• $32,3871
  • 35,11
  • 2326.51
  • 9121.71
6 Mart 2021 Cumartesi 17:36 | Son Güncelleme:

Gece yatarken okunacak dualar neler? Uyumadan önce hangi dualar okunmalı

Gece yatarken okunacak dualar neler" Uyumadan önce hangi dualar okunmalı

Dua Müslümanın zırhıdır. Zırhını giyen müslüman her türlü kötülükten korunur. Bu inançla günün belirli zamanlarında müslümanlar dua ederler. Söz konusu bunlardan biri de yatmadan önce okunacak dualardır. Sadece yatmadan önce gece dua okumak değil, belirli kurallara uymak da önemlidir. Yatağa girip duayı okuyacağınız zaman önce ellerinizi avuç içlerinizle açıp semaya doğru uzatarak okunmalıdır. Peki Gece yatarken okunacak dualar neler? Uyumadan önce hangi dualar okunmalı?

Günün sonunda okunan bir dizi dua vardır. Akşam saatlerinde genellikle uyumadan önce okunan dualar bir çok vatandaş tarafından merak edilir. Günlük dualar, bir Müslümanın çetin zorluklarının üstesinden gelmesine yardımcı olmanın ana yoludur. İşte gece uyumadan önce okunacak dualar..

Birçok insan her akşam ve gece saatlerinde yatmadan önce okunacak dualar hakkında araştırmalar yapmaktadır. Uyumadan önce insanlar dua eder ve dualar sayesinde kendilerini daha huzurlu hissetmektedir. Huzursuzluk sebebiyle uykusuzluk için okunacak uyku duası diye halk arasında bilinen dualar vardır.

İnsanlar uyumadan önce dua ederek Allah'a şükür etmektedir. Dua insanlara huzur vermektedir. Birçok insan uyumadan önce, yatmadan önce okunacak duaları merak etmektedir. Uyku duası hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Halk arasında uyumadan önce okunan dualar yer edinmiştir.

Uyumadan önce sabah ve akşam zikirleri her zaman için düzenli okunmalıdır.

YATMADAN ÖNCE OKUNACAK DUALAR

Okunuşu;

Allahümme eslemtü nefsi ileyke ve veccehtehü vechi ileyke ve fevvadtü emri ileyke ve elce'tü zahri ileyke,rağbeten ve rehbeten ileyke,la melcee ve la menca minke illa ileyke.Amentü bi-kitabike'l-lezi enzelte ve bi-nebiyyike'llezi erselte.

Türkçe Meali;

Allah'ım! kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana çevirdim. İşimi sana ısmarladım. Rızanı isteyerek azabından korkarak sırtımı sana dayadım sana sığındım sana karşı yine senden sığınacak yoktur indirdiğin kitabı ve gönderdiğin peygambere inandım.

UYKU ÖNCESİ OKUNACAK DUALAR

* Peygamber Efendimiz yatmadan önce; Fatiha suresi ile birlikte bir sure okumayı ve daha sonra,

"La İlahe İllallah, Vahdehu La Şerike Leh, Lehü'l mülkü ve Lehü'l Hamdü ve hüve Âlâ Külli Şey'in Kadîr" ve "La havle velâ kuvvete illâ Billah" demeyi, sonrasında ise 33 kere "SübhanAllah", 33 kere "Elhamdülillah" ve 34 kere ise "Allahu Ekber"demeyi ve böylece bu tesbihatı 100 e tamamlamayı ve Kâfirûn sûresini okumayı tavsiye etmişlerdir. Rivayete göre Efendimiz bu tavsiyeyi Hazreti Ali ve Hazreti Fatma (r.a.) bir akşam evlerine misafir olduğu sırada tavsiye etmiştir. (Ramûz, c. 1/26-1)

Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir. Müslüman'ın günü güneşin doğuşu ile başlar ve güneşin batışı ile biter. Yatsı namazı sonrası gece hayatı yaşamak sünnete uygun değildir.

Peygamberimizin uyumadan önce okuduğu bazı dualar:

1- Bismike rabbi vedağtü cenbi ve bike erfauhü, fein emsekte nefsi ferhamhe, ve in ersaltehe fehfezhe, bima tehfazu bihi ibadekessalihin. 'Buhari 11/126,

Anlamı: Senin ismin ile Rabbim'in yanımı (vücudumu) bıraktım ve senin meşietinle onu kaldırırım. Ruhumu alırsan ona rahmet et. Şayet geri gönderirsen salih kullarını koruduğun şekilde onu koru.'

2- 'Allahümme gini azabeke yevme tub asü ibadeke'

Anlamı: 'Kullarını yeniden dirilttiğin gün beni azabından koru.' Ebu Davut 4/311

3- 'Bismikellahümme emütü ve ehya' Buhari 11/113.

Anlamı: Allah'ım senin isminle ölür ve yaşarım.

UYKU DUASI NEDİR?

İnternette pek çok kaynakta uyku duası olarak 'Allahümme eslemtü nefsi ileyke veveccehtü vechi ileyke vefevveztü emri ileyke veelce'tu zahri ileyke. Rağbeten ve rahbeten ileyke. La melcae velamenca minke illa ileyke. Amentü bikitabikellezi enzelte venebiyyikellezi erselte.' yer almaktadır.

Uykusuzluk çekiyorsanız her gece yatmadan önce okuyacağınız dua, Peygamber Efendimizin okuduğu duadır. Duayı mutlaka Arapça okumanız gerekmiyor. Türkçeye çevrilmiş haliyle ister ezberleyip isterseniz bir kâğıttan okuyarak duanızı edebilirsiniz.

Uyku duasının kısaltılmış hali şöyledir; " Yüce rabbim nefsimi sana teslim ettim, sana yöneldim. İşlerimi sana emanet ettim ve sana tevekkül ediyorum. Senin merhametine sığınıyor ve aman dileniyorum."

Bu duayı okursanız ayrıca imanınızı da tazelemiş oluyorsunuz. Duanızın makbul olması için abdestli şekilde yatağınızda dua etmeniz önemlidir.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi