• $32,3322
  • 35,1013
  • 2298.91
  • 9005.35
29 Mayıs 2022 Pazar 07:00 | Son Güncelleme:

HDP önünde bin gündür evlat nöbeti tutan aileler AKŞAM'a konuştu! "Bin yıl sürse de asla vazgeçmeyeceğiz"

HDP önünde bin gündür evlat nöbeti tutan aileler AKŞAM'a konuştu! "Bin yıl sürse de asla vazgeçmeyeceğiz"
- GÜRKAN ATA

Çocukları HDP aracılığıyla terör örgütüne katılan ailelerin HDP Diyarbakır İl Binası önünde tuttukları evlat nöbeti bininci güne girdi, bu süreçte 35 aile çocuklarına kavuştu. PKK'ya karşı direnişlerini dün de sürdüren aileler, “Bin gün değil, bin yıl geçse de buradan ayrılmayacağız, vazgeçmeyeceğiz. Dağda tek bir evlat kalmayacak” dedi.

Evlatları terör örgütü PKK tarafından kaçırılan ailelerin, 3 Eylül 2019'da Diyarbakır HDP İl Başkanlığı binası önünde başlattığı oturma eylemi, bininci gününe girdi. Bugüne kadar 299 ailenin katıldığı eylemde 35 aile evlatlarına kavuştu. Bin gündür eylemlerini aralıksız sürdüren aileler, "Bin gün değil, bin yıl geçse de buradan ayrılmayacağız, vazgeçmeyeceğiz. Dağda tek bir evlat kalmayacak" dedi. Terör örgütünden kaçarak teslim olduktan sonra vatani görevini yapan Mustafa Biçer ise, "Vatani görevimi yaptım ama borcum bitmedi. Çok çalışıp ülkeme layık olacağım" diye konuştu.

DİRENİŞİ HACİRE ANA BAŞLATTI

Diyarbakır'da oğlu HDP'liler tarafından dağa kaçırılan Hacire Akar, HDP İl Başkanlığı binası önünde 22 Ağustos 2019'da oturma eylemi başlatmış, kararlı mücadelesi sayesinde 24 Ağustos 2019'da evladına kavuşmuştu. Hacire Anne'nin yaktığı bu ateş, yüreği yanan birçok anne-babaya umut oldu. 3 Eylül 2019'da Diyarbakır HDP il binası önüne yeni aileler gitti. Geçen bin günde eyleme 299 aile katıldı, 35 aile evladına kavuştu.

VAZGEÇECEĞİZ SANDILAR

Evlat nöbetine 3 Eylül 2019'dan 3 gün sonra, 6 Eylül 2019'de katılan Mevlüde Üçdağ, "Sandılar ki biz 3-5 gün eylem yapıp eve döneceğiz. Şimdi bin gün oldu. 10 bin gün olsa da vazgeçmeyeceğiz. Oğlum Ramazan ve diğer analar kuzularına kavuşana kadar buradayız. Bu direnişi, başka çocukları kandırmasınlar diye de sürdüreceğiz, asla pes etmeyeceğiz" diye konuştu. Her gün oğlu Ramazan'a kavuşmanın hayaliyle yanıp tutuştuğunu kaydeden gözü yaşlı anne, "Bizi çok ağlattılar ama bu onlara dönecek, gözyaşlarımızda boğulacak o hainler. HDP'si, PKK'sı yok olacak" ifadelerini kullandı.

HDP OĞLUMU ZEHİRLEDİ

Oğlu Zafer'in Samsun'da üniversitede okurken HDP milletvekili tarafından kaldırılıp PKK'ya gönderildiğini anlatan Sabire Aydın, Samsun'dan Diyarbakır'a giderek evlat nöbetine katıldı. "Oğlum pırıl pırıl, yufka yürekli biriydi. Onu HDP adeta zehirledi" diyen Sabire anne, şunları söyledi:

"Buradaki direnişimiz sonuna dek sürecek, asla vazgeçmeyeceğiz. Ben dahil bütün anneler evlatlarına kavuşana kadar o zalimlerin yakasını bırakmayacağız. Cumhurbaşkanımız, devletimiz bizim yanımızda, halk yanımızda. Tek yüreğiz, onlara gün göstermeyeceğiz."

TÜRKİYE'NİN EVLATLARI

Oğlu Özkan için eylem yapan baba Süleyman Aydın da evladı için yürüttüğü mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğini, yaz, kış, yağmur, salgın demeden evlat mücadelesi verdiğini ifade etti. Aydın, "Bütün Türkiye'nin evlatları için buradayız. Burada hem vatan hem de evlat nöbeti tutuyoruz. PKK'ya katılım sıfıra indi. Bu emeğimiz boşa gitmedi. Allah devletimize zeval vermesin. 35 evladımızı kurtardılar" dedi.

KİRLİ ELLERİNİZİ ÇEKİN

Hakkari'den 16 yaşında dağa kaçırılan oğlu Rojhat için Diyarbakır'daki eyleme katılan anne Necibe Çifçi, de "1000 gündür evlat nöbetindeyiz, 1000 yıl da geçse evlat nöbetini terk etmeyeceğiz" dedi. Evladını istediğini dile getiren Çifçi, "Yeter artık o kirli ellerini bizim üstümüzden çeksinler. Oğlumu versinler" diye konuştu.

'PKK, HDP CİĞERİMİ KANATTI'

Kızı Zübeyde için eylem yapan anne Esmer Koç ise kızının 9 yıl önce PKK tarafından kaçırıldığını ve o günden bu yana evlat acısı çektiğini söyledi. "Bu 9 yıldır PKK, HDP ciğerimi kanattı, bunca yıl gözyaşım hiç dinmedi." diyen Koç, kızı için eylemden vazgeçmeyeceğini aktardı. Koç, "Evladımı PKK, PYD ve HDP için doğurmadım. Canımı, ciğerimi, evladımı kimseye bırakmam" ifadelerini kullandı.

TERÖR ÖRGÜTÜNDEN KAÇTI VATANİ GÖREVİNİ YAPTI

Ayşegül Biçer, evlat nöbetinin simge isimlerinden biri oldu. 2018'de 17 yaşındayken dağa kaçırılan oğlu Mustafa'ya kavuşmak için kanser olmasına rağmen HDP önündeki eyleme katılan Ayşegül anne, geçen yıl müjdeli haberi aldı ve oğluna kavuştu. Mustafa Biçer, teslim olur olmaz askere gitti ve geçen hafta terhis oldu.

HDP BİZİ PKK'YE TESLİM ETTİ

Kısa bir süre dinlenip iş hayatına atılacağını söyleyen 21 yaşındaki Mustafa, "HDP bizi kandırıp PKK'ya teslim etti. Bizi dağda sürekli korkuttular. Onlara inanmadım ve kaçıp devletime teslim oldum. Vatani görevimi yaptım ama borcum bitmedi. Çok çalışıp ülkeme layık olacağım" dedi, dağdaki arkadaşlarına da seslendi: "Bizi hep kandırdılar. Orada anlatılanların yüzde 100'ü yalan. Ben geldim, kelepçe bile takmadılar, devletin şefkatli eli gerçekten varmış, gelin teslim olun, kurtulun. Hayatınızı daha fazla ziyan etmeyin."

ÖRGÜTÜ ANNELER BİTİRECEK

Kanser tedavisi görmesine rağmen, evladına kavuştuktan sonra da nöbet tutan ailelere destek için oturma eylemlerine katılmaya devam eden Ayşegül Biçer, "Ben Mustafam'a kavuştum ama daha dağda çok fidan var. Onları alana, arkadaşlarımın yüzleri gülene kadar beraber eylemleri sürdüreceğiz. Annelerin kararlı mücadelesi, PKK'yı tarihin en karanlık sayfalarına gömecektir" dedi.

BİR AİLE EVLADINA BÖYLE KAVUŞTU

ANNENİN BİNLERCE MEKTUBU BÖLGEYE HELİKOPTERLERLE ATILDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, PKK'nın kandırdığı evladına ulaşması için bir annenin dilinden yazılan binlerce mektubun bölgeye helikopterle atıldığını anlattı: "Annesinin oğlunu özlediği, onu bir vesile ile görmek istediği, bu işin bir sonunun olmadığını ifade eden bir mektup. İçinde göz yaşları var. TRT radyo üzerinden frekans bozularak annenin evladına seslenmesi sağlandı, günlerce yayın yapıldı. Anne pes etmedi, devlet pes etmedi, 4 gün önce anne evladına kavuştu."

KORKU DUVARLARINI YIKTINIZ KALLEŞLERİ DEŞİFRE ETTİNİZ

Başkan Erdoğan, aileleri eylem yaptıkları çadırda ziyaret etti. Erdoğan, ziyaretin ardından 9 Temmuz 2021'de twitterdan şu mesajı paylaştı: "Diyarbakır Anneleri, evlatlarına kavuşmak için açtıkları bayrakla hem korku duvarlarını yıktılar hem de bölücü örgüt ve siyasi uzantılarının kalleş yüzünü deşifre ettiler. Sabırla mücadelelerini sürdüren kahraman annelerimizin yanlarında olmaya devam edeceğiz. Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ise 31 Aralık 2019'da ziyaret ettiği ailelere "Anne yüreğinin gücünün terörü de silahı da zulmü de yeneceğine tüm kalbimle inanıyorum" dedi.

Aileler, Erdoğan'a yanlarında olduğu için teşekkür ettiler.

HDP'LİLER SALDIRDI

19 Ekim 2020'de HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, partisinin il başkanlığından çıkarken evlat nöbeti tutan annlere 'İt, alçak, kemiğiniz az, satıtlım köpekler' diyerek habaret etti. Anneler Tosun'a tepkilerini "Kahrolsun PKK" ve "Kahrolsun HDP" sloganlarıyla gösterdi.

21 Ocak 2021'de Aailelerin "Evladımız nerede?" sorusuna yanıt vermeyen HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu, ailelere dönerek zafer işareti yaptı.

Nöbetin 976. gününde aileler Ankara'da HDP Genel Merkezine siyah çelenk bıraktı. HDP'li vekil Ayşe Başarançelengi yere atmaya çalıştı.

KILIÇDAROĞLU KUMPAS KURDU

9 Mart 2022'de Diyarbakır'a giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, evlat nöbetinden iki aile ile otelde bir araya geldi. "Kılıçdaroğlu, evlat nöbetindeki ailelerle buluştu" diye lanse edilen görüşmenin annelere kurulan bir kumpas olduğu ortaya çıktı. Aileler adına açıklama yapan Ruken Canbey, yaşananları şöyle anlattı: "CHP'li yetkililer bize 'Sizinle otelde görüşebilir miyiz? dediler. Ardından Kılıçdaroğlu otelimize baskın yapar gibi giriş yaptı. Biz aileler olarak Kılıçdaroğlu'nu protesto ettik. 'Senin bizimle iletişime geçeceğin yer otel değil HDP il binasıdır' dedik. Görüşmeye inmedik. Taleplerimizi iletsinler diye iki arkadaşımızı gönderdik."

SINIRLARI AŞTI

Diyarbakır annelerinin çağrısı Almanya'nın başkenti Berlin'de de karşılık buldu. Berlin'de yaşayan ve terör örgütü PKK yandaşlarınca kaçırılan Nilüfer T'nin annesi Maide T, 12 Kasım 2019'dan beri haber alamadığı kızı için 29 Şubat 2020'de oturma eylemi başlattı.

EN GÜÇLÜ DİRENİŞ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun: "Diyarbakır anneleri, çocuklarını terör batağından kurtarmak için dünyadaki en güçlü ve en büyük sivil direnişlerden birini ortaya koymaktadır. Yıllardır eli kanlı terör örgütüne türlü şekillerde destek veren bazı müttefiklerimizin de bu feryadı görmesini, izlemesini ve iyi anlamasını istiyoruz."

  • evlat nöbeti
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak