanarak, sürecin mümkün olan en az maliyetle atlatılması için var güçleriyle mücadele etmeyi sürdüreceklerini vurguladı.

Haziran ayına ilişkin kademeli normalleşme takvimini paylaşan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Haziran ayı boyunca sokağa çıkma sınırlamaları hafta içi ve cumartesi günü akşam 22.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında uygulanmaya devam edilecektir. Bu sınırlama, hafta sonu ise cumartesi 22.00 ile pazartesi sabahı 05.00 arasında, yani pazar gününün tamamını da kapsayacak şekilde uygulanacaktır. Temmuz ayında, bu kısıtlama süreleri ve günleri vaka ve vefat sayılarındaki değişime, aşılamada katedilen mesafeye göre yeniden belirlenecektir.

Restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme-içme yerleri sabah 07.00 ile akşam 21.00 saatleri arasında, belirlenen kurallara göre, masaya servis yapabilecek, saat 24.00'e kadar da paket servisini sürdürebilecektir. Bu mekanlarda, sokağa çıkma kısıtlaması olan pazar günü ise sadece paket servis hizmeti verilmeye devam edilecektir. Yaklaşık 1,5 aydır faaliyetlerine ara vermiş olan kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu, lunapark gibi işletmeler, belirlenen kurallar çerçevesinde, pazar günü hariç sabah 07.00 ile akşam 21.00 saatleri arasında, yarından itibaren çalışabilecektir. Diğer iş yerlerinin, pazar günü haricinde, belirlenen saatlerde ve belirlenen şartlarda faaliyetlerini yürütebilmeleriyle ilgili uygulama sürecektir.

Açık ve kapalı alanlardaki nikahlar ve nikah şeklindeki düğün törenleri belirlenen şartlara uygun şekilde 1 Haziran'dan itibaren başlayabilecektir. Üniversiteler, 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takvimi 13 Eylül itibarıyla başlayacaktır. Spor kulüpleri genel kurullarını Haziran'ın ilk gününden itibaren, diğer kuruluşlar da Haziran'ın ikinci yarısından itibaren gerçekleştirebileceklerdir."

Kamu kurumlarındaki esnek mesai uygulamasının, yeni bir düzenlemeye kadar devam edeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, detayları İçişleri Bakanlığınca yayımlanacak genelgede yer alan bu yeni kademeli normalleşme adımlarının ülke ve millete hayırlı olmasını diledi.

Erdoğan, "Rab'bimden insanlığın tamamıyla birlikte milletimizi de bir an önce bu musibetten kurtarmasını niyaz ediyorum." ifadelerini kullandı.

  • genelge
  • içiişleri bakanlığı genelge
  • 1 Haziran takvimi
  • İçişleri Bakanlığı normalleşme genelgesi
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi